arch/ive/ief (2000 - 2005)

Depleted Uranium: 11 interviews audio [esp/fr/nl/engl]
by Indymedia - Belgium Saturday March 17, 2001 at 05:41 PM
belgium@indymedia.org

11 interviews to understand the problem

Depleted
Verarmd
Uranium
Appauvri
Empobrecido


H.Desplat
(fr)
Hervé Desplat, vétéran français atteint du syndrôme du Golfe, fondateur de AVIGOLFE.

 

 

Frédéric Loore (fr)
Journaliste, co-auteur de 'Uranium appauvri: la guerre invisible'.


Paddy Colligan
(engl)
Author of "Metal of Dishonour" & Activist at the International Action Center


 

Patricia Rodriguez
(esp/engl)
Novia de un soldado español muerto/
Girlfriend of a dead spanish soldier

 

Henk Van Der Keur (nl)
Stichting Laka.

 

 

 

Pierre Pierart (fr)
Professeur à l'Université de Mons

L.Bertholet (nl)
Stichting onderzoeksgroep vliegramp Bijlmermeer
 
Ray Bristow (engl)
Military doctor in the Gulf War

 

Dr.T.Guzina (engl)
Neurosurgeon in Sarajevo

Gina Mertens (engl)
German section of the "International Association of Physicians for the Prevention of Nuclear War

 

G.Fleurackers (nl)
Belgisch Leger

 

 

De officiële stelling van de NATO, maart 2001
by Mara Tuesday March 27, 2001 at 01:28 PM

"To date, the scientific and medical research continues to disprove any link between Depleted Uranium and the reported negative health effects. Furthermore, the present evidence strongly suggests that NATO troops serving in the Balkans are not suffering negative health effects different from those suffered by their colleagues who have not served in the Balkans. Nevertheless, NATO is not complacent about this matter, and will continue to share information about this issue."

Een schoolvoorbeeld van onderzoek dat de bedoeling heeft het bestaan van iets te ontkennen.

Een doofpotoperatie om het protest te smoren
by Bert De Belder Wednesday March 28, 2001 at 06:26 PM

Wat te denken van alle sussende ‘wetenschappelijke' rapporten?

De Navo en een schare wetenschappers willen doen geloven dat verarmd uranium onmogelijk de oorzaak kan zijn van het Golfsyndroom en het Balkansyndroom. Is het toeval dat hun rapporten verschijnen precies op het moment dat de verontwaardiging en het protest van slachtoffers en vredesactivisten toenemen?

Bert De Belder

Het gerenommeerd medisch tijdschrift British Medical Journal titelde in januari: "Verarmd uranium en volksgezondheid. Een studie van vijftig jaar over beroepsmatige blootstelling levert weinig bewijs voor kanker" . Begin maart was het de beurt aan een groep experten aangesteld door de Europese Commissie: "L'exposition radiologique à l'uranium appauvri ne peut pas avoir d'effet détectable sur la santé humaine." Professor McAulay, de directeur van de groep, verklaarde dat "il n'y a aucune raison d'avoir peur". Een week later publiceerde het VN-
Milieuprogramma UNEP haar rapport over de gevolgen van verarmd uranium in Kosovo. Directeur Klaus Töpfer: "Onze wetenschappelijke bevindingen kunnen de onmiddellijke bezorgdheid en angst wegnemen bij de mensen".

Zit de Navo met de poepers?

Griekse Navo-soldaten eisten en verkregen al hun terugtrekking uit Joegoslavië. Hervé Desplat, een Franse militair die aan het Golfsyndroom lijdt, zegt openlijk: "Ik besef nu dat ons leger daar niet was om humanitaire redenen." Vanwege die bewustwording heeft de Navo nood aan rapporten die haar soldaten de boodschap meegeven: weg alle zorgen, ga vrolijk mee op militaire interventies in het buitenland. Tientallen getroffen Navo-soldaten hebben al schadeclaims ingediend. Vakbonden en verenigingen van veteranen en slachtoffers roeren zich. Daarom heeft de Navo rapporten nodig die de honderden zieke militairen voorhouden: het zit in je hoofd, eis vooral geen schadevergoeding, hou je gedeisd. Voor de getroffen bevolkingen in Bosnië, Joegoslavië en Irak, met hun duizenden doden, zieken en misvormde kinderen en met hun vernietigd milieu, luidt het: denk er niet aan gerechtigheid of een schadevergoeding te eisen. Voor de vredesbeweging tenslotte: jullie zitten ernaast, stop maar met schieten op de Navo.
Al die ‘wetenschappelijke' rapporten willen "de angst van de mensen wegnemen", maar in werkelijkheid zitten de Navo en haar lidstaten zélf met de poepers. Ze hebben schrik van een brede beweging tegen het verarmd uranium, tegen kernwapens, tegen het agressief militarisme van de Navo en tegen het bestaan van de organisatie zelf. Ze hebben schrik van de eenheid van jonge soldaten, verontwaardigde burgers, vredesorganisaties, vakbonden en bevolkingen over de grenzen heen. En om dat te vermijden, gaat er niets boven een stevige doofpotoperatie.

