Vlaamse EP-leden reageren ontstemd op initiatief Belgische Staatsveiligheid by Posted by han Friday March 09, 2001 at 05:20 PM |
BRUSSEL (09/03). - De europarlementsleden Bart Staes, Nelly Maes, Kathleen Van Brempt, Anne Van Lancker, Johan Van Hecke, Patsy Sörensen en Luckas Van der Taelen keuren de betrokkenheid van de Staatsveiligheid bij het dwarsbomen van het derde Vlaamse Attac-congres ten zeerste af. Deze misstap moet zo snel mogelijk worden rechtgezet.
Het derde congres van de niet-gouvernementele organisatie Attac-Vlaanderen op zaterdag 10 maart kan niet doorgaan in de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent. De eigenaar van deze zaal heeft op woensdag 7 maart zijn instemming ingetrokken, naar verluidt nadat hij "informatie" had gekregen van de Belgische staatsveiligheid.
Attac is één van de voortrekkers in het debat over de Tobintaks en nam reeds deel aan een intergroep van het Europees Parlement over dit thema. Het initiatief van de staatsveiligheid is totaal ongepast. Elke vereniging heeft het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting.
De zeven parlementsleden zijn zelf voorstander van een Tobintaks of een variant. Ze verwijzen ook naar de standpunten van minister Didier Reynders en de Commissie om het politieke belang van de Tobintaks te benadrukken. Bijeenkomsten van organisaties zoals Attac dragen bovendien bij tot het publiek debat over een evenwichtige belasting van inkomsten uit arbeid en kapitaal.
Tot slot bieden de zeven ep-leden een zaal aan - al dan niet in het Europees Parlement - zodat Attac-Vlaanderen in de nabije toekomst alsnog z'n derde congres kan organiseren.
-----------------
INTERPELLATIE VAN FEDERAAL VOLKSVERTEGENWOORDIGER ELS VAN WEERT TOT MINISTER MARC VERWILGHEN VAN JUSTITIE OVER DE BETROKKENHEID VAN DE BELGISCHE STAATSVEILIGHEID BIJ HET DWARSBOMEN VAN HET DERDE VLAAMSE ATTAC-CONGRES OP ZATERDAG 10 MAART
Het derde congres van Attac-Vlaanderen op zaterdag 10 maart kan niet doorgaan in de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent. De eigenaar van deze zaal heeft op 7 maart zijn instemming ingetrokken, naar verluidt nadat hij "informatie" had gekregen van de Belgische staatsveiligheid. Deze misstap moet zo snel mogelijk worden rechtgezet.
Attac is één van de voortrekkers in het debat over de Tobintaks en nam reeds deel aan een intergroep van het Europees Parlement over dit thema. Het initiatief van de Belgische staatsveiligheid is totaal ongepast. Elke vereniging heeft het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting. Bovendien betreft het een thema waarvan het belang blijkt uit de standpunten van minister Didier Reynders en de Europese Commissie.
Bijeenkomsten van organisaties zoals Attac dragen bij tot het publiek debat over een evenwichtige belasting van inkomsten uit arbeid en kapitaal. Er moet dan ook zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de betrokkenheid van de Staatsveiligheid.
1. Heeft de Belgische staatsveiligheid contact opgenomen met de uitbater van de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent met betrekking tot de organisatie van het derde Vlaamse Attac-congres? Zo ja, welke mededeling en/of verzoek heeft de Belgische staatsveiligheid tot de uitbater gericht?
2. Is Attac-Vlaanderen volgens de Belgische staatsveiligheid een organisatie waarvan de activiteiten en/of leden nauwgezet opgevolgd en gecontroleerd dienen te worden? Zo ja, op basis van welke criteria en/of informatie behandeld de Belgische staatsveiligheid Attac-Vlaanderen op deze wijze?
3. Zal de minister zich bij Attac-Vlaanderen verontschuldigen voor het initiatief van de Belgische staatsveiligheid en zorgen voor een vlotte organisatie van een nieuw congres?
Els Van Weert
Federaal volksvertegenwoordiger
Aan de heer Herman DE CROO by Dirk VAN DER MAELEN Wednesday March 14, 2001 at 02:00 PM |
Aan de heer Herman DE CROO
Voorzitter van de Kamer van
Volksvertegenwoordigers
Ref. HK/DVDM/CVDB/01-050 -------------------------------------------
Mijnheer de Voorzitter,
Op zaterdag 10 maart 2001 had ATTAC-Vlaanderen in de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent een derde congres gepland over o.m. de invoering van een Tobintaks.
Een paar dagen vóór het congres nam de Staatsveiligheid contact op met de zaaleigenaar waarop deze laatste plots besliste het contract op te zeggen.
Op dinsdag 13 maart heb ik samen met de collega's VAN WEERT en TAVERNIER de minister van Justitie ondervraagd. Na het antwoord van de minister blijf ik, net als mijn collega's met de vraag zit-ten of de Staatsveiligheid door contact te nemen met de zaaleigenaar haar door artikel 7 van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten omschreven opdracht tot het inwinnen van informatie niet heeft overschreden. Tevens blijft de vraag open welke informatie door de Staatsveiligheid aan de zaaleigenaar verschaft werd. Alleszins heeft deze informa-tie ertoe geleid dat de zaaleigenaar het contract heeft opgezegd.
Om deze redenen wil ik u de voorzitter van het Begeleidingscomité verzoeken om het Vast Comité te gelasten met het onderzoek naar de activiteiten en werkingswijze van de Staatsveiligheid in deze aangelegenheid.
Met collegiale groeten,
Dirk VAN DER MAELEN
SP-Fractievoorzitter Kamer
Ernsitg bezorgd by Dimitri Terryn Saturday March 17, 2001 at 08:11 PM |
dimitri_terryn@hotmail.com |
Ik stel mij deze vraag: indien na onderzoek zou blijken dat de staatsveiligheid inderdaad actief een rol heeft gespeeld in het aflasten van het 3de Attac-congres, wat zouden de gevolgen zijn? Is enige instelling bij machte deze ten verantwoording te roepen? En bestaat die intentie wel?