arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRIJHEID VOOR EDUARDO GARCIA!
by Anarchist Black Cross-Gent Tuesday February 27, 2001 at 12:20 AM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Op vrijdag 9 november vorig jaar werd in Spanje de jonge anarchist Eduardo Garcia Macias gearresteerd. Het is duidelijk dat men met hem de hele radicale sociale beweging wil treffen.


Eduardo is een van de bekendste anarchisten in Madrid, die zowel actief was in de kraakbeweging, de anti-globalisatie beweging (hij was bijv. ook in Praag tijdens de S26 anti-WTO acties daar), als in de anti-gevangenisbeweging. Als lid van het Anarchistisch Black Cross-Madrid bezocht hij wekelijks gevangenen, ondersteunde hen en hun strijd.

Een strijd die de gevangenen al jaren voeren, en sinds eind 1999 in Spanje een hoger niveau bereikte toen zij zich organiseerden rond een drietal duidelijke eisen: afschaffing van de FIES en elke andere vorm van isolatie, een einde aan de overplaatsingen, en de vrijlating van alle ongeneeslijke zieke gevangenen. Tesamen met groepen buiten de muren, zoals het Anarchist Black Cross, de Moeders Verenigd Tegen Drugs, de Vereniging tegen Foltering, ..., organiseerden zij een resem van geweldloze acties, binnen en buiten de gevangenis. Dit resulteerde ondermeer in een collectieve hongerstaking van 4 dagen in Maart 2000, waaraan meer dan driehonderd gevangenen deelnamen, en een lange hongerstaking in december van meer dan 50 gevangenen, ondersteund door diverse acties van nog zo'n 150 andere gevangenen.

Deze groeiende anti-gevangenisbeweging vormde stilaan een bedreiging voor de Staat: niet alleen werden de onmenselijke gevangenisomstandigheden naar buiten gebracht en aangeklaagd, en werd het zorgvuldig gepolijste democratische masker van de Spaanse staat afgerukt, ook werd meer en meer het gevangenissysteem op zich en daarmee de hele bestaande maatschappelijke ordening in vraag gesteld (want waartoe dient de gevangenis anders dan om zich van diegenen te ontdoen die zich niet neerleggen bij hun situatie van armoede, uitsluiting, uitbuiting, onderdrukkking?).


In ieder geval sloeg de repressie snel toe: gevangenen werden afgeslagen, overgeplaatst, geïsoleerd, censuur werd ingevoerd, etc. In de media kwam een campagne op gang die de gevangenen en iedereen die hen steunde criminaliseerde èn linkte met de ETA (handig, op een moment dat de ETA haar eenzijdig bestand had opgeheven en zowat publieke vijand nummer 1 werd). Op 9 november werd dan Eduardo gearresteerd, tesamen met een andere anarchiste, Estefania Maurete Diaz (zij werd twee dagen later wegens totaal gebrek aan bewijs weer vrijgelaten). Eduardo zit echter nog steeds in de gevangenis, op basis van de befaamde anti-terrorismewetten, en dit kan hem tot 20 jaar kosten!


Concreet wordt Eduardo ervan beschuldigd de auteur te zijn van zeven bombrieven naar zes journalisten en één politieker die zich zeer actief toonden in het bekladden van de anti-gevangenisbeweging. (Van die bombrieven explodeerde er geen, slechts één bleek echt te zijn.) Ook blijkt men hem nog een aantal andere aanslagen in verschillende steden in Spanje in de schoenen te willen schuiven.


De beschuldigingen tegen Eduardo zijn vals en absurd. Eduardo ageerde steeds open en bloot (soms letterlijk, zoals toen hij samen met anderen naakt voor de gevangenis van Alcala, Madrid protesteerde),die publieke activiteit maakte ook elke clandestiene activiteit onmogelijk, hij had zich trouwens duidelijk uitgesproken tegen het zenden van bombrieven.
De politieverklaringen zijn vals en contradictorisch. Zo zou er een kleine hoeveelheid buskruit gevonden zijn in het appartement van zijn ouders waar hij woont, maar de video-opnames van de huiszoeking waarop die vondst zou moeten vastgelegd zijn blijken "verloren" te zijn, de politiemensen die de vaststellingen ondertekenden blijken niet dezelfden te zijn als die die ter plekke aanwezig waren, etc.
De media-berichtgeving is vals en hysterisch. Eduardo zou een ex-gevangene zijn (hij zat nog nooit in de gevangenis), hij zou samen met enige FIES gevangenen de bommencampagne georganiseerd hebben (gewoon absurd: de FIES gevangenen behoren tot zowat de strengst bewaakte gevangenen), het ABC zou een terroristische organisatie zijn, telkens wordt er een band met de ETA gesuggereerd, etc.
Kortom: Eduardo zit nu in de gevangenis na een georchestreerde campagne van het gerecht, de politie, de politiek en de media.

Uiteindelijk zit Eduardo in de gevangenis enkel en alleen omdat hij anarchist is, enkel en alleen omwille van zijn politieke ideeën en activiteiten. Ideeën en activiteiten die opnieuw de geesten van steeds meer mensen beroeren die het niet langer nemen dat hun leven geregeerd wordt door krachten die geen enkele verantwoording verschuldigd zijn ... en voor niets terugdeinzen als het erom gaat hun macht te behouden. Dat blijkt opnieuw in de zaak Eduardo zelf.

Het ABC-Madrid is een internationale campagne gestart voor de vrijlating van Eduardo. Voor info:
CNA/ABC-Madrid
Paseo Alberto Palacios nº2
28021 Madrid.
Spanje
edulibre@yahoo.es
of
ABC-Gent
PB 40
9000 Gent 2
abc_gent@yahoo.com

VRIJHEID VOOR EDUARDO!
SLOOP DE GEVANGENISMUREN!
ANARCHIA!