arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat Nieuws ? Een reclame-tax voor Ring-TV
by Generaal Custer Monday March 05, 2001 at 03:08 PM
MonGeneraal@hotmail.com

Ring-TV is bedreigd. De Media-NV Roularta verdient te weinig met reclame-werving. Maar met een tax op reclame zouden Ring-TV en vele andere audiovisuelen zorgeloos kunnen leven.

Wat Nieuws ? Een reclame-tax voor Ring-TV

Moet Ring-TV sluiten ? De Media-NV Roularta heeft het contract voor de reclame-werving opgezegd. Ring-TV zou vanaf september zonder inkomsten vallen.

Ring-TV is de regionale TV-zender voor de regio rond Brussel. Heterogeen gebied, platteland dicht in de buurt van de grote stad, groene rand maar ook veel economische bedrijvigheid. Te heterogeen voor de publiciteitsjongens die het de moeite niet meer waard vinden. Met andere woorden : ze verdienen te weinig aan dit kleine station.
Ring-TV past niet in de commerciële niches en dondert uit de markt.

De eerste die reageerden waren de activisten van het Audio-Visueel Bevrijdingsfront, die sinds enkele weken in Vlaanderen hard aan de boom schudden. Dit is hun communiqué van 2 maart.

Subject: Het ABF reageert op vraag van medewerkers van Ring TV
Date: Fri, 2 Mar 2001 15:30:00 +0100

/V van de grote audiovisuele bevrijding,
Ziehier de tekst die het ABF gestuurd heeft naar de medewerkers van Ring TV ter ondersteuning van hun volledig gelegitimeerde eis tot voortbestaan.

"Het recht op ïnformatie is een basisrecht. De regionale televisie heeft een
belangrijke rol te vervullen in de informatiemaatschappij. Commerciële
televisie wil die rol niet vervullen omwille van rendabiliteitsredenen en de
openbare omroep heeft andere opdrachten. De overheid moet haar
verantwoordelijkheid inzake informatiespreiding opvolgen en toezien op een
kwalitatieve norm desbetreffend.
Laat de Vlaamse overheid na Brussel nu ook de ring rond haar eigen hoofdstad los?
Het Audiovisueel BevrijdingsFront steunt de gerechtmatigde vraag tot
voortbestaan van de medewerkers en de kijkers van Ring TV."

Luc Pien

Epeios Productions
Jan Vandierendonck-Ignace Collin
Stanleystraat 19 B-2018 Antwerpen
T : #32/3/288.92.70
F : #32/3/288.92.71.
mailto:epeios.productions@pandora.be

(Onder ons gezegd en gezwegen : dat van "laat de Vlaamse overheid na Brussel nu ook de ring rond haar eigen hoofdstad los ?" is een zeer flauw argument, dat ruikt naar territorium-gedrag).
___________________________________

Soit. Sinds vrijdag beweegt er veel rond Ring-TV.
De collega's van ROB-TV in Leuven hebben aangeboden te helpen. Ze willen om te beginnen programma's leveren en op langere termijn zoeken naar een structurele oplossing.
De zender is populair. Hij heeft, zoals men dat zegt, een breed maatschappelijk draagvlak. Eerst stuurden de commercanten (UNIZO) van Vlaams-Brabant een boodschap. Die zei dat er bij hen genoeg adverteerders te vinden zijn.
En dinsdag komen de vakbonden (alle afdelingen en centrales) op initiatief van het ACV met een gezamenlijk standpunt naar buiten om Ring-TV te steunen.

Vlaams media-minister Van Mechelen wil eerst zien of regionale TV-zenders leefbaar zijn (daarover zijn ze een studie aan het maken) vòòr hij "voorstellen formuleert". De Vlaamse socialisten zeggen dat overheid en privé-sector tesamen Ring-TV moeten helpen. Ze denken aan meer overheidscommunicatie, een tax op reclame, een toeslag (te betalen door de kijkers) op het abonnement voor de kabel en een verruiming van het zendgebied.

Vlaanderen kreeg in de jaren '90 regionale TV-zenders, ruim een decennium na de gemeenschaps-TV in Wallonië de kop opstak. (In de jaren '80 hield "cultuur"-minister Rika De Backer in Vlaanderen de regio-TV's tegen "omdat Vlaanderen "er niet rijp voor is". Maar daarmee halen we een heel ouwe koe uit de gracht).
De Vlaamse stations zijn nooit gemeenschaps-TV's geworden (AVS in Oost-Vlaanderen en ROB-TV in Leuven zaten daar het dichtst bij, geen wonder dat ROB nu ter hulp snelt). Het zijn kleine commerciële stations, meestal aanleunend bij (of eigendom van) de Media-NV's uit de perssector, vanzelfsprekend mèt publiciteit, gemaakt volgens de recepten van de "grote" broadcast-TV. Maar er is af en toe ruimte voor experiment en "volkse" programma-formules. Op informatief vlak beantwoorden ze in elk geval aan een behoefte.
De overheid moet zulke stations volledig financieren, zonder zich met bestuur en redactie bemoeien. In plaats van de kijker extra te belasten (via het kabel-abonnement) zou de overheid een media-fonds kunnen oprichten
gespijsd met een tax op reclame inderdaad, en - waarom niet - op de winsten van de media-NV's. Daarmee zouden ongetwijfeld ook de filmende Robin Hoods van het Audio-Visueel Bevrijdingsfront royaal geholpen kunnen worden. En de Albert Frères, Rik De Nolfen en André Leysens, die eten dan maar een boterham minder.