arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT interview met Michel Collon over zijn boek "Bluffpoker"
by Frank Stappaerts (VRT) Thursday March 22, 2001 at 03:17 PM
michel.collon@skynet.be

Goedenavond luisteraar en welkom in HVW, vanavond met twee bijdragen. We praten met Michel Collon over zijn recente boek "Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen"......


VRT Uitzenddatum: 19.03.2001
Opnamedatum: 21.12.2000

Onderwerp: De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen

Realisatie: Frank Stappaerts

Goedenavond luisteraar en welkom in HVW, vanavond met twee bijdragen. We praten met Michel Collon over zijn recente boek “Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen”.

“Eén van de drie belangrijkste boeken van het jaar”, aldus Paul-Marie de la Gorce, journalist bij Le Monde Diplomatique, “een resoluut non-conformistische analyse die de door de Westerse media opgelegde taboe’s en dogma’s omvergooit”. En daarmee hebben we het over “Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen”, het recente boek van Michel Collon. Doel van het boek is, aldus de auteur, inzicht te verwerven in de medialeugens en hoe ze op het spoor te komen. Concreet past Collon dat toe op de oorlog in het voormalige Joegoslavië: de ene partij wordt gedemoniseerd, zegt hij, de andere heilig verklaard. Wij vroegen de auteur om een concreet voorbeeld.

Collon: "In januari ’99, dus twee maanden voor de oorlog legt men uit aan de internationale publieke opinie dat de Serviërs een massamoord hebben gepleegd op burgelijke civielen in Racak. De speciale VS-gezant William Walker komt voor alle tv’s in de wereld en legt uit: wij moeten de Serviërs stoppen, enz. Dat zal de grote justificatie zijn voor de oorlog, voor de bombardementen, die meer dan 2.000 doden bij de civielen hebben veroorzaakt. Maar in feite was Racak een medialeugen. Het waren geen civielen, het was een gevecht tussen twee legers. De Serviërs hadden hun tegenoffensief tegen het leger van de UCK aangekondigd, zij hadden de internationale pers uitgenodigd omdat in feite deze UCK vele mensen had vermoord in de voorbije weken en maanden, niet alleen politieagenten, maar ook civielen en ook Albanese civielen die loyaal tegenover de Joegoslavische staat waren. De zaak werd dus gepresenteerd als een massamoord op civielen, maar in feite waren het soldaten en men heeft dan alle slachtoffers daar terug gebracht en ze als civielen gepresenteerd. William Walker heeft daarmee een hele cinema gemaakt. In feite had men veel meer moeten nadenken over wie die man was. Hij was één van de verantwoordelijken van de contragate, dus een trafiek van drugs tegen wapens om de terroristen in Nicaragua in de jaren ’80 te bewapenen. Hij was ook de man die de doodsescaders van El Salvador heeft beschermd met veel medialeugens, dus hij was in feite een geboren leugenaar."

Medialeugens zeg je, maar is het terzelfdertijd ook niet naïef te veronderstellen dat de media in zulk een conflict objectief zouden zijn, of boven de strijdende partijen zouden staan, temeer omdat ze voor hun informatie in een oorlogssituatie toch afhankelijk zijn van wat één van de betrokken partijen al of niet wil vrijgeven?

Collon: "Inderdaad. Langs de ene kant zou men moeten zeggen dat er in elke oorlog een mediavoorbereiding was, dus men moet de lessen daaruit trekken en niet naïef zijn. Langs de andere kant, moet men toch zeggen tegenover de journalisten die eerlijk willen werken dat het een verantwoordelijkheid is. Als de Navo heeft beslist dat zij in de streek een militaire basis moet installeren en dat de zaak van de Kosovaren daarvoor maar een voorwendsel is; men kan niet zeggen, aan de ene kant, de Amerikanen gaan om de Albanezen te beschermen, en aan de andere kant geven ze wapens aan de Turkse generaals om de Koerden te bombarderen. Dus het heeft niets te maken met het humanitaire, het heeft alles te maken met economische en strategische doelstellingen. Dus er is inderdaad een manipulatie en men moet van de journalisten toch vragen dat men waakzaamheid, ook van deze leugens, aan het publiek brengt en de mensen laat nadenken."

Eén onderdeel van die desinformatie is eigenlijk het demoniseren van de vijand. Nu dat demoniseren, zeg je, is eigenlijk een bewuste strategie om de werkelijke reden, de werkelijke oorzaak, nl. de economische en strategische inzet van de oorlog, te verdoezelen!

