arch/ive/ief (2000 - 2005)

HYPOCRIETE DISCUSSIES RONDOM HET HUWELIJK VAN ALEXANDER EN MAXIMA IN NEDERLAND!
by Vooruitstrevend Republikeins Genootschap Sunday April 01, 2001 at 10:26 PM

Het VOORUITSTREVEND REPUBLIKEINS GENOOTSCHAP in België heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden in verband met de hoog oplaaiende discussies in Nederland naar aanleiding van de verloving en het nakende huwelijk van kroonprins Alexander en zijn Argentijnse vriendin Maxima Zorreguieta.

HYPOCRIETE DISCUSSIES RONDOM HET HUWELIJK VAN ALEXANDER EN MAXIMA IN NEDERLAND!


Het VOORUITSTREVEND REPUBLIKEINS GENOOTSCHAP in België heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden in verband met de hoog oplaaiende discussies in Nederland naar aanleiding van de verloving en het nakende huwelijk van kroonprins Alexander en zijn Argentijnse vriendin Maxima Zorreguieta.
Wij dachten eerst "elk zijn koningshuis" en laten we ons maar niet bemoeien met de discussies in ons buurland, want anders worden we als "buitenstaanders" met de nek aangekeken.
Maar de hypocrisie loopt inmiddels zo de spuigaten uit en in een huidige geglobaliseerde wereld kunnen we zeker niet alleen elkaars multinationals onder de loep nemen maar ook elkaars "laatste" koningshuizen.
Over welke "hypocrisie" hebben we het.
Een deel van Nederland staat op zijn of haar achterste poten niet omdat er überhaupt nog een feodale relikwie zoals een koningshuis bestaat in een parlementaire democratie, maar omdat het Huis van Oranje dreigt bezoedeld of onrein te worden door het voorgenomen huwelijk van Alexander en Maxima.
Allerlei progressieve individuen en organisaties, en ook linkse partijen zoals Groen Links en de SP, springen op deze discussie waardoor zij in feite de beste verdedigers worden van het koningshuis als dat koningshuis maar politiek correct is, gezuiverd van politieke onreinheden.

Het VRG (Vooruitstrevend Republikeins Genootschap) bemerkt met stijgende verbazing maar ook met een groeiend wantrouwen en ongenoegen hoe zowel CALVINIMSE als RACISME het verloop van de discussie in Nederland stuwen.

Calvinisme valt te bespeuren in de strekking die verkondigt dat het huwelijk in orde is en dus het koningshuis als instituut correct is wanneer de aanstaande bruid van Willem Alexander politiek zuiver op de graat is. Alhoewel alle koningshuizen ter wereld natuurlijk afstammelingen zijn van rovers, uitbuiters en moordenaars, gaan we nu over het verleden zedig zwijgen maar vandaag mag het instituut nog steeds bestaan als het maar niet bezoedeld wordt door linken met dictatoriale regimes uit het verleden.
Dat calvinisme waart als een spook door progressief Nederland en vertrekt natuurlijk vanuit een absolute arrogantie van de scheiding in "goeden" en "slechten".

Het racisme dat echter de voorbije weken en dagen (en ook door journalisten op de persconferentie van het verloofde paar) werd bedreven in Nederland is werkelijk angstwekkend, vooral omdat het door zogenaamde progressieve mensen (Mies Bouhuys, enz) en linkse partijen (Groen Links, SP) onbeschroomd werd bedreven.
Waar gaan we inderdaad naar toe wanneer we in deze tijden de zonden van de vaders proberen te verhalen op het leven van de kinderen?
Want dat is wat hier onbeschaamd gebeurt.
Hoe is het mogelijk dat een zekere Maxima die zelfs dat kolonelsregime nauwelijks gekend heeft verantwoordelijk kan gesteld worden voor de walgelijke daden van haar vader?

Over de vader hoeven we natuurlijk niet veel woorden vuil te maken.
Als minister in een moorddadig regime heeft hij alle medeverantwoordelijkheid gedragen voor de moordpartijen en martelingen die onder dat regime in Argentinië begaan zijn.
Jorge Zorreguieta is niet zomaar minister van landbouw geworden onder Videla: als fascistoïde grootgrondbezitter die de sociaal-economische onrechtvaardige verhoudingen wou bewaren tegen de verzuchtingen in van diegenen die meer sociale gelijkheid en rechtvaardigheid wilden, heeft hij zijn "steentje" bijgedragen aan een van de meest moorddadige regimes van de voorbije twintigste eeuw.
Natuurlijk moet die man ooit zijn misdaden bekennen, natuurlijk moeten de dwaze moeders ooit de waarheid kunnen horen.
Natuurlijk moet die man gearresteerd en democratisch berecht worden voor zijn aandeel in de misdaden van het Videlaregime zoals dat met Videla ook moet gebeuren en met Pinochet en zijn medestanders.
Natuurlijk moet die man niet op het koninklijk bordes verschijnen in Nederland.
Maar ook Maxima niet of Willem Alexander of Beatrix en Claus en alle andere genodigden.
Omdat men gewoon de volledige anti-democratische poppenkast moet verwijderen uit een democratische samenleving.
Dus een democratische republikeinse opvatting is: weg met het koningshuis, leve de republiek.
Maar niet zoals nu gebeurt: het koningshuis mag blijven als Alexander maar niet trouwt met de dochter van een fascist uit Argentinië.
Dus voor al die mensen was er nu geen vuiltje aan de lucht geweest indien Alexander "onze" Mathilde, een saaie logopediste, had gekozen als aanstaande bruid.
Nu zijn er dus mensen die een gezuiverd koningshuis verdedigen: het mag blijven indien het maar niet bezoedeld wordt door de dochter van een Argentijnse fascist!
Dit is een reactionair zuiverheidsdenken doordesemd met notoir racisme.
De kinderen kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor de wandaden van ouders.
Waarom zijn er mensen die de walgelijke behoefte hebben om die racistische visie toch uit te dragen, niet in het minst allerlei geile mediajongens en - meisjes?

