arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac trakteert staatsveiligheid op taart
by han Tuesday March 20, 2001 at 07:29 PM
han@skynet.be

Een 40 tal activisten verzamelden dinsdag middag voor de lokalen van de staatsveiligheid.  Na dat het duidelijk is geworden dat het weldegelijk door het toedoen van de staats veiligheid is dat het congres van Attac-Vlaanderen  niet kon doorgaan kwam Attac Vlaanderen vandaag de staatsveiligheid op taart trakteren.

Taart voor de staatsveiligheid

Een 40 tal activisten verzamelden dinsdag middag voor de lokalen van de staatsveiligheid.  Na dat het duidelijk is geworden dat het weldegelijk door het toedoen van de staats veiligheid is dat het congres van Attac-Vlaanderen  niet kon doorgaan kwam Attac Vlaanderen vandaag de staatsveiligheid op taart trakteren.

Normaal had zaterdag 10 maart het congres van Attac Vlaanderen moeten doorgaan in Gent.  Dat was echter buiten de staat veiligheid gerekend.  Deze was met de boodschap :"Weet U wel dat in uw lokalen de voorbereiding zullen worden getroffen voor de rellen rond de Europese top in Brussel", naar de bankdirecteur, die ook eigenaar van de zaal is getrokken.

De mensen van Attac zijn niet bij de pakken blijven zitten en zijn onmiddellijk een e-mail actie begonnen om opheldering te vragen bij de minister van binnenlandse zaken.

Onder druk van e-mail actie en met steun van een aantal parlementairen werden er in het parlement een aantal vragen voorgelegd,  het volledig verslag van dat debat vindt U op de indymedia website (en op de website van de kamer).

De smedt,

"Wij zien Attac niet als een extremistische organisatie.  De Tobin Tax is ook al ouder dan Attac.  De Anti globaliseringbeweging blijft ook binnen de grenzen van het wettelijke.  Alleen stellen we vast dat er rond die anti mondialisering beweging individuen en groepen optre3den met een extremistische gedachtegoed.  Die erop uit zijn om "rellen te schoppen", om de "democratische rechtsorde" in het gedrang te brengen.  En in die mensen en groepen  zijn wij geïnteresseerd. "

Eigenlijk zegt de staats veiligheid dus, dat ze misschien niet in Attac zelf geïnteresseerd is, maar dat ze de beweging tegen de globalisering als dusdanig van nabij volgt.

Het ligt volledig in het verlengde van de nieuwe defintite van de rijkswacht over terrorisme, waar iedereen die zich tegen het neo liberalisme verzet als terrorist wordt gecatolgeert.

Want dat de staatsveiligheid niet alleen staat blijk maar al te duidelijk uit de manier waarop Verwilgen minister van binnenlandse zaken en bij deze de grote baas van de staatsveiligheid, het voor hen opneemt.  

Noch Attack, noch de antimondialiseringsbeweging vormen het voorwerp van een onderzoek van de Veiligheid van de Staat. De recuperatie of de infiltratie geven wel aanleiding tot bezorgdheid van de overheid.

Recuperatie en infiltratie spelen zich af in de rand van het fenomeen. Ze worden niet veroorzaakt door Attack of de antimondialiseringsbeweging. Ze worden wel mogelijk gemaakt door degenen die zich in de rand begeven. Ik neem aan dat dit aanleiding zal zijn voor bezorgdheid van de verantwoordelijken, ook van de antimondialiseringbeweging. Hun recht op vereniging en op vrije meningsuiting gekoppeld aan de weerklank van hun actie, hebben de aandacht van wellicht niet goeddoelende organisaties van extreem links en extreem rechts opgewekt. Deze laatsten pogen de weerklank van de eersten te misbruiken voor eigen motieven. Dit is reeds meer dan eens ontaard in brutaal straatgeweld. Dit kan niet de bedoeling zijn van de organisatoren. Bovendien stelt straatgeweld de democratische actiemiddelen die ze willen aanwenden in een slecht daglicht.

De heer Van der Maelen heeft een vraag gesteld over de context. Het gaat, mijns inziens, duidelijk om artikel 7. De wet van 30 november 1998 houdende de regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdienst beschrijft duidelijk het opdrachtenpakket van de Veiligheid van de Staat, onder meer het inwinnen, analyseren en verwerken van inlichtingen die betrekking hebben op het extremisme en de vrijwaring van de internationale betrekkingen in België.

Als wij van de hypothese uitgaan dat zich wel incidenten hebben voorgedaan zou het gemakkelijk zijn om te zeggen dat de Veiligheid van de Staat zich hier niet over gebogen heeft. Men kan geen omelet bakken zonder eieren te breken. Daarmee moet rekening worden gehouden. De vraag rijst of de proportionaliteit hier werd gerespecteerd.

Waarop de voorzitter van het parlement afsloot met :

In uw logica zullen wij in het vervolg alle voetbalwedstrijden aflassen

Eigenlijk zouden we de logica van Verwilgen volgen, er zou geen plaats geneoeg zijn in de Belgische evangenissen.

Want zou men niet gelijk moeten overgaan tot de arrestatie van alle leden van de Europese commssie, die door hun gesubsidieerde export in menig derde wereld landen de "democratische rechtsorde" in gevaar brengt. Of moet men niet gelijk Soros en co arresteren die met hun specukatiue menig "democratische rechtsorde" in gevaar brachten. (denk maar aan de crisis in Azie.)

Of zouden ik en Verwilgen een andere interpretatie hebben van een: "democratische rechtsorde" . Ik zal in deze wel de terrorist zijn vrees ik.