arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verarmd Uranium, de slachtoffers getuigen deel 01
by han Tuesday February 27, 2001 at 06:54 PM

Op 27.02.01 gaf de Coalitie voor het verbannen van wapens met verarmd uranium een persconferentie. Ze stelden er de conferentie door die later deze week doorgaat en waarop zowel slachtoffers als soldaten, specialisten als journalisten komen getuigen.

 

 

 

Georges Spriet (vrede) en Georges Berghezan leiden de persconferentie in.

 

De Coalitie voor het verbannen van wapens met verarmd uranium is een nieuw samenwerking verband van tientallen organisatie die een verbod willen zien op het gebruik van verarmd Uranium.  Onder de deelnemende organisaties vinden we organisaties als Oxfam, geneeskunde voor de derde wereld, Vrede, 11.11.11., …

We organiseren op 01.03.01 een conferentie om de problematiek onder de aandacht te brengen.

Uitzonderlijk aan deze conferentie is dat er zowel slachtoffers als soldaten komen getuigen, naast specialisten en journalisten.  Men bracht deze ruime waaier van mensen bij elkaar om de muur van stilte en leugens te doorbreken die er momenteel rond het onderwerp bestaat. 

 

Dokter Trifko Guzina vertelde ons op de persconferentie zijn verhaal.

 

Heavy metal

"Uranium is een element dat je in meer dan  150 metalen terug vind, het is dus een zeer reactief element.  Het komt ook voor onder verschillende vormen, die onder andere wijzigen naargelang de temperatuur, bovendien is het ook van een grote dichtheid het zonder meer "Heavy Metal"

De militairen gebruiken dit "Heavy Metal" om tanks te doorboren.  Indien een bom een tank binnendringt warmt het metaal op en verspreid het giftige en reactieve stof die door de hoge temperaturen (+2000 °C) in de lucht wordt verspreid.  De vraag is zelfs of men op dat ogenblik nog kan spreken over verarmd Uranium, daar temperatuurswijzigingen ook de eigenschappen van uranium wijzigen.

Verarmd Uranium werd in Sarajevo (ex Joegoslavië) gebruikt omstreek 96.

Zelf werkte ik 30 jaar in Sarajevo ik opereerde er meer dan 25.000 mensen en was er verantwoordelijk voor eurologische afdeling.

De afgelopen jaren stelden we bijzonder vreemde gevallen vast.  Mensen met wee tumors die anders nooit samen voorkomen.

Zo is een van mijn patiënten een man van 30 jaar, iemand die kerngezond is en waar in de familie geen enkel kanker geval bekend is,   De Man had twee tumors van totaal verschillende aard, daarnaast had hij vervormingen aan zijn vingers, uitvallende nagels en aan van vingers zelfs gangreen.  We konden de oorzaken op geen enkel manier achterhalen hoeveel we ook in de literatuur op zoek gangen naar antwoorden.
De man is ook geen oorlogsslachtoffer of deed geen dienst als soldaat, dus legden we niet meteen een verband met de oorlog.

Tot hij vertelde dat hij tijdens zijn werk als boswachter wel eens geconfronteerd werd met kraters van bommen, en dat hij ook getuige was van een voltreffer op een gepantserd voertuig.

Natuurlijk kunnen we nog net zwart op wit bewijzen dat er een verband is.  Wel kunnen we vaststellen dat er in de omliggende zone een significatie stijging is van het aantal dodelijk kankers en leukemie gevallen.  Een bijkomend probleem is ook dat de internationale gemeenschap geen middelen ter beschikking wil stellen om de zaak grondig te onderzoeken.  Iedereen schuift die bevoegdheid van zich af.

En dan komt de NAVO zogezegd metingen doen, maar ze meten gewoon de verkeerde zaken.  Ze gaan zoeken naar straling in de omgeving van de inslagen, maar ze onderzoeken niet de kraters noch bodem daaronder.

Als die bommen met verarmd uranium neerkomen ontstaan er drie gevaarlijk stoffen: een eerste is een hoog giftige stof, een tweede is straling en een derde is cocktail van beiden.  Het is een complexe geheel en dat kan je niet met geigerteller komen meten.

Waarschijnlijk is het niet enkel het verarmd Uranium dat verantwoordelijk is, toch kunnen we nu reeds zeggen dat wat we vaststellen in Bosnië en Servië niet langer normaal is.  Dat men in Kossovo nog geen significante cijfers heeft is niet ongewoon, ook wij zagen pas na enkele jaren het aantal kankers toenemen."

 

George Spriet wees er nog op dat verarmd uranium ook gebruikt word in de vliegtuig industrie.  Mensen uit Nederland die de Crach bij Bijlmermeer meemaakten kunnen daarover meepraten en zullen daarover op 01.03.01 getuigen.

 

URANIUM, de slachtoffers spreken

Donderdag 01.03.01

om 19 uur :

Auditore Janson (ULB)

Av. F. Roosevelt (tram 23, 90,93,94 bus 71)

 

 

Toch houd ik mijn bedenkingen
by Mark Wednesday February 28, 2001 at 01:04 AM

We hebben hier te maken met een vorm van verarmd uranium. Bij de ElAl boeing van de bijlmerramp werd dit als ballast gebruikt. Om ziek te worden moet je ongeveer een broodje van dat spul eten.

Gevaar onstaat bij ontbranding en inslag
by han Wednesday February 28, 2001 at 11:13 AM

Het probleem is dat het goedje toxisch wordt bij inslag waardoor het ontbrand. Wat bij een neerstortend vliegtuig weldegelijk het geval kan zijn.
We bevragen de mensen uit NL zeker daarover.