arch/ive/ief (2000 - 2005)

M.Botenga (MLB) op de Bologna-verklaring en de acties van VUB studenten
by Mugemangango Germain Friday February 16, 2001 at 03:30 PM
germainm@swing.be 0473/21.85.72 rue de Nimy 31/10 7000 Mons

Op woensdag 14 februari bezetten studenten van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) de universiteitsgebouwen. Donderdag kondigden de studentenorganisaties de algemene staking af. Marc Botenga, de verantwoordelijke van MLB, de studentenorganisatie van de PVDA aan de VUB, legt uit.

Interview met MLB leider Marc Botenga :

"De VUB tegen Bologna"


Op woensdag 14 februari bezetten studenten van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) de universiteitsgebouwen. Donderdag kondigden de studentenorganisaties de algemene staking af. Marc Botenga, de verantwoordelijke van MLB, de studentenorganisatie van de PVDA aan de VUB, legt uit.


Door Mugemangango Germain.



We verzetten ons tegen de implementatie van de Bologna-verklaring die officieel een "harmonisering van het hoger onderwijs in Europa" nastreeft. Dit hoeft niet per se een slechte zaak voor de studenten te zijn. Maar Bologna heeft echter een louter economische drijfveer. De harmonisering die Bologna voorstelt dreigt onder meer te leiden tot een onderwijs in dienst van de werkgevers.


Wat bedoel je daarmee?


Bologna stelt voor om kandidaturen en licenties af te schaffen en een bachelor(3jaar) en master(minstens 1jaar extra) structuur in te voeren. De eerste drie jaar zouden afgestemd moeten worden op de arbeidsmarkt, d.w.z. dat algemene vakken dreigen te verdwijnen. Ik meen dat iedereen een algemeen en kritisch onderwijs verdient om zélf te leren nadenken, enkel kunnen en weten wat je werkgever nodig heeft maakt een onafhankelijke, kritische houding onmogelijk. De algemeen vormende vakken moeten dus bewaard blijven. Bologna gaat trouwens nog verder: door richtingen en universiteiten te willen laten financieren door bedrijven, schaft ze het vrij onderzoek de facto af. Maar hoe kritisch zal een farmaceutisch onderzoek gesponsord door Bayer tegenover producten van Bayer staan? Verder is het niet omdat er meer mensen klaargestoomd zijn voor een bepaalde job dat er meer van dergelijke jobs zullen zijn, integendeel hoe meer kandidaten, hoe minder werkaanbiedingen. De toegang tot de masteropleiding dreigt financieel voor velen onbetaalbaar te worden. Er gaan trouwens zelfs stemmen op om via "marktonderzoek" te bepalen wie er toegang toe krijgt!


Kan Bologna het niet makkelijker maken om in het buitenland te gaan studeren?


Dat is mogelijk, maar dat zal niet voor iedereen zo zijn. De bedoeling is immers dat universiteiten onderling met elkaar in concurrentie treden. De beste proffen zullen door de universiteiten met het meeste (privé-)geld worden aangetrokken en men zal elite-universiteiten krijgen, enkel toegankelijk voor zij die veel geld kunnen neer te tellen. We hoeven maar te kijken naar universiteiten als Cambridge en Oxford om te zien dat dit geen vergezocht idee is.


Is Bologna nog tegen te houden? Onze minister van onderwijs heeft de intentieverklaring toch ondertekent?


Van in het begin hebben zowel de rector als andere officiele instanties ons gezegd dat we te laat waren, dat we moesten spreken over hoe Bologna het minst slecht kon toegepast worden. Bologna is ondertekend zonder de studenten ook maar te horen. Wie werd wel gehoord? De Europese Ronde Tafel van Industrielen, zij lagen zelfs aan de oorsprong van het akkoord! Wij stellen dat we door een nationale beweging de implementatie van Bologna kunnen verwerpen en ervoor kunnen zorgen dat democratie, vrij onderzoek en de academische vrijheid behouden blijven. Dit wil niet zeggen dat we per definitie tegen alle door Bologna voorziene maatregelen zijn, sommige voorstellen kunnen eventueel wel een verbetering inhouden. Ik denk dat we moeten werken aan een alternatieve Bologna verklaring, die uitgaat van de studenten op Europees vlak.


Jullie acties gingen duidelijk in crescendo…

We hebben eerst gepoogd onze bezorgdheid uit te drukken met een ludieke receptie tegen Bologna, men heeft toen ons standpunt naast zich neergelegd. Daarom besloten we over te gaan tot een studentenstaking en een bezetting van het rectoraat en de administratieve diensten van de VUB. Tijdens de studentenstaking werd ook het gebouw met de grootste faculteiten bezet en geblokkeerd. Twee dagen later was de rector bereid om een tekst met onze eisen in te ondertekenen en deze bij de bevoegde instanties te verdedigen. We kregen een onderhoud met de minister.


Eindigt jullie actie met dit onderhoud ?


Dit is het einde van het begin. We hebben het signaal gegeven: aan alle universiteiten groeit het verzet, allen samen moeten we voor onze eisen opkomen. Het voorbeeld van de VUB toont dat we kunnen winnen als we bereid zijn te strijden voor onze rechten. We zullen niet tolereren dat men het onderwijs hervormt zonder met de studenten en hun belangen rekening te houden! Het actiecomitee van de VUB roept op voor een nationale betoging in Brussel tegen de verklaring van Bologna op 7 maart. Zorg dat je erbij bent!