arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interventie van de Belgische Staatsveiligheid bij het Congres van Attac
by Attac Vlaanderen Friday March 09, 2001 at 02:21 PM

Met verbazing lazen wij in "De Morgen" dat de staatsveiligheid de tussenkomst bij het Onderling Beroepskrediet toegeeft en rechtvaardigt met een verwijzing naar de anti-globaliseringsbeweging, die zij meent te mogen bespieden, omdat ze een bedreiging zou zijn voor de openbare orde.

Met verbazing lazen wij in "De Morgen" dat de staatsveiligheid de tussenkomst bij het Onderling Beroepskrediet toegeeft en rechtvaardigt met een verwijzing naar de anti-globaliseringsbeweging, die zij meent te mogen bespieden, omdat ze een bedreiging zou zijn voor de openbare orde.

Bovendien is het wel heel merkwaardig dat zij meent in dat verband de eigenaar van de zaal, waar het congres van Attac Vlaanderen zou doorgaan, inlichtingen te verstrekken. Het is een raadsel hoe de staatsveiligheid op die wijze nuttig werk denkt te verrichten voor de openbare orde. Ofwel is dit een uiting van domheid ofwel heeft de staatsveiligheid het OB wel degelijk onder druk gezet om zijn zaal aan Attac te weigeren.

Een domme staatsveiligheid is een even groot gevaar voor de democratie als een staatsveiligheid die meent het democratisch recht op vrije meningsuiting te saboteren. Hopelijk zal de minister van Justitie hierover duidelijkheid verschaffen.

Intussen verheugt het ons dat Agalev-volksvertegenwoordiger Leen Laenens en VU-ID21- volksvertegenwoordiger Els De Weerdt hem over dit merkwaardig optreden zal interpelleren.
Enkele Europese parlementsleden plannen een actie is ons medegedeld vanuit het bureel van Bart Staes (VU).

Het wordt misschien dringend tijd dat ook vanuit de democratische politieke partijen een fundamenteel debat over de staatsveiligheid wordt aangegaan. Zulk een debat is belangrijk voor de werking van onze democratie omdat in een democratie de democratische tegenstemmen zich moeten kunnen laten horen en organiseren zonder door de staatsveiligheid als "staatsgevaarlijk" te worden gevolgd en gestigmatiseerd.

De mondiale sociale beweging tegen de neoliberale globalisering zaait sinds Seattle duidelijk paniek in de rangen van de verdedigers van de huidige sociaal-economische orde, terwijl het enige waarvoor die mondiale beweging strijdt een socialer en rechtvaardiger samenleving is.
Die mondiale sociale beweging heeft een droom.
En die droom is nu eenmaal moreler dan het verhaal van "la pensée unique" dat doorgeduwd wordt door de multinationale krachten.

Attac Vlaanderen heeft een schrijven gericht aan de heer Frank Beke, burgemeester van de stad Gent, waarbij hem gevraagd wordt op zaterdag 24 maart 2001 alsnog een stedelijke zaal ter beschikking te willen stellen voor het congres van Attac Vlaanderen. Wij hopen dat de politieke overheid een duidelijk signaal geeft aan de staatsveiligheid en kiest voor een democratische organisatie zoals Attac Vlaanderen.

Vanaf vandaag starten we een mailactie naar minister Verwilghen, als verantwoordelijke voor de Staatsveiligheid, waarbij wij vragen aan alle Attac kernen van Europa om te reageren op deze anti-democratische vertoning.

Voor Attac Vlaanderen
Eric Goeman, woordvoerder

Tel./Fax.09/372.44.91
Gsm: 0476/99.07.14
e-mail: egoeman@worldonline.be