arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorportaal van de hel of hoop op een beter leven?
by Geert Van Damme Wednesday February 28, 2001 at 02:43 PM

Volhouden in de hoop ooit een eigen stukje grond te krijgen, om de familie te voeden en om de kinderen een betere toekomst te kunnen geven. Met die motivatie bezetten 900 families al twee jaar Bacia, een stuk van een groot landgoed in Zuid-Brazilië.

 

 

Toren gejat

De rode aardeweg naar het kamp ligt er na enkele fikse regenbuien flink modderig bij. Ons minibusje met de achtkoppige 11.11.11-delegatie heeft het lastig. Tijdens het World Social Forum in Porto Alegre hebben we al kennis gemaakt met MST. Nu trekken we richting praktijk.

De bezetting Bacia duurt nu al twee jaar en omvat 21.000 ha grond, één vierde van het totale landgoed van de eigenaar Giacometti. Voor de toegang tot het barakkenkamp staat een controlepost en een hoge metalen toren. Bij het begin van de bezetting hielden de pistoleros, de gewapende privé-militie van de eigenaar, hen van daarop constant in de gaten. Tot ze ontdekten dat er soms ook een pop stond. Met een grote groep mensen zijn ze toen de toren maar gaan halen en hebben hem voor hun toegang gezet!

 

Leuvense stoof

Claudemir en Claudilei, twee broers, twintigers en de feitelijke leiders, leiden ons rond in het kamp. Hevige stortbuien dwingen ons geregeld naar binnen. Zo maken we meteen kennis met de barakken van de inwoners. Het wordt een beklijvende confrontatie. Overal worden we hartelijk ontvangen, maar de hardheid van dit bestaan wordt ons direct duidelijk. Gezinnen met drie, vier kinderen zitten samengepropt in een barak van houten palen en zwart plastic met een vloer van aangestampte rode aarde. Sommigen hebben elektriciteit, de meesten hebben licht. Leef- en slaapkamer zijn enkel door een gordijn (of zwarte plastic) van elkaar gescheiden. Een soort Leuvense (hout)stoof is erg populair en wordt vooral gebruikt om te koken. Bij de beteren is er soms ook een koelkast, maar de televisie ontbreekt bijna nooit!

Hoe kun je in godsnaam overleven in deze omstandigheden?

 

11.11.11 supportert

In het kamp kookt iedere familie voor zichzelf, maar voor de kleinsten en voor de allerzwaksten, is er toch een collectieve keuken met melkbedeling enz. Daar krijgen we van de kampbewoners een lekkere maaltijd met vlees aangeboden dat de kampbewoners zichzelf wellicht niet kunnen gunnen. Het smaakt ons zeer, maar we zitten toch met wat schuldgevoelens...

We krijgen ook te horen dat er straks een voetbalmatch is tussen MST Bacia en de arbeidersploeg van de houthandel ARAUPEL, de feitelijke eigenaars van de bezette fazenda! Dit kan dus blijkbaar. Met onze 11.11.11-vlaggen en veel ondersteuning zullen we later op de dag, MST met 6 doelpunten tegen 2 zien winnen. Onze minibus loopt achteraf wel vast in de modder, maar dat kan de pret niet bederven.

‘s Avonds is er ook nog een jeugdavond. Het is een combinatie van strijdbare vorming, humor, zang en een afsluitende ‘ten dans’. Enkelen van ons doen ook een poging. Alcohol drinken is er in het kamp niet bij. Eén van de noodzakelijke verbodsregels in dit kamp dat ook zijn kleine familiale probleempjes en burenruzies kent.

 

Weggepest en verjaagd

Maryse en ik hebben het genoegen bij de familie Borges te mogen logeren. Ons gastgezin had een paar jaar geleden nog een mooi stuk grond in Paraguay, maar ze werden er weggepest na een oprisping van racisme. De bezetters van de Bacia zijn een mooie staalkaart van hoe boeren landloos worden. Je vind er kleine boeren die gewelddadig van hun land verdreven zijn voor grootschalige agro-industrie van monoculturen als soja en maïs, bestemd voor de veevoeders van onze Noordelijke varkens en koeien. Anderen moesten wijken voor reusachtige stuwdammen, want de agro-industrie heeft veel energie en water nodig. Verder dachten nogal wat boeren alle heil te vinden in de steden, maar dat liep faliekant af en ze keerden terug naar het platteland.

MST probeert de link te leggen tussen de eigen hoop op grond van de landlozen en de sociale en ecologische gevolgen van de grootschalige neoliberale wereldpolitiek. Met succes, want het viel ons op dat die kleine boeren een heel duidelijk inzicht hadden in wat zich rondom hen én in de wereld afspeelt.

 

Vechten voor een toekomst

Voor de bezetters betekenen Bacia de hoop op een nieuwe toekomst. Als de bezetting succesvol is, dan krijgen ze binnen enkele maanden een mooi stuk grond, een boerderij en landbouwmateriaal. Die laatste twee moeten ze wel terugbetalen. Het is die hoop die mensen in staat stelt om gedurende nu al twee jaar te overleven in de mensonwaardige omstandigheden van barakken met zwarte plastic.

Op 13 februari zijn eindelijk de onderhandelingen met de eigenaar begonnen. Die houdt echter vol dat de grond wel productief gebruikt werd, en dus niet in aanmerking komt voor onteigening. Ondertussen stelt de overheid dat ze niet tot onteigening zal overgaan zolang MST het land bezet.

De strijd is nog ver van gestreden.

 

 

Geert Van Damme,

medewerker van 11.11.11- Lebbeke

 

 

Hard tegen onzacht

Tegen 2005 wil de Braziliaanse regering nog 7 tot 8 % van de bevolking in de landbouw houden. Nu is nog 23% van de bevolking landarbeider. De ‘overtollige’ landarbeiders komen ongetwijfeld in de armoede en de sloppenwijken terecht. De werkloosheid stijgt nu al jaarlijks met 5%.

