arch/ive/ief (2000 - 2005)

H. Rap Brown riskeert doodstraf (The Al-Amin incident)
by anarchist black cross - gent Wednesday March 21, 2001 at 04:00 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, Belgium

Precies een jaar geleden, op maandag 20 maart 2000, werd Jamil Abdullah Al-Amin, beter gekend onder zijn vroegere naam H. Rap Brown, gearresteerd in een klein stadje tussen Montgomery en Selma, Alabama. De dag nadien wordt hij officieel in beschuldiging gesteld van moord op een politieagent en verwonding van een andere. De arrestatie en beschuldiging volgden op een ware klopjacht en media-hetze.

H. Rap Brown kan gerust één van de centrale figuren van de Black Power beweging in de jaren '60 worden genoemd, één van die flamboyante leiders van een beweging die het Amerikaanse establishment het vuur aan de schenen legde. Zijn vaak geciteerde uitspraak: "violence is as American as cherry pie" had hij niet uit de lucht gegrepen, en heeft nog steeds niets aan aktualiteit ingeboet. Integendeel.

Wat is er gebeurd?
Op 16 Maart 2000 gingen de sheriff en hulpsheriff van Fulton County naar het adres van Jamil Abdullah Al-Amin, beter gekend als H. Rap Brown, met een arrestatiebevel uitgeschreven n.a.v. een verkeersovertreding. Toen zij niemand op het adres aantroffen, reden zij rond het blok en eenmaal terug zagen zij een zwarte mercedes geparkeerd op de hoek. Toen zij de bestuurder vroegen uit te stappen, werden zij beschoten en een vuurgevecht brak uit. Beide agenten werden verschillende keren getroffen, één van hen overleed later. Ook de onbekende persoon zou zijn gewond. Onmiddelijk werd een ware klopjacht ingezet, en 4 dagen later werd Al-Amin door een leger van 150 FBI en andere agenten gearresteerd in een klein stadje tussen Montgomery en Selma, Alabama. Op 21 maart werd hij voor het Federale Hof in Montgomery, Ala. beschuldigd van moord en moordpoging. In een korte kommentaar kon Al-Amin slechts kwijt dat hij onschuldig was en slachtoffer van een samenzwering. Dat is helemaal niet onwaarschijnlijk.

In de jaren 60 was H. Rap Brown lid van het Student Nonviolent Coordinating Committee, en later van de Black Panther Party. Omwille van zijn revolutionaire aktiviteiten werd hij al snel geviseerd door de overheid (zoals honderden anderen, cfr. Cointelpro), en in 1967 werd hij in beschuldiging gesteld wegens "aanzetten tot oproer". Brown ging ondergronds en werd uiteindelijk in 1971 gearresteerd en veroordeeld voor een overval.
In de gevangenis bekeerde hij zich tot de Islam en nam de naam Jamil Abdullah Al-Amin aan.
Hoewel hij zichzelf niet meer zag als een politieke revolutionair, verkondigde hij, als Iman van de Atlanta Gemeenschaps Moskee, het Islamitische principe dat het rechtvaardig is zich te verzetten tegen tirannie en onderdrukking. Hij bleef zich inzetten voor de gemeenschap en streed tegen drugsdealers, huisjesmelkers, politiebrutaliteit, etc. In 1995 werd hij opnieuw gearresteerd door de FBI anti-terroristische eenheid, en beschuldigd van het neerschieten van een man. Algauw bleek het om een valse beschuldiging te gaan; het slachtoffer zelf getuigde dat hij nooit Al-Amin als de dader had aangeduid, en dat hij door de politie werd gedwongen om Al-Amin te vernoemen.

Het lijkt er zeer sterk op dat Rap Brown/Al-Amin ook deze keer het slachtoffer is van een komplot. Men kan zich afvragen waarom twee zwaarbewapende politieagenten, met kogelvrije vesten aan, om 10u 's avonds, op weg gaan om een welbekend iemand te arresteren voor een simpele verkeersovertreding! Onmiddelijk na de schietpartij gaf de politie vier verschillende versies van het incident, enige constante was dat de aanvaller zwaar gewond werd en een "spoor van bloed" had achtergelaten, nochtans vertoonde Al-Amin bij zijn arrestatie geen enkele verwonding. De overlevende politieagent zou Al-Amin hebben erkend - op foto's die hem werden getoond tussen twee chirurgische ingrepen door...
Ondanks dit alles werd door Fulton County DA Paul Howard de doodstraf geëist. Begin dit jaar werden de eerste hoorzittingen gehouden, het proces zou in de herfst van dit jaar starten. Tenzij er een serieuze internationale campagne op gang komt, zou het wel eens kunnen dat binnenkort een tweede voormalige Black Panther - naast Mumia Abul Jamal - in de dodencel belandt!!