arch/ive/ief (2000 - 2005)

Japan ook kwaad op VS
by mara Wednesday April 04, 2001 at 08:27 PM

Niet alleen het communistische China heeft kritiek op de spionagepraktijen van de Amerikanen. Ook Japan heeft te kampen met onaangekondigde bezoeken vanwege de VS.

Deze week dook er onaangekondigd een Amerikaanse nucleaire onderzeeër op in een Japanse haven. De Amerikaanse zeemacht beweert dat de 'USS Chicago' in de haven van Sasebo, gelegen in het westen van Japan, opdook als een resultaat van een vergissing.

Yohei Kono, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat Japan geen Amerikaanse onderzeeërs meer toelaat, zolang de VS niet met een verklaring komen voor het plots onaangekondigd opduiken van de 6,080-tonner USS Chicago.

Volgens een bilateraal verdrag moeten de Verenigde Staten Japan op zijn minst 24 uur op voorhand verwittigen voordat er onderzeeërs worden toegelaten in de Japanse havens. Dit ook om de Japanse autoriteiten toe te laten de radio- activiteitsgraad van de schepen te meten.

De spanningen tussen de Amerikaanse militaire aanwezigheid zijn nooit helemaal verdwenen sinds het verkrachtings- incident in Okinawa enkele jaren terug en het ongeluk met de vissersboot "Ehime Maru" een maand geleden, veroorzaakt door een Amerikaans onderzeeër vanuit Hawaï. Negen Japanners kwamen hierbij om het leven.


Bron : targets, times

Update
by Mara Thursday April 05, 2001 at 12:39 PM

De Verenigde Staten bieden hun verontschudligingen aan Japan aan, en beloven "het nooit meer te doen".

China eist ook verontschuldigingen, hetgeen wordt geweigerd.
De Chinese minister van buitenlandse zaken zegt dat de Amerikanen "arrogant handelen, kreupele argumenten gebruiken, waarheid en onwaarheid door elkaar halen en ongefundeerde beschuldigingen tegen China uiten".
De 24 Amerikaanse bemanningsleden zijn gezond en wel. De Chinese piloot is nog niet teruggevonden.

uit de Metro, de beste krant van België
(hetgeen veel zegt over de rest..)