arch/ive/ief (2000 - 2005)

Megafusie tussen Arbed & Usinor
by ABVV-Sidmar Monday April 02, 2001 at 04:03 PM

Aan de werknemers van de NV Sidmar en huisgevestigde dochters Sidcenter, Sidinvest, Sidstahl, Galtec, Sidgal, Ocas en Clusta.

Iedereen werd vrijdag de l6ste overvallen met de mededeling op radio en Tv over de nakende fusie tussen ons moederbedrijf Arbed met het Franse Usinor. Als vertegenwoordigers van de werknemers kregen wij ondertussen hierover informatie op diverse vlakken. Uiteraard gaat onze zorg in de eerste plaats uit naar het sociale luik en het behoud van de tewerkstelling. Een fusie is doorgaans goed nieuws voor de aandeelhouders maar dit is meestal minder het geval voor de werknemers. Wij hebben de bedoeling om in het kort de voorgestelde plannen van de directie weer te geven, het verslag van de vergadering van Europese Ondernemingsraad van Arbed, een aantal verduidelijkingen die door de topdirectie van Arbed verstrekt werd en tot slot onze eerste reacties en kritische bedenkingen bij deze operatie.

Voorstelling van de fusie-operatie

Op de speciale ondernemingsraad van 19 februari j.l. werd door de Sidmar-directie aangekondigd dat Arbed (dat 70 % van de aandelen van Sidmar bezit), Usinor (een Franse staalgroep die de controle heeft over het Waalse Cockerill-Sambre) en Aceralia (Spaanse staalgroep, en voor 35 % Arbeddochter) besloten hebben om hun aandelen in te brengen in een nieuwe vennootschap, werknaam, Newco waar het aandeelhoudersschap voor 56,5 % in handen zal zijn van de oud-aandeelhouders van Usinor en voor 43,5 % zal berusten bij de oud-aandeelhouders van Aceralia en Arbed.

Als de 3 staalgroepen samensmelten, ontstaat de grootste staalproducent ter wereld met een jaarproductie van 46 miljoen ton staal, 110.000 werknemers en een omzet van meer 30 miljard Euro (circa 1.200 miljard BEF).

De nieuwe vennootschap is er een naar Luxemburgs recht met hoofdzetel in Luxemburg. De Raad van Bestuur zal geleid worden door 2 voorzitters, Joseph Kinsch van Arbed en Francis Mer van Usinor. De voorzitter van de algemene directie wordt de heer Fernand Wagner, de vroegere directeur-generaal van Sidmar. Daarnaast er zijn 5 vertegenwoordigers van Arbed/Aceralia, 5 vertegenwoordigers van Usinor en 3 vertegenwoordigers van het personeel.

Onder de algemene directie zijn er 4 sectoren die conform de beleidsfilosofie van Arbed op een vrij autonome manier het beleid van hun sector bepalen. Het gaat over de sectoren:
· vlakke producten, onder de leiding van de heer Guy Dollé van Usinor,
· lange producten, onder de leiding van Roland Junck van Arbed
· roestvast staal, onder de leiding van Paul Matthijs van Sidmar; hieronder komt dus ook de Limburgse Sidmardochter ALZ met de toezegging dat de uitbreiding naar 1,2 miljoen ton doorgaat,
· distributie, trading en verwerking onder leiding van Robert Hudry van Usinor en verder nog andere activiteiten.
Daarnaast zijn er nog 4 directeurs-generaal die de domeinen op het niveau van het algemeen heleid (opvolging samenwerking tussen de bedrijven, alliantie met Nippon Steel, inkoop, onderzoek & ontwikkeling, financiën). Ook daar is er pariteit tussen Usinor en Arbed/Aceralia.

De sector vlakke producten waaronder Sidmar resulteert, wordt daarenboven onderverdeeld in 4 regio's:
Noord: Sidmar, Stahlwerke Bremen en de Cockerill-dochter Eko-stahl (in het voormalige Oost-Duitsland), dit alles onder de leiding van dhr. Hedwig Vergote (gedelegeerd bestuurder van Sidmar),
Zuid: Aceralia, Usinor F0S en Italië
Centrum: Usinor Duinkerke en Florange
Cockerill Sambre: blijft een afzonderlijke entiteit.

Het is de bedoeling om met de fusie rond te zijn in de herfst van 2001. De Europese Commissie moet echter nog haar goedkeuring verlenen voor de fusie en ook de aandeelhouders moeten zich akkoord verklaren met de voorgestelde fusie.