Een veelvoud aan risico's
Verarmd uranium geeft een laag-radioactieve straling af. Gevaarlijk is vooral het inademen of inslikken van stofdeeltjes verarmd uranium die ontstaan bij verbranding van het goedje – en dat is precies wat gebeurt bij het ontploffen van zulke munitie. Elk deeltje is voldoende om kanker te veroorzaken. Daarnaast is verarmd uranium ook een zwaar metaal, giftig zoals lood.
De Belgische kankerspecialist Eric Pluygers: "Verarmd uranium is zeker een risicofactor, en de eerste regel van de preventie is je niet blootstellen aan risicofactoren. In combinatie met andere toxische elementen - pesticiden, verbrandingsgassen, bepaalde geneesmiddelen of vaccins - kan het gevaar van verarmd uranium nog enorm toenemen, zelfs met een veelvoud."
EINDE KADER

De fantasierijke experten van de Navo…

‘Experten' allerhande beweren dat het risico van verarmd uranium te verwaarlozen is. Onafhankelijke wetenschappers gaan daar tegenin:
- Dr. Pluygers: "Dat soort ‘experten' zal je altijd vinden. Als de volksgezondheid op het spel staat, mag je nooit beroep doen op de fantasierijke experten die op de loonlijst staan van leger of regering. Zelfs de VN-organisaties zijn niet altijd neutraal."
- Gino Spinelli, professor microbiologie aan de Universiteit van Bari, Italië: "Het is algemeen geweten dat onafhankelijke rapporten niet gemakkelijk aanvaard worden door officiële wetenschappelijke tijdschriften. En gefinancierd geraken ze nog minder gemakkelijk."
- Nick Emmel van het Nuffield Insitute for Health, Universiteit van Leeds: "We moeten ons de vraag stellen wie de controle heeft over het uitwerken en over de bevindingen van die studies. Dat kan conflicten aan het licht brengen die te maken hebben met verschillende belangen die op het spel staan."

Balkan-interventie: NATO legitimeert zichzelf
by Olivier De Vriese Monday May 14, 2001 at 03:07 PM
olliedevriese@hotmail.com 0476/437439 Kortrijksesteenweg 325 9000 gent


Waarom moest de NATO ûberhaupt ingrijpen in de Balkan ?

Velen stellen deze vraag zelfs niet meer ; met de "Spin-doctors" van de NATO wordt dit militaire optreden ook meteen aanvaardbaar gemaakt voor de grote massa .

Dat de Balkan groot economish belang heeft voor bepaalde belangengroepen(Oliemaatschappijen o.a.) wordt wijselijk verzwegen . Nochtans is de geo-politiek van de NATO onmiskenbaar , "divide and conquer" tweespalt maakt onderhandelingen met betreffende staten makkelijker en vooral goedkoper .
Onderhandelingen over nog aan te leggen pijpleidingen die noodgedwongen door voormalig Yugoslaviê zullen lopen.
De olievelden in de Kaspische Zee hebben een onhoudbare aantrekkingskracht op Petroleumbonzen, indien vereist deinzen deze er niet voor terug om via militaire interveniëring hun belangen te vrijwaren.

En na het vallen van "De Muur" moet de NATO toch zijn bestaansrecht bewijzen ?

Ingrijpen om humanitaire redenen ?

Jammer dat de officiële media zo gekleurd zijn , niet ?


Think for yourself , it's a shame to waste a mind !