arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een groot journalist is dood
by raf Wednesday April 04, 2001 at 03:02 PM
raf.custers@euronet.be

Op vrijdag 30 maart is Karel Heirbaut overleden. Hij was eerst stellingbouwer op scheepswerf van Boel in Temse en begon dan een tweede al even combattieve loopbaan als foto-reporter. Een groot journalist is dood. IndyMedia houdt eraan posthuum hulde te brengen aan Karel Heirbaut.

In Memoriam Karel Heirbaut
Vorige vrijdag 30 maart 2001, overleed Karel Heirbaut. Karel was jarenlang syndicalist op de Boelwerf te Temse en lag daar samen met vele anderen aan de bron van een belangrijke beweging van strijdsyndikalisten.
Karel
Heirbaut verbeeldt en verwoordt meer dan dertig jaar sociale strijd hier maar ook ver buiten het Waasland. Zijn inspiratie putte hij uit het manifest van de KWB uit de jaren ‚70 dat men krachtig uitdrukte in één zin:
het kapitalisme maakt mens, dier en natuur kapot. Aan de basis van deze sociale bewogenheid ligt de onwrikbare overtuiging dat elke mens, op de eerste plaats de zwakste, recht heeft op welvaart en welzijn.
Zijn sociaal engagement had een sterk lokaal karakter maar zonder de ruimere maatschappelijke context tot op het internationale vlak uit het oog te verliezen. Zo was Karel sterk betrokken bij de problemen in Lee, bij OK-Trans en vooral bij de bezetting van Nobels-Peelman. Samen met andere was hij een voorvechter in het Arbeiderscomité Waasland waarin verschillende progressieve groepen elkaar hadden gevonden. Hij lag mee aan de basis van De Barst dat door middel van theater, vertellingen, boeken en brochures het maatschappijkritisch gedachtegoed ruim verspreidde.
Maar alleen de wereld is groot genoeg voor het sociaal engagement van mensen zoals Karel. Samen met anderen heeft hij veel reizen gemaakt in het buitenland. Niet vanuit vier sterrenhotels als toerist wel tussen en met de gewone mensen als activist. Hij ging al liftend naar Turkije bij familie
van Turkse werknemers op Boel. Hij was in Marokko, in Engeland naar aanleiding van de Britse mijnwerkersstaking, bij de Palestijnen, in Cuba en Albanië. Hij sloot zich aan bij grote internationale manifestaties van daklozen, werklozen en sans-papiers tegen armoede en uitsluiting.
Nadat hij in 1981 werd afgedankt op Boelwerf bleef hij actief. Via zijn boeken, zijn foto‚s, zijn collages en zijn vertellingen verspreidde hij zijn ideeën. Zijn laatste tentoonstelling (nog te bezichtigen t.e.m. 15 april in de Vierkante Zaal te Sint-Niklaas) en dito fotoboek, „Stromen
blijven Stromen‰ vormen een samenvatting van zijn werk en zijn ideeën.
Karel is overleden aan asbestkanker. In de jaren ‚70 hebben de militanten op Boelwerf gevochten om het asbest van de werf te krijgen. Door vele acties zijn ze daar in geslaagd. Karel en de zijnen hadden gelijk!
Karel Heirbaut werd gewaardeerd door de enen en verguisd door anderen. De waardering kwam van hen voor wie hij rechtvaardigheid opeiste: de stoere klinkers op de werf, de halfdove kappers, de lassers en monteerders, de
buizenleggers en verfsp uiters, de Turken en de Grieken die in meest onmenselijke omstandigheden in onderaanneming werkten.

De begrafenisplechtigheid van Karel Heirbaut gaat door op zaterdag 7 april.
Samenkomst om 10 uur aan het ouderlijke huis, Breedstraat 293 te Sint-Niklaas. De uitvaartdienst heeft plaats om 11 uur „onder de wieken van de Witte Molen‰, Gladiolenstraat te Sint-Niklaas en verloopt volgens de wensen van de overledene. Aansluitend begeleiden wij hem naar zijn laatste
rustplaats op de Parkbegraafplaats Heimolen te Sint-Niklaas. U bent van harte welkom!
Rouwadres: Breedstraat 293 9100 Sint-Niklaas.

Karel Heirbaut
by Marc Le Bruyn Sunday April 08, 2001 at 10:03 PM
marc.lebruyn@pandora.Be

Ik zal Karel altijd blijven herinneren om de afsluiter van een toespraak die hij ergens midden in de jaren zeventig hield in Leuven :
"Wij willen niet ons deel van de koek, wij willen ook niet de hele koek. We willen de bakkerij !"
Karel, ooit krijgt het volk de bakkerij in handen.