arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht: Bombspotting
by Forum voor Vredesactie ¦ Voor Moeder Aarde Monday April 16, 2001 at 05:26 PM

Doordat de Belgische overheid in al zijn hoedanigheden weigert het internationaal recht over atoomwapens te respecteren, zelfs weigert een openlijk debat aan te gaan, laat staan ertegen optreedt, worden wij als plichtsbewuste burgers in een juridische noodsituatie geplaatst die ons dwingt burgerlijk ongehoorzaam te zijn om een groter misdrijf te voorkomen.

vzw Forum voor Vredesactie                             vzw Voor Moeder Aarde

Patriottenstraat 27, 2600 Berchem-Antwerpen               Maria-Hendrikaplein 5-6, 9000 Gent

Tel: 03 / 281 68 39         fax: 03 / 281 68 79                    tel: 09 / 242 87 52    fax: 09 / 242 87 51

forum@vredesactie.ngonet.be                          hans@motherearth.org

www.vredesactie.ngonet.be                              www.motherearth.org

 

Contact tijdens actie: 0479 / 68 24 43 (Hans Lammerant – Forum voor Vredesactie)

 

 

Persbericht:

 

 

Bomspotting III: Breng Kernwapens voor de rechtbank

 

 

Doordat de Belgische overheid in al zijn hoedanigheden weigert het internationaal recht over atoomwapens te respecteren, zelfs weigert een openlijk debat aan te gaan, laat staan ertegen optreedt, worden wij als plichtsbewuste burgers in een juridische noodsituatie geplaatst die ons dwingt burgerlijk ongehoorzaam te zijn om een groter misdrijf te voorkomen.

 

 

De grootste basisbetreding uit de geschiedenis van de vredesbeweging

Kleine Brogel, 16 april 2001 - Op Paasmaandag 16 april organiseerden het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde een nieuwe betreding van de kernwapenbasis van Kleine Brogel. 850 mensen betraden de basis bij het begin van de landingsbaan, ongeveer 1500 mensen waren aanwezig. Onder hun vele politici:

Agalev: Jos Gysels, Eloi Glorieux, Leen Laenens, Michiel Maertens, Ludo Sannen, Peter Vanhoutte, Lode Vanoost.

VU: Bert Anciaux, Els De Weert, Sven Gatz, Kris Van Dijck, Luc Van Krunkelsven, Ferdy Willems

SP: Patrick Hostekint, Andre Van Nieuwkerke, Jef Sleeckx

 

Met deze actie wordt getracht een rechtzaak uit te lokken om zo de ontplooiing van kernwapens voor de rechter te brengen. Uit de regels van het internationaal humanitair recht en de interpretatie door het Internationaal Gerechtshof in zijn uitspraak van 8 juli 1996 valt af te leiden dat kernwapens illegaal zijn. Het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde wensen dan ook dat de Belgische overheid zijn defensiebeleid in overeenstemming brengt met het internationaal humanitair recht. Gezien de Belgische overheid dit weigert te doen, trachten het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde via de acties een uitspraak van een Belgische rechtbank over de op Kleine Brogel aanwezige kernwapens uit te lokken.

Parlementsleden, schrijvers en acteurs hebben mee opgeroepen tot deze daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Door een hele reeks lokale comité's zijn bussen naar Kleine Brogel ingelegd. Dit is de grootste basisbetreding uit de geschiedenis van de vredesbeweging.

 

 

Edelachtbare: ons pleidooi

Het parket is niet gewillig om oorlogsmisdaden van eigen bodem te vervolgen. Omdat de politieke verantwoordelijken elke discussie weigeren, zijn deze geweldloze acties nodig om de juridische argumenten tegen de kernwapens voor een rechtbank te brengen. Wij hebben ons pleidooi klaar.

Ten eerste: wat de inhoud van de uitspraak betreft, deze komt volgens het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde neer op een illegaliteit van kernwapens in de praktijk. Het Internationaal Humanitair recht stelt dat er steeds een onderscheid moet gemaakt worden tussen soldaten en burgers en dat onnodig lijden moet worden voorkomen. De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof verduidelijkt hoe de basisregels van het internationaal humanitair recht geïnterpreteerd moeten worden. De op Kleine Brogel aanwezige kernwapens kunnen nooit ingezet worden zonder deze regels te overtreden.

Het zich klaar houden voor gebruik van kernwapens, het trainen voor dergelijk gebruik, het plannen van gebruik van kernwapens, … komt neer op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid en op het plegen van misdaden tegen de vrede. Deze misdrijven zijn vastgelegd in het internationaal strafrecht en ook in de Belgische wet van 16 juni 1993. Bijgevolg kan iedereen die participeert aan deze feiten, van minister tot piloot, voor de strafrechter vervolgd worden.