Collon: "Ja, ik heb een tabel gemaakt van alle oorlogen, en men kan vaststellen dat elke oorlog wordt voorbereid door een medialeugen. De oorlog tegen Vietnam: de Amerikanen zeiden dat de Vietnamezen twee van hun boten hadden gebombardeerd. We moeten replikeren, een paar jaar later hoorde men dat het helemaal is uitgevonden door het Witte Huis. Hetzelfde voor Panama, hetzelfde voor Irak. Herinner u de zaak van de couveuses, zogenaamd gestolen door het Iraakse leger, dat was ook helemaal een verzinsel. In Bosnië, het ging over de aanslagen in Sarajevo, zogenaamd door de Servische nationalisten gepleegd, maar in feite werd het door de moslimnationalisten van Izetbegovic gedaan die hun eigen volk hadden vermoord om aan een westerse interventie een justificatie te geven. En nu, de zaak gebeurde met Racak, zoals ik heb gezegd, dus het komt regelmatig voor en men moet lessen daaruit trekken. Volgens mij heeft dat als functie de eigen doelstellingen van zo’n oorlog te verbergen. Om deze oorlog, om deze doelstellingen duidelijk te maken moeten wij gewoon president Clinton zelf citeren. De dag voor de oorlog, zegt hij tegen het Amerikaanse publiek: “Als we stevige economische betrekkingen willen, zodat we in de hele wereld kunnen verkopen, dan is Europa daartoe de sleutel. Daarover gaat dat hele Kosovo-ding”. Dus dat is duidelijk: het ging niet om een oorlog voor mensenrechten of bescherming van nationale minderheden of terug vrede brengen, het ging om een oorlog voor de globalisering, voor het belang van de multinationals. Dus het is hetzelfde gevecht als die tegen Seattle en tegen de globalisering. Men heeft niet alleen de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en IMF, enz., die oneerlijke economische relaties tussen de rijke en de arme landen willen poneren, men heeft ook de Navo die als een leger van de multinationals functioneert."

In die zin schrijf je ook in je boek, “oorlogen beginnen niet met bommen maar met leugens”. Een treffend voorbeeld in dat verband is de CIA die journalisten zou gebruikt hebben als spionnen of ook spionnen die zich voordoen als journalisten. Hoe kun je dan als burger nog uitmaken wat je al of niet moet geloven in zo’n conflict?

Collon: "Inderdaad het is een probleem want het is in feite niet moeilijk om te liegen. Het is niet moeilijk om de publieke opinie te beliegen en het is niet gemakkelijk om achter de feiten de waarheid te gaan zoeken. Het is mogelijk om een onderzoek te doen, dit boek heeft me twee jaar gekost en de waarheid komt soms te laat zou men kunnen zeggen. Wat cruciaal is, zijn de economische en strategische belangen op te sporen. Achter elke oorlog moet men zich afvragen: wie doet het en voor welke belangen? Als men dat kan opsporen dan heeft men een sleutel om beter de medialeugens te kunnen zien."

Je boek noemt “Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen”, in welke zin kan de oorlog in Joegoslavië ons iets leren over die komende oorlogen?

Collon: "Heel veel! Madeleine Allbright, de V.S.-buitenlandse zaken minister, heeft gezegd dat de Navo actief moet worden “vanuit het Midden-Oosten tot in centraal Afrika”. Dus Irak is bedreigd, Kongo is bedreigd, ook Arabische landen in het Midden-Oosten en andere, maar ik denk dat de volgende Kosovo in de Kaukasus zal zijn. Men moet weten dat nu al de wapens van de milities van Tsjetsjenië door de vrienden van Washington worden geleverd, Saoudi-Arabië, Koeweit, Turkije, enz. en dat de Navo-strategen, al plannen hebben om een justificatie te geven voor de installatie van de Navo en zijn basis daar. Dus ik vrees dat de Navo nu probeert de wereldgendarme, de wereldpolitieagent voor de multinationals te zijn en dat het inderdaad heel gevaarlijk zal zijn."

Tot zover nog Michel Collon, en dit n.a.v. zijn recente boek “Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen”, een uitgave van EPO en te koop in de goede boekhandel. Dit was HVW, samenstelling en presentatie waren van Frank Stappaerts. De tekst van dit programma kun je bestellen op het nationaal secretariaat van het HV, Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen, of telefonisch op het nummer 03/233.70.32. De tekst van deze én vorige uitzendingen vind je ook op de website van het HV.
Volgende maandag zijn we er terug. Nog een goede avond, bedankt voor het luisteren en graag tot volgende week.

Muziek:
10” High Heels - Sakamoto Sakamoto 262975
1’30” Albatross - Fleetwood Mac P.Green 845 164-2