arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat Nieuws ? Filmen naast de markt !?
by Generaal Custer Tuesday February 27, 2001 at 10:46 AM
MonGeneraal@Hotmail.com

Vlaams TV-manager Leo De Bock vindt dat er teveel naast de markt wordt gefilmd. Dat meldt de eerste e-mail-editie van DIVA, een blad voor en over documentaire-makers.

Wat Nieuws ?
Dinsdag 27 februari 2001 MARDI GRAS !

De kolommen gevuld, wat geflikker op het scherm : zo werken de Media NV's. Als het maar bibbert, dat is het motto van televisie.
Nederland heeft sinds kort A-TARIK, een blad voor Marokkanen. De uitgever kocht een bestaande redactie en zei dat ze voortaan "iets commercieels" moest gaan maken : "iets met columns, een agenda en jonge meiden". Zo wil het de markt. A-TARIK schijnt dat magische recept gelukkig niet gevolgd te hebben.

Nu krijg ik DIVA-Nieuws 17 van 24 februari 2001 in mijn e-brievenbus : DIVA is het netwerk van Vlaamse documentaire-makers. Daar lees ik - naast zeer veel andere informatie - een uitspraak van Leo De Bock, de chef van CANVAS. De Bock, ooit zelf in de prijzen gevallen, vindt dat zoveel filmers "naast de markt werken". Anders gezegd, vele onafhankelijke producties passen niet in zijn formats, en die formats zijn natuurlijk bepaald door de marketing-managers van de commerciële dienst. De Bock, vriend, draai een keer uw logica om, en pas uw formats aan, aan wat de filmers maken !

Dat ter inleiding. En dan krijgt u nu een uittreksel uit HOOFDSTUK 1 van de eerste electronische DIVA-NIEUWS. Met adres en coördinaten, zodat u zelf DIVA kunt contacteren als u dat wenst. Toch één opmerking aan de makers : maak DIVA-nieuws iets minder "inside". Zeg voor de niet-ingewijde geïnteresseerde tussendoor even wie wie is, niet iedereen weet dat Luckas Van der Taelen filmer is èn Europarlementslid voor de groenen van Agalev. Erwin Provoost is film- en TV-serie-producent (en maker van wat ook al weer ? Windkracht 10 ? Heterdaad ?). En voor de rest : het beste ermee !

DIVA-Nieuws 17 van 24 februari 2001
e-berichten voor de Vlaamse documentaire sector
(eerste e-mail-editie)
irreguliere uitgave van Mediadoc (Rogierstraat 217, 1030 Brussel, tel & fax 02/219.93.13) & DIVA (netwerk van Vlaamse documentairemakers)
1) Edito: Wat bezielt Erwin Provoost ? Welk filmbeleid beoogt Agalev ?  
(........)
Ondertussen verscheen in De Standaard van 17 februari een interview met Erwin Provoost. Journalist van dienst was Leo Bonte.
Als titel boven zijn stuk citeerde Bonte volgende uitspraak van Provoost: "Wanneer gaan we eindelijk beseffen dat we, 'maar' entertainers zijn ?"
Verder in het artikel drukt Provoost zich als volgt uit: "(...) het wordt hoog tijd dat we in Europa gaan beseffen dat we eigenlijk 'maar' entertainers zijn. Ik weet ook wel dat we de grote boodschap zouden moeten uitdragen. Maar Eisenstein wist al dat dit niet lukt. En Polanski heeft dat nog eens bevestigd met de gevleugelde woorden: "Als ik een boodschap heb, dan zal ik ze wel met de post sturen". Maar we hebben gestudeerd en dus denken we toch iets te moeten uitdragen. Vraag is alleen of de mensen die de hele week ongelooflijk in de weer zijn geweest op zondagavond wel geïnteresseerd zijn in de boodschap van meneer Provoost."  
In plaats van zijn verantwoordelijkheid met de bekende oude drogredeneringen van zich af te schuiven, zou Provoost beter volgend citaat van Albert Einstein eens een paar keer lezen: "De wereld is gevaarlijk om in te leven, niet zozeer door hen die het kwaad begaan, maar wel door hen die alleen maar toekijken en laten begaan."  
Verder in het interview haalt Provoost uit naar diegenen op de filmscholen zoals RITS en Sint-Lucas, nog altijd "neerkijken op televisie" en (zoals Leo Bonte in zijn vraag stelt) denken dat speelfilm kunst met een grote K is. (Vreemd dat Provoost het een paar dagen eerder nodig vond om te pleiten voor meer geld voor de bio scooplangspeelfilm.) Een soortgelijk verwijt hoor je overigens ook op het RITS. Nadat nogal wat afgestudeer den 'uit de film' aan de slag gingen bij tv-programma's à la 'Big Brother' werd en wordt er door sommigen graag smalend gedaan over die 'pretentieuze ventjes die zich te goed voelden voor televisie maar nu zelfs voor 'Big Brother' werken' ...
Jan-Pieter Everaerts

Contact: DIVA, tel & fax 02/219.93.13, email: "mediadoc.diva@sky net.be"

DIVA organiseert een debat over "Documentaires maken met Europese en Vlaamse steun" tijdens het Viewpoint-documentaire-"festival" in Gent op zaterdag 3 maart,
14.00 u in Filmplateau (Paddenhoek) - Gent  

don't hate the media, be the media
by Jorrit Huisman Friday March 02, 2001 at 04:15 PM

Ik vindt het jammer dat er dit soort uitspraken gedaan worden vanuit de televisie kringen.
Ik denk wel dat televisie een heel breed vlak is waarin ook heel goed amusement past, maar ik vindt het ook heel interresant om documentaires te zien zoals laatst de documentaire van VPRO's DNW over de globalisering.

Ik hoop later ook bijdrages te kunnen leveren aan documentaires die mensen vertellen wat er precies gebeurt in de wereld waar veel te weinig over wordt gesproken.
En niet alleen vanuit mijn eigenbelang zeg ik dat er meer van dit soort documentnaires moeten komen, aangezien televisie een belangrijk medium is moet er plaats worden gemaakt voor documentaires die een licht op de schaduwplekken van de wereld werpen.

Overgens ben ik niet bang dat belangrijke documentaires geheel zullen verdwijnen, mischien veranderen ze van medium.

don't hate de media, be the media
(mooie spreuk, nog niet eerder gehoord)