arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac een terroristische organisatie ???
by han Thursday March 08, 2001 at 03:09 PM

Is opkomen voor de Tobin taks een terroristische daad? Volgens de staatveiligheid blijkbaar wel. Deze zaterdag 10.03.01 zou in Gent het jaarlijks congres doorgaan, maar door toedoen van staatveiligheid kan het congres niet doorgaan daar de zaal waar het congres moest doorgan wordt ingetrokken.

Normaal zou volgende zaterdag het derde congres van Attac Vlaanderen doorgaan in de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent. In deze zaal waren ook de twee vorige congressen doorgegaan. Alles was geregeld. Maar gisterennamiddag liet de eigenaar van de zaal via een tussenpersoon meedelen dat het congres niet kon doorgaan in zijn zaal.

 

Het is wel merkwaardig dat deze beslissing minder dan vier volle dagen voor het congres wordt medegedeeld. Op een zo korte tijd is het immers zo goed als uitgesloten nog een andere geschikte zaal te vinden en de beslissing van de directie is des te meer merkwaardig omdat Attac Vlaanderen van bij de start (juni 1999) klant is bij deze bank.

 

Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat deze beslissing genomen werd onder druk van de Belgische Staatsveiligheid. Leden van deze instelling hebben dinsdagnamiddag de voorzitter van het directiecomité bezocht en "informatie" verstrekt over Attac, waarna hij besloten heeft zijn zaal aan Attac te weigeren.

 

Omdat wij de weigering schriftelijk bevestigd wilden zien hebben wij donderdagmorgen een brief gefaxt naar de voorzitter van het directiecomité, de heer Gerard Talloen, die ons enkele uren geleden schriftelijk bevestigde dat we niet meer over de zaal konden beschikken voor het Attac congres omdat "de bank haar neutraliteit" wil bewaren in deze.

Wij willen helemaal geen hetze lanceren tegen deze directie en deze bank, omdat zij nu eenmaal als private organisatie het recht hebben hun zaal te verhuren of niet te verhuren aan wie ze willen, maar wij willen wel de praktijken van de Belgische Staatsveiligheid tegenover een democratische organisatie zoals Attac Vlaanderen aanklagen.

 

Dat de staatsveiligheid Attac als een subversieve organisatie beschouwt, is al langer bekend. Met het verhinderen van een congres gaat deze instelling wel heel ver en daarom doen wij beroep op u om te reageren en wel zo vlug mogelijk. Daarvoor is het internet een heel geschikt middel. Het wordt door onze regering aangeprezen om de economie te bevorderen en de politici zullen er dan ook wel geen bezwaar tegen hebben dat wij het gebruiken voor de verdediging van de democratie.

 

Concreet doen wij beroep op u om e-mails te sturen naar politici om te protesteren tegen het optreden van de staatsveiligheid. U kunt zelf een e-mail opstellen, u kunt ook gebruik maken van de tekst hieronder. U kunt de tekst sturen naar volksvertegenwoordigers en senatoren van uw keuze. Zij hebben immers de taak de regering te controleren. De paarse regering wil de burgers meer dan in het verleden bij het beleid betrekken en prijst daarvoor het internet aan. Laten we dit nu massaal doen.

 

De meeste parlementsleden hebben een e-mailadres, dat u kunt vinden op de websites van de Kamer (http://www.dekamer.be) en van de Senaat (http://www.senate.be/www/webdriver). Aan sommigen onder hen zou u een e-mail kunnen sturen, met bijvoorbeeld de volgende inhoud. Uiteraard kunt u ook een e-mail sturen naar andere politici van uw keuze (ministers, de kamervoorzitter, een burgemeester...)

Hieronder volgt een selectie van politici die de democratische strijd tegen financiële speculatie genegen zijn.

---------------------------

 

In de hoop op Uw steun,

Kameraadschappelijke groeten

 

Eric Goeman

Attac Vlaanderen

 

 Parlementaire Werkgroep Tobintaks
 bove@ps.polgroups.senate.be
 leen.laenens@agalev.be
 sp.dekamer@skynet.be
 dirk.vandermaelen@dekamer.be
 jean-francois.ramquet@ecolo.be
 jan.dhaene@agalev.be
 marc.vanpeel@dekamer.be
 100741.1173@Compuserve.com
 ecolo.sf@ecolo.be
 courrier@philippe-mahoux.org
 michiel.maertens@agalev.be
 hvaes@cvp.be
 marc.platel@volksunie.be
 andreas.rubbens@belgacom.net
 els.keytsman@minsoc.fed.be
 leen.laenens@dekamer.be

 Vlaamse democratische partijen en studiediensten

 Karel.degucht@vld.be
 Jos.geysels@agalev.be
 info@sp.be
 sdeclerc@cvp.be
 hvaes@cvp.be
 jan.mertens@agalev.be
 johan.plas@vld.be
 marc.platel@volksunie.be
 milan.rutten@sp.be
 patrick.janssens@sp.be

 Vlaamse Europarlementairen

 jvanhecke@europarl.eu.int
 mthyssen@europarl.eu.int
 avanlancker@europarl.eu.int
 lvandertaelen@europarl.eu.int
 psorensen@europarl.eu.int
 bstaes@europarl.eu.int
 dsterckx@europarl.eu.int
 wbeysen@europarl.eu.int
 wdeclercq@europarl.eu.int
 nmaes@europarl.eu.int
 kvanbrempt@europarl.eu.int
 msmet@europarl.eu.int

Hierna volgt een voorbeeld van brief die U zoudt kunnen mailen naar enkele politici van Uw keuze.