Europese Ondernemingsraad Arbed

Dinsdagnamiddag 20 februari jongstleden werd door de heer Wagner, voorzitter van Arbed en de heer Michel Wurth, directeur-generaal financiën aan de werknemersvertegenwoordiging van de 5 landen (België, Spanje, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk) uitleg verstrekt over de op-gang-zijnde fusie. De verstrekte informatie was aanvullend op hetgeen in de ondernemingsraden van de verschillende vestigingen werd verstrekt. Hier werd sterk de nadruk gelegd op de voordelen voor het nieuwe concern.
Zij worden met een jaarproductie van 46 miljoen ton (raming 2000) de grootste staalonderneming ter wereld. Op de Europese markt zullen zij in vlak staal een marktaandeel vertegenwoordigen van 40 % en daardoor wordt Newco een leverancier waar men niet omheen kan.
De fabrieken van de beide groepen zijn geografisch aanvullend.
Daardoor kunnen zij samenwerkingsovereenkomsten ontwikkelen zoals gemeenschappelijke aankoop, ontwikkelen van nieuwe producten, doorgeven van kennis enz.
Verlaging van kosten en investeringsuitgaven. Zij voorzien een besparingspotentieel van 300 miljoen Euro (12 miljard BEF) tegen eind 2003, oplopend tot 700 miljoen Euro (28 miljard BEF) in 2006. Daarenboven zouden de besparingen voor 60 % moeten gerealiseerd worden bij de vlakke producten.
Grotere doorzichtigheid op de financiële markten dankzij de uitgifte van een aandeel van één nieuwe staalgroep, genoteerd in Brussel, Madrid, Parijs en Luxemburg. De grotere beurskapitalisatie zou het moeten mogelijk maken om meer financiële middelen in te zamelen voor de investeringen.

Het sociale luik

De Sidmar-directie stelt dat alle investeringsbeslissingen zullen uitgevoerd worden. De beslissing voor Sidcomet wordt in het vooruitzicht gesteld voor eind maart 2001. Dit houdt in dat er inzake tewerkstelling op korte termijn geen problemen te verwachten zijn. De werknemersvertegenwoordiging heeft op de vergadering aan dhr. Wagner formeel gevraagd om een verklaring te geven inzake het personeelsbeleid en de gevolgen van de fusie voor het personeel. De heer Wagner stelde dat er in de fusieovereenkomst geen formele afspraken gemaakt zijn rond personeelsvermindering. Zij handhaven de gebruikelijke besparing van 1 à 2 % per jaar waarbij herstructureringen niet uit te sluiten zijn. Als voorbeeld geeft hij de warme fase in Charleroi die zou verkocht worden aan de groep Duferco en waar als compensatie er een verdere uitbouw van Carlam (inox) zou gebeuren. Het is zeker niet de bedoeling om te werken met plotse bewegingen, dus geen brute afdankingen maar wel zoals het de traditie is in de 3 groepen, met natuurlijke afvloeiingen. Gezien de leeftijdspiramide in de bedrijven is dit mogelijk. Op uitdrukkelijk vraag van de werknemers stelt dhr. Wagner dat hij als voorzitter van de algemene directie niet de bedoeling heeft om de sociale politiek terzake te veranderen.

Gezien de gevoeligheid rond de verkoopsorganisatie hebben wij als Belgische vertegenwoordiging uitdrukkelijk geïnformeerd over de plannen inzake de Organisatie van de verkoop van de vlakke producten. De heer Wagner geeft hierop volgend antwoord: "Wij streven naar een globale Organisatie en zullen de verschillende verkoopsinstanties samen brengen. De zetel zal zich situeren daar waar de mensen de minste moeite hebben om naartoe te gaan". Dit laat veronderstellen dat er inzake de locatie van Sidstahl op middellange termijn veranderingen op til zijn. Wij zullen deze aangelegenheid op de voet volgen en de belangen van de werknemers bij Sidstahl maximaal verdedigen.

Conclusies

De directie stelt dat er een termijn van 2 jaar zal nodig zijn om de fusie te verwerken. Wij beseffen dat wij als vakbonden alle stappen in het proces nauwkeurig zullen moeten volgen en zowel via de plaatselijke directie als via de topdirectie van het nieuwe concern zullen moeten overleg plegen. De Europese Ondernemingsraad heeft alvast de intentie om contact te zoeken met de werknemersvertegenwoordiging van Usinor en de zaak te evalueren op een speciale bijeenkomst van de werknemersvertegenwoordiging van de Europese Ondernemingsraad op 17 en 18april e.k. Volgens de logica van de financiële wereld moest de Arbed-directie kiezen voor fusie. Het was ofwel samenwerken in een fusie of overgenomen worden door een financieel sterkere groep. Gezien de lage beurskapitalisatie van de Arbed-aandelen (circa 35 miljard BEF) was dit laatste niet onwaarschijnlijk. Het valt af te wachten of het de juiste keuze was. Onze bezorgdheid als vakbonden gaat in de eerste plaats uit naar de werkzekerheid van alle werknemers. De verdere expansie van onze site is hierbij van essentieel belang. Onze fundamentele vragen betreffende de inhoud van de voorziene besparingen en de toekomstige personeelsvoorzieningen werden niet echt beantwoord. Wij zullen blijven aandringen op meer duidelijkheid.

Albert Van Hoorde-----Rony Schatteman------Willy Beke-----Alex Buysse------Rudy Van Cronenburg