Met de 20 miljoen landlozen die MST vertegenwoordigt, vormt het een belangrijke tegenkracht. De beweging is goed georganiseerd en werkt basisdemocratisch. Pogingen om verdeeldheid te zaaien en de top te corrumperen mislukten. Daarom kiezen de regering en de fazenderos (grootgrondbezitters) voor de confrontatie.

De deelstaat Paraná met de beruchte gouverneur Lerner aan het hoofd is het testlabo. Lerner voert een repressieve politiek en stuurt bij nacht politie en paramilitairen uit om bezettingen te ontruimen. Een triest hoogtepunt was de gewelddadige ontruiming op 15 mei 2000 van een bezetting die al 14 jaar bestond. De overheidsdienst INCRA had de bezette gronden al onteigend!

Om deze ‘architect van het geweld’ aan de kaak te stellen bracht MST met hulp van 11.11.11 een video uit. Te bestellen bij Leen De Boeck (02 536 01 42)

 

 

 

11.11.11 en MST
Het bezoek van de 11.11.11-delegatie heeft de concrete samenwerking met MST versterkt.

11.11.11 zal 250.000 fr. storten voor ‘Radio Bacia’. Die lokale zender is nodig om de bevolking van de omgeving te informeren en de criminalisering van MST door de media te ontkrachten.

Verder zal 11.11.11 Koen De Feyter afvaardigen als internationale waarnemer op het Internationaal Volkeren Tribunaal van 2 mei in Curitiba. MST organiseert dit tribunaal over de schending van de mensenrechten door de groot grondbezitters en militaire politie in Parana.

 

[websites]

www.11.be

www.mst.org.br

 

 

Brazilie: 11.11.11 houdt zijn beloftes
by Geert Van Damme Wednesday February 28, 2001 at 02:48 PM

Internationaal Tribunaal tegen misdaden van grootgrondbezitters in Paraná.
Na de Brazilië reis laat 11.11.11 de strijd om grond van MST niet los.
We steunen het Internationaal Tribunaal tegen misdaden van
grootgrondbezitters in Paraná.
Op 2 mei 2001 organiseren een aantal mensenrechtenorganisaties, in
samenwerking met de Pastorale Land Commissie van de Bisschoppenconferentie
en met MST, een Internationaal Tribunaal.
Situatieschets.
Voor zij die met Brazilië bezig zijn trappen we een open deur in: het is het
land met de grootste concentratie van landbouwgrond, met als gevolg de
grootste uitsluiting van landlozen.
Het verweer van de grootgrondbezitters tegen herverdeling van grond neemt
verschillende vormen aan:
* via hun gewicht de wetgeving naar hun hand zetten.
* het gerechtelijk apparaat gebruiken voor allerlei
vertragingsmanoeuvres.
* en vooral de laatste jaren ook geweld gebruiken.
Paranà, een staat in het Zuiden, is voor de overheid een testgebied geworden
om repressief op te treden tegen wie strijdt voor landherverdeling.
De gouverneur van de staat Paranà, Jaime Lerner, geniet internationaal nogal
wat faam als architect en urbanist.
Het openbaar vervoer in de hoofdstad van deze deelstaat, Curitiba, staat
model voor heel wat steden in de hele wereld.
Maar zijn bijnaam van "Architect van het Geweld" heeft hij te danken aan de
erg repressieve aanpak van de landlozen die strijden voor grondverdeling.
Vanaf augustus 1997 werden de grootgrondbezitters aangemoedigd zich te
bewapenen, en zich via paramilitairen te verdedigen tegen de
bezettingsacties van MST.
Sinds die periode is er een sterke alliantie tot stand gekomen tussen
politie, leger, gewapende paramilitaire groepen, het gerechtsapparaat en de
staatsdienst voor landhervorming INCRA.
De tol van families die uit kampen werden ontzet, van mensen die werden
gevangen gezet, gemarteld en gedood loopt op. Dit alles kreeg vorig jaar een
dramatisch hoogtepunt, toen 2.000 landlozen op 2 mei 2000 een mars
organiseerden op Curitiba: door het optreden van de politie bleven meer dan
200 gewonden achter, en werd de landloze boer Antônio Tavares Pereira
vermoord. Het geweld is sindsdien geenszins gestopt.
Wat is de opzet?
Om dit triest evenement te herdenken organiseren MST, CPT en vele anderen
samen het Internationaal Tribunaal, een bekend moreel drukkingsmiddel, dat
dit onrecht internationaal moet aan de kaak stellen.
11.11.11 wil via de steun hieraan de solidariteit uit Vlaanderen een stukje
concreet maken. We stellen 5.000 US $ ter beschikking voor de organisatie.
Daarnaast is Koen Defeyter, professor Internationaal Recht aan de
universiteiten van Antwerpen en Maastricht en voormalig voorzitter van
Amnesty Vlaanderen, bereid om in naam van 11.11.11 in de jury te zetelen op
het Internationaal Tribunaal. Hij zal er zetelen naast een rist bekende
internationale namen, waaronder Günther Grass en de Braziliaanse fotograaf
Sebastiào Salgado.
We laten dus de boerenstrijd in de Paranà niet los, en dat zul je ook op
deze website kunnen volgen: Koen Defeyter beloofde ons na 2 mei een
persoonlijk verslag uit te brengen over het verloop en de effecten van dit
Internationaal Tribunaal, zowel in Brazilië als daarbuiten. We houden jullie
verder op de hoogte.


Geert Van Damme
Meerskant 26
9280 Denderbelle
geert.vandamme@bitsmart.com