arch/ive/ief (2000 - 2005)

Breng kernwapens voor de rechtbank
by Forum voor vredesactie Friday April 13, 2001 at 06:38 PM

U hebt het misschien al gehoord: op de militaire basis van Kleine Brogel liggen tien kernbommen. De infrastructuur en het personeel van de luchtmachtbasis in Kleine Brogel staan zeven dagen op zeven paraat om de Amerikaanse atoombommen met Belgische F16's de lucht in te sturen.

Paasmaandag 16 april: BOMSPOTTING III (uitnodiging)

Breng kernwapens voor de rechtbank

 

Kernwapens zijn de meest destructieve wapens ooit ontwikkeld.

Kernwapens zijn illegale massavernietigingswapens.

Totale nucleaire ontwapening is een wettelijke verplichting.

 

U hebt het misschien al gehoord: op de militaire basis van Kleine Brogel liggen tien kernbommen. De infrastructuur en het personeel van de luchtmachtbasis in Kleine Brogel staan zeven dagen op zeven paraat om de Amerikaanse atoombommen met Belgische F16?s de lucht in te sturen.

Ja, u hebt redenen om verontwaardigd te zijn. Want het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan ter wereld, heeft verklaard dat het dreigen met en het gebruiken van atoomwapens in strijd is met het oorlogsrecht en het humanitair recht. Met andere woorden, atoomwapens zijn niet alleen afschuwelijke massavernietigingswapens, ze zijn ook illegaal. België maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Onze overheid gebaart van kromme haas. Meer zelfs, ze durft niet eens openlijk de aanwezigheid van de atoombommen bevestigen ook al beschikken het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde over voldoende bewijsmateriaal. Talrijke parlementaire vragen eindigden steevast op een nietszeggend antwoord. Schriftelijke verzoeken van vredesorganisaties om duidelijke informatie worden genegeerd. De Belgische politiek durft geen openlijk debat aan rond de illegale massavernietigingswapens.

Als bezorgde burger is het blijkbaar onmogelijk, zelfs via parlementaire weg, om informatie te krijgen over de opslag van illegale kernwapens in ons land en over de Belgische betrokkenheid bij de nucleaire strategieën van de NAVO. Daarom verschaften acteurs, schrijvers, fotografen en zelfs parlementsleden zich reeds toegang tot de militaire basis in Kleine Brogel en gingen zelf actief op zoek naar de atoombommen. De bedoeling van dit alles is duidelijk: die dingen moeten weg. De acties zetten kernwapens opnieuw op de politieke agenda. Nu moet het nog tot échte resultaten leiden.

Daarom nodigen het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde op Paasmaandag 16 april 2001 ?iedereen? uit om in Kleine Brogel de militaire basis op te gaan. Niet voor een kat en muis spelletje, maar uit pure noodzaak. Iedereen heeft immers het recht, zelfs de plicht, om oorlogsmisdaden te helpen voorkomen. De Bomspotting-acties zijn acties van ?burgerlijke ongehoorzaamheid?. Een actie van ?Burgerlijke ongehoorzaamheid? verloopt in alle openheid en eerlijkheid en is strikt geweldloos. Elke deelnemer verbindt zich door het ondertekenen van een ?engagementsverklaring? tot deze basisvoorwaarden.

Elke deelnemer aan Bomspotting III begeeft zich zonder toestemming op militair domein. Hiermee overtreden we een wet en proberen we om kernwapens voor de rechtbank te brengen. Dan moet de overheid wel kleur bekennen!

U doet mee?

Vanuit verschillende Belgische regio?s worden op maandag 16 april bussen ingelegd naar Kleine Brogel (o.a. vanuit Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven,...). De contactadressen van de regionale groepen vindt u op onze website: www.vredesactie.ngonet.be. Of u telefoneert of schrijft naar het Forum voor Vredesactie en u krijgt van ons de nodige praktische informatie toegestuurd.

U wil wel maar...?

We weten het wel. Niet ?iedereen? geraakt op 16 april in Kleine Brogel. Het dorp zou te klein zijn. Toch kan u de actie ondersteunen. Moreel en financieel. Word ?peter? van de actie en steun iemand die wel de militaire basis op gaat om mee in uw naam kernwapens voor de rechtbank te brengen. Met de opbrengst kunnen het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde de actiekosten dragen en de nodige juridische opvolging voorzien. Giften zijn welkom op reknr. 523-0403000-40 met vermelding ?Bomspotting III?. Elke sponsor krijgt een uitgebreid actieverslag toegestuurd.

 

Meer info:

Forum voor Vredesactie, Patriottenstraat 27, 2600 Berchem.
Tel: 03/281.68.39, fax: 03/281.68.79
forum@vredesactie.ngonet.be

www.vredesactie.ngonet.be

 Terug naar algemene info over Bomspotting