arch/ive/ief (2000 - 2005)

Armoede blijft wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak
by IPS (posted by mara) Thursday April 05, 2001 at 05:44 PM

Armoede is wereldwijd nog altijd de belangrijkste doods- oorzaak. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties over 'Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling'

Armoede is wereldwijd nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties over 'Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling'. Ongeveer 1,2 miljard mensen leven momenteel onder de absolute armoedegrens - ze verdienen minder dan één dollar per dag. Drie miljard wereldburgers moeten het met minder dan 2 dollar per dag stellen, dat is de helft van de bevolking van deze planeet. Armoede is de reden waarom baby's niet ingeënt worden, waarom er geen proper water en sanitair is, waarom medicijnen en andere behandelingen niet voorhanden zijn en moeders overlijden tijdens de bevalling, aldus de studie.
De studie wordt op 30 april besproken in de Commissie Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties. De commissie houdt een bijeenkomst van drie dagen om de Wereldtop Duurzame Ontwikkeling voor te bereiden, die eind 2002 in Zuid-Afrika plaatsvindt.
Het rapport stelt dat een slechte gezondheid een rem zet op de ontwikkeling van het arme deel van de wereldbevolking. Soms is het de ontwikkeling zelf die gezondheidsproblemen veroorzaakt, bijvoorbeeld door de stijgende ongelijkheid tussen arm en rijk of de achteruitgang van de leefomgeving. Vele gezondheidsproblemen zullen de komende jaren nog verergeren door vervuiling, lawaai, overbevolking, gebrek aan sanitair en hygiëne, chemische besmetting, vergiftiging, en allerlei gevaren verbonden aan de groei van dichtbevolkte steden.
Meer dan 200 miljoen mensen leven in landen met een gemiddelde levensverwachting van minder dan 45 jaar. De gemiddelde levensverwachting in 1999 bedroeg 49,2 in de 48 armste landen, in alle ontwikkelingslanden samen was dat 61,4 en in de industrielanden 75,2. In vele Afrikaanse landen daalde de levensverwachting in de jaren 90 tengevolge van Aids.
Andere negatieve evoluties vinden we in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. De politieke en economische omschakeling deed de gemiddelde levensverwachting bij mannen er met vijf jaar dalen. In enkele van de armste landen wordt één op vijf kinderen nog geen vijf jaar oud. Ze sterven vooral aan infectieziekten. Meer dan 20 miljoen vrouwen hebben gezondheidsproblemen als gevolg van hun zwangerschap. De studie wijst er trouwens op dat gemarginaliseerde vrouwen vaker het slachtoffer zullen blijven van ziekte, vooral zij die in achtergestelde of ecologische kwetsbare gebieden wonen of in conflictzones, of vrouwen die verplicht worden te migreren omwille van economische of andere redenen. De vervrouwelijking van de armoede wordt een andere belangrijke bedreiging voor de sociale en economische ontwikkeling.
Volgens het rapport veroorzaken vijf ziekten 90 procent van alle sterfgevallen aan overdraagbare ziekten: het gaat om aids, malaria, tuberculose, longontsteking, diarree en mazelen. Meer dan 12 miljoen Afrikanen zijn al gestorven aan aids en 13,2 miljoen zijn er wees door geworden. Nog steeds worden honderden miljoenen mensen besmet met malaria. Dat zorgt jaarlijks voor zo'n 300 miljoen zieken en meer dan één miljoen doden.