arch/ive/ief (2000 - 2005)

PVDA ‘vereerd' maar vooral verontrust door activiviteiten van Staatsveiligheid
by PVDA Monday March 12, 2001 at 01:31 PM

De PVDA deelt de verontwaardiging van Attac - Vlaanderen over de interventie van de Belgische Staatsveiligheid die leidde tot het opzeggen van de zaal waarin het 3de Congres zou doorgaan. Deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting is onaanvaardbaar.

PVDA ‘vereerd' maar vooral verontrust dat Staatsveiligheid Solidair als voornaamste informatiebron gebruikt

Sabotage van Attac-congres is aanslag op politieke vrijheid en kadert in criminalisering van antikapitalistische actievoerders door politiediensten

De PVDA deelt de verontwaardiging van Attac - Vlaanderen over de interventie van de Belgische Staatsveiligheid die leidde tot het opzeggen van de zaal waarin het 3de Congres zou doorgaan. Deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting is onaanvaardbaar. Attac strijdt tegen de rampzalige gevolgen van de neoliberale globalisering. Door deze democratische organisatie te dwarsbomen maakt de Staatsveiligheid zich schuldig aan onduldbare politieke spionage en intimidatie. De PVDA steunt de vraag voor een parlementair onderzoek naar deze ondemocratische praktijken en eist dat de verantwoordelijken gesanctioneerd worden.

Volgens dhr. Robin Libert van de Staatsveiligheid had zijn dienst "in het PvdA‑blad Solidair gelezen dat het Attac‑congres plaatsvond bij een bank" en daarna de eigenaars van de zaal benaderd (De Morgen). Dat de Staatsveiligheid Solidair als voornaamste informatiebron gebruikt –ook voor activiteiten van organisaties met een eigen website, zoals Attac- ‘vereert' ons, maar bovenal verontrust het ons. Het toont dat de hoofdopdracht van deze politiedienst niet de bescherming is van buitenlandse staatshoofden, maar wel het bestrijden van al wie, zoals de PVDA, opkomt tegen onrecht en tegen de bestaande economische wanorde. Met haar optreden tegen Attac toont de Staatsveiligheid dat de waarschuwing van dominee Niemöller uit de jaren '30 nog steeds actueel is: "Eerst viseren ze de communisten, dan de anderen, tot er niemand meer is die nog kan protesteren".

De actie van de Staatsveiligheid is geen alleenstaand feit. Zij volgt na het uitlekken, in september 2000, van een interne enquête van de Rijkswacht naar ‘nieuwe vormen van zware criminaliteit'. Daarin werd "de ontwikkeling van een mondiale antikapitalistische beweging" beschreven onder de rubriek ‘terrorisme'. Deze beweging, aldus de rijkswachtnota "verenigt jongeren, syndicalisten en intellectuelen en heeft als mikpunt alles wat verband houdt met het neoliberale model, het IMF, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, enz.". Hiermee volgde de rijkswacht de Amerikaanse Inlichtingendiensten na die sinds The Battle of Seattle de actievoerders tegen de daar gehouden top van de Wereldhandelsorganisatie bespioneren als ‘terroristen'. Om dat wettelijk mogelijk te maken heeft het Amerikaans ministerie van Justitie organisaties tegen de globalisering zoals Global Justice, Greanpeace, de militante homorechtenbeweging Act Up en de American Indian Movement, ondergebracht in de categorie ‘terreurorganisaties'!

Het optreden tegen Attac toont dat ook bij ons de politiediensten de bedoeling hebben om antikapitalistische actievoerders –en dat zijn dan zowel leden van Attac, Oxfam, Greenpeace,… als van de PVDA- te bestempelen als ‘terroristen' die deel uitmaken van een ‘criminele organisaties'. Dit opent dan de deur om de wet op de criminele organisaties ook op hen toe te passen. De PVDA roept de democraten op om zich tegen deze alarmerende afbraak van de politieke vrijheden te verzetten.

Kris Merckx (03 829.18.77 en 0477 90.40.12) en Riet Dhont (0476 408 041), woordvoerders

Dirk Van Der Maelen
by Michiel Thursday March 15, 2001 at 07:43 PM
kitinka@freegates.be

t.a.v. het gebeurde werd ook mij gevraagd om een modelbrief door te mailen naar verschillende politiekers, geen enkele reageerde zoals verwacht m.u.z. van Dirk Van Der Maelen, die me maar blijft bestoken met mailtjes over de voortgang van zijn acties in de kamer.
Als je meer wilt weten neem dan een kijkje bij Attac of stuur een mailtje...
Salutationes
Chiel