arch/ive/ief (2000 - 2005)

Castor bereikt Gorleben
by mara Friday March 30, 2001 at 01:48 PM

Het kernafval dat afgelopen week onder veel protest is vervoerd, is aangekomen bij de opslagplaats in Gorleben. Milieuminister Trittin wil activisten aansprakelijk stellen voor schade.

Het kernafval dat afgelopen week onder veel protest is vervoerd, is aangekomen bij de oplsagplaats in Gorleben.
De massaal aanwezige politie, die het laatste stukje hermetisch had afgesloten, ondervond geen tegenstand meer van de activisten. Die werden verrast door het vroege uur waarop de vrachtwagens vanuit het station van Dannenberg vetrokken. Ook waren een hele boel mensen reeds opgepakt (bronnen vermelden tussen de 500 en 1400 arrestanten) Wel moest de politie nog een barricade van tractors verwijderen. Milieuminister Trittin wil de demonstranten aansprakelijk stellen voor de schade die door hun blokkadeacties zijn onstaan. De hele reis heeft meer dan 36 uur vetraging opgelopen. De bedoeling van de activisten was de hele reis zo lang mogelijk te laten rekken, zodat de kosten zo hoog op zouden lopen, dat de regering geen kerntransporten meer zou toelaten in de toekomst.
Deze actie heeft sinds jaren de grootste politiemobilisatie teweeg gebracht in Duitsland (zo'n 30.000 over het hele gebied). Tijdens de dagen van protest werd er in de regio een sfeer van 'staat van beleg' opgeworpen : communicatie- lijnen werden verstoord, bewoners in de regio mochten niet meer dan twee bezoekers per huis hebben. Niet allen milieuactivisten deden mee aan deze actie, maar ook omringende bewoners en landbouwers zijn fel gekant tegen het kerntransport.