Het hypocriete in de belegering van Maxima is dat zoiets wordt ondernomen door allerlei mensen die zelf nog geen poging hebben ondernomen om eens politiek in het reine te komen met het eigen koloniale oorlogsverleden.
Onze beide koningshuizen zouden daarop toch beter eens aangesproken worden.
Wij hebben nog niet het genoegen mogen smaken dat ons koningshuis hun spijt zou betuigen voor de miljoenen handjes die Leopold I ooit heeft laten afhakken in Congo als beschavingsstrategie.
Wij denken dat er ook in Nederland nog veel werk aan de winkel is.
Natuurlijk is het hartverwarmend dat iemand zoals Mies Bouhuys de Dwaze Moeders in het spotlicht plaatst, maar het plaatje zou veel vollediger en correcter zou indien ze ook de betrokkenheden van het eigen koningshuis bij een duister koloniaal verleden eens onder de loep zou nemen.

Dus het VRG zegt: schaf het koningshuis af en maak van hen gewone burgers onderworpen aan alle wetten van de parlementaire democratie.
Voer strijd met de Dwaze Moeders en probeer ook Jorge Zorreguieta voor een democratische rechtbank te brengen.
En laat natuurlijk Alexander met zijn Maxima huwen. Dat is onze zaak niet.
Indien we ons gaan laten marginaliseren door over de huwelijken van prinsen te mogen discussiëren gaan we intussen voorbij aan de belangrijkste discussie: niet het aanstaande huwelijk van Willem Alexander is fout, het huis van Oranje is fout.
De vertegenwoordigers van het o zo gewetensvolle en progressieve Nederland zijn op dit ogenblik door hun pogingen via het huwelijk het koningshuis van Oranje te zuiveren bezig om een anti-democratisch instituut zoals het koningshuis te verstevigen en te verankeren in de samenleving. Daardoor worden de grootste critici van het huwelijk de sterkste pilaren om het koningshuis in stand te houden.
Voorwaar, een nobel streven vanwege progressief Nederland.
Maar hier scheiden onze wegen.


Intussen, kameraadschappelijke en republikeinse groeten,
Salut et fraternité (republikeinse groet tijdens de Franse revolutie)


Voor het Vooruitstrevend Republikeins Genootschap
Eric Goeman, woordvoerder

helemaal mee eens! lang leve de republiek!
by Diana Wittendorp Tuesday April 03, 2001 at 12:07 AM
Jang.Diana@12move.nl

Ik kom uit Nederland en ik ben het helemaal eens met deze analyse. Het koningshuis is uit de tijd. Het past helemaal niet bij het "progressieve" Nederland. Ik snap ook niks van de houding van de linkse partijen. Nu de vader niet bij het huwelijk mag zijn, lijkt de hele discussie afgelopen te zijn. Kok heeft met zijn oplossing à la het poldermodel de natie gesust en nu niet meer zeuren over het huwelijk en de (on)zin van de monarchie. In een ver verleden was de SDAP (de socialistische voorganger van de PvdA) nog fel tegen het koningshuis, maar nu is er in het parlement geen enkele republikein meer te vinden. Ook in Nederland is er een Republikeins Venootschap maar die wordt beschouwd als een clubje gekken. Nederlanders houden van hun koningshuis, ook al kost dat hen jaarlijks miljoenen aan belastinggeld. Het volk betaalt de gouden koets gewoon zelf! Het hoort nu eenmaal bij Nederland zoals klompen, tulpen en molens. Lekker oudbollig. Ze willen in een verenigd Europa vast blijven houden aan de traditie.
Ik denk dat daarom weinig mensen iets zien in een republiek.
"En we hebben dan toch lekker een vrije dag op koninginnedag!..."
Laten we in plaats van 30 april, 1 mei (Dag van de Arbeid) als vrije dag in voeren!!!