arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mag het ietsje frisser? (actie op 21 Maart)
by Posted by han Monday March 12, 2001 at 01:04 PM

Door menselijke activiteiten zoals ontbossing, autorijden, verbranding van kolen en aardolie,... neemt de concentratie van broeikasgassen (zoals koolstofdioxide) in de atmosfeer toe en wordt het natuurlijk broeikaseffect op aarde uit evenwicht gebracht: de aarde begint geleidelijk op te warmen. De gevolgen hiervan kunnen vreselijke vormen aannemen.

Mag het ietsje frisser?

Door menselijke activiteiten zoals ontbossing, autorijden, verbranding van kolen en aardolie,... neemt de concentratie van broeikasgassen (zoals koolstofdioxide) in de atmosfeer toe en wordt het natuurlijk broeikaseffect op aarde uit evenwicht gebracht: de aarde begint geleidelijk op te warmen. De gevolgen hiervan kunnen vreselijke vormen aannemen. Laaggelegen kuststreken zullen door de stijging van de zeespiegel overspoeld worden. Verwoestende orkanen, bosbranden, droogtes en overstromingen zullen frequenter voorkomen. Deze extreme weerfenomenen bedreigen op hun beurt de drinkwatervoorziening, de voedselveiligheid en de biodiversiteit in verschillende delen van de wereld.

 

Hete lucht.

Het Kyoto-protocol, dat in 1997 werd opgesteld als antwoord op de dreigende klimaatverandering, bepaalt dat de industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 5,2 procent moeten verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Het protocol werd echter door geen enkel industrieland bekrachtigd. De uitstoot nam tussen 1990 en 2000 zelfs nog aanzienlijk toe. Op de klimaatconferentie van Den Haag (COP6), in november vorig jaar, werden vooral technische discussies gevoerd over achterpoortjes waarlangs binnenlandse reductie kan worden omzeild. Een voorbeeldje: het systeem van 'verhandelbare emissierechten' stelt rijke - veel uitstotende - landen in de mogelijkheid overblijvende emissierechten van andere - weinig uitstotende - landen op te kopen. Dankzij deze handel in 'hete lucht' kan de Westerse industrie broeikasgassen blijven lozen... of flink winst maken door ze' op een speciale beurs voor emissierechten weer door te verkopen. Hallo jongens? Het betreft hier een bloedernstig milieuprobleem en wat doen ze in Den Haag? Winkeltje spelen, verdomme! Vele praatjes [bla, bla, bla] en betekenisvolle acties ten spijt kwam er geen nieuw verdrag uit de bus.

 

Wiens stem?

Het Kyoto-protocol kan nochtans een eerste stap in de goede richting zijn. Onder druk van industriële lobbygroepen en de regeringen van de zogenaamde 'Paraplu Groep' (de VS, Canada, Japan, Nieuw Zeeland, Australië) wordt het evenwel totaal uitgehold. Bedrijven, verenigd in lobbygroepen zoals CEFIC (Europese chemische industrie), FEBIAC (Belgische autoconstructeurs), FEBICHEM (Belgische chemische industrie), ERT (European Roundtable of Industrialists), proberen tegen elke prijs bindende afspraken te vermijden. Ze hebben ontdekt dat er winst valt te rapen wanneer ze er in slagen het Kyoto-protocol naar hun hand te zetten. Daarom promoten ze maatregelen 'op vrijwillige basis'. Vrijwillige initiatieven van de bedrijfswereld zijn een goede PR-strategie [een milieuvriendelijk imago is erg trendy], maar leveren gewoonlijk vrij weinig resultaat op. Tijd dus om de groene tegenstem aan bod te laten komen!

 

Klimaat voor verandering!

In Den Haag bouwden Wildgroei en JNM, samen met vele andere organisaties, mee aan een gigantische dijk rond het Congrescentrum. COP6 draaide op een mislukking uit, maar wordt in juli voortgezet in Bonn (COP 6,5) Voor de milieubeweging geen tijd om stil te zitten dus. 21 maart werd door 'Rising Tide', een samenwerkingsverband van verschillende milieuverenigingen, uitgekozen als internationale actiedag. In verschillende landen vinden dan tegelijkertijd acties plaats rond klimaatverandering. Ook Brussel, het zenuwcentrum van de Europese instellingen en lobbygroepen, mag natuurlijk niet ontbreken. Wildgroei en JNM nodigen je dan ook graag uit voor het volgende programma:

14u00: filmvoorstelling 'Climate Talks, Money Talks'

Een film gemaakt door Trojan TV en Organic Chaos Productions tijdens de klimaatconferentie in Den Haag (2000).

15u00: Briefing i.v.m. de aansluitende actie

16u00: Manife(e)sta(c)tie

Laat de 'Rhythms of Resistance' weerklinken in hartje Brussel…

Dit alles gaat door bij: CYCLO

Moutstraat 26, Rue de la Braie

1000 Brussel/Bruxelles

Na de actie is er nog gelegenheid om iets te drinken en wat na te praten.

CYCLO ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het station Brussel Centraal en op ongeveer 5 minuten van de metrohalte Sint-Katelijne. De Moutstraat bevindt zich vlakbij de Oude Graanmarkt.

Omdat we willen dat:

  • geïndustrialiseerde landen 80 procent van hun Kyoto-verplichtingen realiseren door binnenlandse reductiemaatregelen; alle achterpoortjes om hieraan te ontsnappen moeten dichtgeslagen worden;
  • reductiemaatregelen duurzaam en bestendig zijn door het gebruik van duurzame energie en door energiebesparing; essentieel is dat regeringen en financiële instellingen een einde stellen aan de subsidiëring van klimaatonvriendelijke projecten; de zaligmakende economische groei, die gepaard gaat met een grotere uitstoot van broeikasgassen (o.a. door de toename van weg- en luchttransport) moet zijn grenzen leren kennen;
  • reductiedoelstellingen gebaseerd zijn op het principe dat iedere wereldburger het recht heeft op een gelijk aandeel in de ecologisch verantwoorde uitstoot van broeikasgassen. Dit houdt in dat industrielanden hun uitstoot drastisch omlaag halen, terwijl arme landen toch de ruimte krijgen zich te ontwikkelen.

Heb je nog vragen?

Contacteer Werkgroep Wildgroei: 09 223 55 37

Of neem eens een kijkje op

www.jnm.be

www.risingtide.nl

 

De Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming is een landelijk georganiseerde vereniging voor en door jongeren van 8 t.e.m. 25 jaar. De doelstellingen zijn het kennismaken met alles wat leeft en bloeit, alsook het werken aan een natuur- en mensvriendelijke omgeving. Dit gebeurt d.m.v. talrijke afdelingen werkgroepen, excursies, kampen, voordrachten, studies, acties, tijdschriften, infocentrum... Milieuactiviteiten worden georganiseerd door de nationale Milieuwerkgroep.

Bondssecretariaat: Kortrijksepoortstraat 192,

9000 Gent

tel: 09 223 47 81

fax: 09 223 28 05

info@jnm.be

 

Werkgroep Wildgroei is een basisdemocratische actiegroep die hoofdzakelijk werkt rond mobiliteit en nieuwe infrastructuurwerken (havenuitbreiding, wegenbouw, luchtverkeer...)

Contactadres: Justus Lipsiusstraat 13

9000 Gent

tel: 09 223 55 37 wildgroei55@hotmail.com