arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen, brutaal politieoptreden tegen antifascisten
by han Monday February 19, 2001 at 05:26 PM

Op 22 februari organiseert het 8 mei collectief in Antwerpen een persconferentie om brutaal politie optreden tegen antifascisten aan te klagen. Op 8.01.01 en op 13.10.00 trad de politie brutaal op tegen enkele betogers, hieronder volgen de feiten.

8 januari 2001 : manifestatie voor demokratie en tegen fascisme.

Op die dag werden een vader en zoon ( Paul de Laet en Wim de Laet, resp.55 en 25 jaar) die aanwezig waren op de toegelaten manifestatie voor demokratie en tegen fascisme aan het stadhuis te Antwerpen in elkaar geslagen. Vader en zoon werden gekwetst, de zoon werd door toedoen van de politie zelf vanuit de politiekazerne naar het ziekenhuis gevoerd voor dringende medische verzorging. Hem werd vijf dagen werkonbekwaamheid voorgeschreven. Een kenmerk van het ganse politieoptreden die avond was het doelgericht en volgehouden geweld tegen deze weerloze manifestanten, wat o.m. ook blijkt uit persfoto's en het TV-nieuws. De slachtoffers hebben klacht neeregelegd tegen nog niet geïdentificeerde agenten van de Antwerpse politie wegens daden van willekeur tegen de uitoefening van het recht op vrije meningsuiting en manifestatie, wegens opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid en misbruik van het gezag. De klacht wordt ook overgemaakt aan het Comité P.

Volgens een persbericht van 09.012001 kregen 450 Antwerpse agenten van hoofdkommissaris Lamine op 08.012001 worstenbrood en een kop koffie, omdat ze eerder die avond de betogingen op de Grote Markt « in goede banen hadden geleid ».

De thans 56 jarige vader die, die avond geen worstenbrood kreeg maar wel rake klappen weten dat hij zich nooit onveilig voelde in Antwerpen, tot op die avond na zijn konfrontatie met het Antwerps politiekorps.

13 oktober 2000 : spontane jongerenbetoging tegen het Vlaams Blok.

Artikel uit « De Nieuwe Gazet » van 14.10.2000 .

De politie beging gisteren een flater van formaat tijdens een betoging door Antwerpen van zo'n 700 jongeren . Aan het museum voor schone Kunsten stonden toevallig enkele ACOD-militanten die terug kwamen van een betoging in Gent. Eén van hen had een paneel bij waarop het logo van het Vlaams Blok stond. De agenten dachten dat het om een tegenbetoging van het Vlaams Blok ging. Vakbondsman Guy Vermeersch werd hardhandig tegen de grond gegooid en opgepakt. « Wij hadden onze ACOD-kazuivels aan en toch hielden ze ons voor Blok'ers. Hoewel we steeds herhaalden dat we van de vakbond waren, zijn de agenten op ons gesprongen. Ik kreeg een stamp in mijn rug en er werd aan mijn nek gewrongen. Als dit een voorproefje was van zero-tolerantie hoeft dit voor mij niet », zei Vermeersch.


persconferentie 8-mei-collectief

Datum : donderdag 22 februari om 15u
Plaats : cultuurkelder Groene Waterman, Wolstraat 7
Onderwerp : brutaal politieoptreden tegen antifascisten


Verloop van de perskonferentie

Videobeelden en foto's van de gebeurtenissen zullen u getoond worden.

De volgende sprekers zullen het woord tot u richten :

Paul de Laet, slachtoffer van 08.01.2001
Frank Stappaerts, voorzitter van het Humanistisch Verbond - afdeling Antwerpen.
Els Bastiaens, ondervoorzitter van de Liga van de Rechten van de Mens.
Johan Bijtebier, gemeenteraadslid Agalev