 

DERDE CONGRES ATTAC VLAANDEREN AFGELAST ONDER DRUK VAN BELGISCHE STAATSVEILIGHEID?

WIJ WILLEN EEN ONDERZOEK!

 

Geachte,

 

Het derde congres van Attac Vlaanderen kan op zaterdag 10 maart niet doorgaan in de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent, omdat de eigenaar van deze zaal op 7 maart zijn instemming heeft ingetrokken, naar verluidt nadat hij "informatie"  gekregen had van leden van de Belgische staatsveiligheid.

 

Dit optreden van de staatsveiligheid is onaanvaardbaar, omdat het een aanslag is op de door de Belgische grondwet gewaarborgde vrijheid van meningsuiting. Het is uitgesloten dat de staatsveiligheid Attac niet kent, gezien de bekendheid van deze organisatie, die in Frankrijk werd opgericht na een oproep van de hoofdredacteur van het overbekende en gerenommeerde maandblad "Le Monde Diplomatique". De doelstellingen van Attac kan iedereen vinden op zijn website en meer informatie over de geplande acties kan iedereen lezen door een abonnement te nemen op de elektronische nieuwsbrief. Het is dus uitgesloten dat de staatsveiligheid niet weet dat Attac niet de bedoeling heeft illegale methoden te gebruiken om zijn programma te verwezenlijken.

 

Iedereen heeft het recht te ijveren voor een wijziging van de grondwet en van de Europese verdragen, mits dat op een wettelijke manier gebeurt. Wanneer de staatsveiligheid probeert burgers te verhinderen gebruik te maken van dat democratisch recht, schendt ze de grondwet. Het is al onaanvaardbaar dat de staatsveiligheid burgers bespiedt, terwijl ze heel goed weet dat die niet van plan zijn een wet te overtreden. Het is echter totaal onduldbaar dat deze instelling zich het recht toeëigent burgers de mond te snoeren. Dat is fnuikend voor de democratie die alle belang heeft op het participatieve burgerschap en sociale bewogenheid. De staatsveiligheid treedt hier op als verdediger van de bestaande economische wereldorde.

 

Toen de burgemeester van Harelbeke de rijkswacht wou inzetten om een staking in zijn eigen bedrijf te breken, heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Louis Tobback, hem terechtgewezen met de woorden: "De rijkswacht is geen bedrijfswacht". Vandaag gedraagt de staatsveiligheid zich op een analoge manier door te verhinderen dat wie het niet eens is met de neoliberale globalisering, een zaal vindt om te vergaderen.

 

Ik hoop dan ook dat u niet zult nalaten alles te doen wat in uw macht ligt om een einde te stellen aan het ondemocratisch en ongrondwettelijk optreden van de staatsveiligheid.

 

Ondergetekende,

 

Aan de heer Herman DE CROO
by Dirk VAN DER MAELEN Wednesday March 14, 2001 at 02:01 PM

Aan de heer Herman DE CROO
Voorzitter van de Kamer van
Volksvertegenwoordigers

Ref. HK/DVDM/CVDB/01-050 -------------------------------------------


Mijnheer de Voorzitter,

Op zaterdag 10 maart 2001 had ATTAC-Vlaanderen in de zaal van het Onderling Beroepskrediet in Gent een derde congres gepland over o.m. de invoering van een Tobintaks.

Een paar dagen vóór het congres nam de Staatsveiligheid contact op met de zaaleigenaar waarop deze laatste plots besliste het contract op te zeggen.

Op dinsdag 13 maart heb ik samen met de collega's VAN WEERT en TAVERNIER de minister van Justitie ondervraagd. Na het antwoord van de minister blijf ik, net als mijn collega's met de vraag zit-ten of de Staatsveiligheid door contact te nemen met de zaaleigenaar haar door artikel 7 van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten omschreven opdracht tot het inwinnen van informatie niet heeft overschreden. Tevens blijft de vraag open welke informatie door de Staatsveiligheid aan de zaaleigenaar verschaft werd. Alleszins heeft deze informa-tie ertoe geleid dat de zaaleigenaar het contract heeft opgezegd.

Om deze redenen wil ik u de voorzitter van het Begeleidingscomité verzoeken om het Vast Comité te gelasten met het onderzoek naar de activiteiten en werkingswijze van de Staatsveiligheid in deze aangelegenheid.

Met collegiale groeten,


Dirk VAN DER MAELEN
SP-Fractievoorzitter Kamer