arch/ive/ief (2000 - 2005)

Staking op Sidmar.
by han Thursday March 29, 2001 at 04:32 PM
han@skynet.be

Gisteren reeds waren er acties op NV Sidmar deze acties waren een ondersteuning voor de vakbondsdelegatie die in onderhandelingen was met de directie. Vandaag werkte de directie een tegenvoorstel uit waarover een referendum zou moeten doorgaan. De arbeiders wilden niet afwachten en spraken zich tegen de voorstellen uit met spontane acties. De directie beantwoorde de spontane acties met een lock-out, waarop de vakbonden de staking uitriepen.

Gisteren reeds waren er acties op NV Sidmar in een strijd voor de vernieuwing van de CAO 2001-2002.
Deze acties waren een ondersteuning voor de vakbondsdelegatie die in onderhandelingen was met de directie. Vandaag werkte de directie een tegenvoorstel uit waarover normaal volgende week dinsdag en woensdag een referendum zou moeten doorgaan.
De arbeiders wilden blijkbaar niet afwachten tot dinsdag en spraken zich tegen de voorstellen uit door aan het staken te gaan. De directie beantwoorde de spontane acties met een lock-out, waarop de vakbonden de staking uitriepen.

De 5 vakbonden hebben een eisenprogramma ingediend met als centrale punten : een loonsopslag van 27 Fr per uur, en 1 uur Arbeidsduurverkorting.met loonbehoud. Dit eisenprogramma werd opgesteld na een bevraging bij het personeel, en consultatie van de militanten groepen van de 5 vakbonden.
De vakbonden en het personeel menen dat zij recht hebben op die eisen, omdat de levensduurte sterk is gestegen, terwijl het bedrijf zeer hoge winsten maakt ( Bvb Bruto winst van 1 miljoen per werknemer in 2000) Dit vertaalde zich in een sterk gestegen werkdruk.

Toen de directie op woensdag 28.03.01 tijdens de onderhandelingen in twijfel trok dat de eisen die vakbonden formuleerden konden rekenen op de steun van de arbeiders braken op NV sidmar spontane acties los. Volgens zouden de eisen aan de delegatie zijn opgedrongen door Dirk Goemaere (PVDA) gemeenteraadslid Zelzate en geen steun vinden bij de werknemers van het bedrijf. Maar de spontane acties en werkonderbrekingen tonen aan dat de eisen van de vakbonden weldegelijk gesteund worden door het merendeel van de arbeiders.

Vandaag (donderdag 29.03.01) leidden de onderhandelingen tussen vakbonden en directie tot een nieuw voorstel. Het voorstel houd in dat er naar januari 2002 een loonsopslag van 15 fr. zou komen maar van de Arbeidsduur vermindering kan er voor de directie geen spraken zijn.

Syndicaal afgevaardigde Plaschaerts Marc verklaarde in een interview dat de vakbonden het referendum op een zo "neutraal mogelijke" manier willen laten verlopen. Maar hij verwacht weliswaar dat de voorstellen die er nu uit de bus zijn gekomen zullen verworpen worden.
Dat bleek al in de loop van de dag. Toen ik omstreek 13uur een interview met Plascaerts afnam waren de koudwals, het vervoer en de onderhoudsdiensten reeds actie aan het voeren. De directe beantwoorde deze spontane acties met een lockout waarop de vakbonden de staking uitriepen

We houden U op de hoogte.

Meer informatie vind u op
http://pvda.be/gent-zelzate/
http://go.to/uwvakbond