Ten tweede: de opeenvolgende ministers van defensie waren er steeds als de kippen bij om te verklaren dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over de kernwapens niet-bindend was. Discussie afgesloten. Eén van de rechters van het Internationaal Gerechtshof, rechter Ranjeva, ging in zijn individuele verklaring in op deze problematiek: “Indien men de gehele tekst van het Advies snel doorleest, zou men het beeld kunnen krijgen van een Hof dat zich opwerpt als een juridisch adviesbureau. Maar het Hof werd niet gevraagd in deze kwestie juridische analyses uit te voeren die door iedereen naar eigen inzicht benut zouden kunnen worden. De uitoefening van de adviserende functie legt het Hof de taak op om het recht vast te stellen ten aanzien van de vraag die wordt gesteld door de opsteller van het verzoek; het vrijblijvend karakter van de normatieve reikwijdte van een Advies heeft evenwel niet tot gevolg dat de aard van de gerechtelijke functie van het Hof geweld wordt aangedaan. Zijn ‘uitspraak’ behelst de interpretatie van de rechtsnorm en een schending van het dispositief ervan zou betekenen dat er niet wordt voldaan aan de verplichting tot naleving van het recht.”

Met andere woorden heren ministers, het gaat hier niet om een vrijblijvend advies maar wel degelijk om de uitspraak van een rechtbank.

In bijlage vind u ons juridisch dossier over de legaliteit van het gebruik van kernwapens.

 

Een internationale campagne

De Bomspotting-acties op Kleine Brogel komen niet uit de lucht vallen.

Zoals reeds aangegeven, besloot op 8 juli 1996 het Internationaal Gerechtshof van Den Haag dat het dreigen met en het gebruiken van atoomwapens onverenigbaar zijn met het oorlogsrecht en het humanitair recht.

Eén jaar na de uitspraak, op 8 juli 1997, kregen de NAVO-regeringsleiders op hun top in Madrid een ‘ingebrekestelling’ en een laatste aanmaning om zich in regel te stellen. Deze juridische actie ging uit van ‘Nucleair Weapons Abolition Days’, een internationaal netwerk van vredesorganisaties. Het was de internationale start van een nieuwe campagne om kernwapens weg te krijgen door een combinatie van juridische middelen en geweldloze acties.

Op de ingebrekestelling kwam geen reactie. Sindsdien hebben er ‘Burgerinspecties’ plaats gehad op allerhande kernwapenbasissen van de NAVO. Naar analogie met de VN-inspecties naar massavernietigingswapens in Irak, hebben de Burgerinspectieteams als opdracht om na te gaan of er nucleaire massavernietigingswapens opgeslagen liggen. Het doel van deze opdracht is om het internationaal recht te laten respecteren. Ook buiten de NAVO-landen kreeg dit actiemodel navolging. Zo werden er ook in Israël reeds inspecties uitgevoerd.

In België hebben het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde de handschoen opgenomen. In de zomer van 1997 werden voor het eerst burgerinspecties georganiseerd bij de NAVO in Brussel en op de luchtmachtbasis in Kleine Brogel. Tegelijk met de actiecampagne werd ook het politieke werk versterkt.

 

Regering weigert inhoudelijk debat omtrent illegaliteit kernwapens

Sinds 1996 worden talrijke parlementaire initiatieven genomen om de al dan niet aanwezige atoomwapens in België ter discussie te stellen en het gebruik en de opslag ervan op Belgisch grondgebied te toetsen aan het internationaal recht. De parlementsleden Patrik Vankrunkelsven, Peter Vanhoutte, Eloi Glorieux, Leen Laenens, Lode Vanoost, Michiel Maertens, Kris Van Dijck, Sven Gatz, Peter De Ridder en Dany Vandenbossche schrijven: “Wij deden dat in de Kamer, wij deden dat in de Senaat. Op de talrijke parlementaire vragen, kwam steevast een ontwijkend antwoord. Resoluties omtrent het gebruik van kernwapens, werden systematisch op de lange baan geschoven of zelfs niet behandeld. Wanneer we dan zelf, als vertegenwoordigers van het volk, de militaire basis van Kleine Brogel wilden bezoeken, werd ons de toegang tot sommige delen van de basis ontzegd. Op een resolutie van het Vlaams parlement die pleit voor een terugtrekking van de kernwapens uit Vlaanderen, werd door de federale overheid gereageerd met het klassieke nietszeggende standaardantwoord. Premier Verhofstadt wou het ' NAVO-geheim' van de kernwapens wel toevertrouwen aan enkele parlementsleden maar verbood hen om daarna met deze informatie een debat aan te gaan om het gebruik en de opslag van kernwapens in België te toetsen aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Het kernwapendebat wordt door de opeenvolgende regeringen systematisch ontweken door het beschamend gebruik van oeverloze procedure-slagen en reglementen. Zelfs Kafka zou er een voorbeeld aan hebben. Daar hoeft geen tekening bij. Elke mogelijkheid om een inhoudelijk parlementair debat te voeren over de Belgische betrokkenheid in de nucleaire NAVO-strategie wordt geweigerd.”  

 

Als de regering weigert om het debat aan te gaan met het parlement dan zullen wij als burgers een debat afdwingen voor de rechtbank. De enige mogelijkheid om kernwapens voor de rechtbank te brengen is door, zonder toestemming de militaire basis te betreden waar 10 illegale nucleaire massavernietigingswapens liggen opgeslagen. Daarom is er nu Bomspotting III

 

 

Contact: Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde: 0479 / 68 24 43 (Hans Lammerant)