arch/ive/ief (2000 - 2005)

Over Napster en Gnutella
by Mara Thursday February 15, 2001 at 01:08 PM

Zoals we de laatste dagen in de media hebben vernomen, is het gratis downloaden van muziek via Napster verboden door het Amerikaans gerecht. Er bestaan evenwel alternatieven.

Zoals we de laatste dagen in de media hebben vernomen, is het gratis downloaden van muziek op de napster- website verboden door het Amerikaans gerecht.
Hier in Europa heeft het Europees Parlement de omstreden richtlijn over auteursrecht goedgekeurd.

De IFPI, de belangenorganisatie van de platenindustrie belooft ook in België een ware klopjacht te houden op iedereen die nog probeert muziek te kopïeren via Napster. http://www.ifpi.org
Vanaf morgen wordt er een zoekrobot geïnstaleerd die iedereen registreert die het nog waagt muziek te downloaden. Het IP –nummer (de nummerplaat van de surfer) wordt dan doorgegeven aan de gerechterlijke instanties die huiszoekingen en inbeslagname van CD'en en hardware kunnen doen.

Sinds oktober 2000 bestond er een samenwerkingsovereenkomst tussen Napster en Bertelsmann, de derde grootste mediagroep ter wereld. BMG (muziekindustrie van Bertelsmann) beloofde alle klachten tegen Napster te laten vallen, om Napster de kans te geven zich om te vormen tot een muziekclub « person to person file-sharing », terwijl ondertussen wel de rechten betaald zouden worden aan de artiesten.

Tot voor een week vond je op de voorpagina van http://www.bertelsmann.com een link naar de Napster. Vandaag is die link van de voorpagina verdwenen. Na lang zoeken vind je een statement van Bertelsmann over de beslissing van het gerecht : « BMG remains committed to the development of secure file sharing services that compensate our artists and other rightsholders. BMG recognizes the strong consumer demand for file sharing and will work with BeCG and Napster in developing industry-supported services that bring fans closer to their favorite artists," aldus Rolf Schmidt-Holtz, voorzitter en CEO, van BMG Entertainment." Dus een positieve evolutie naar het legaal maken van het ‘Napster-idee'. In principe is BMG akkoord met de beslissing. Tegelijkertijd werd het aangevallen door zijn concurrenten. Een oorlog binnen de platenindustrie?
Bovendien worden alle onrechtmatige gebruikers nu vervolgd, terwijl de website voorlopig actief blijft (neem zelf maar eens een kijkje op http://www.napster.com)

Maar niet helemaal getreurd, er bestaan alternatieven voor Napster-fans.
Gnutella bijvoorbeeld , is een minder grijpbaar systeem dan Napster. Daar kan de surfer enorm veel infomatie en dus ook muziek op een gratis manier verkrijgen.
Napster is als file-sharing systeem zijn centraal georganiseerd. Gnutella is anoniemer en dus een veiliger systeem dan Napster.
Napster werkt met bv. commerciële "realtime seach-engines' die het aantal bezoekers en gegevens over die bezoekers bijhouden (om reclame-investeringen aan te trekken).
Wanneer je een vraag stuurt naar het Gnutella-Net (een gedecentraliseerde gemeenschap van Gnutella gebruikers) is de kans minder groot dat je geïndentificeerd wordt. : je gooit een vraag in het Gnutella-Net en je krijgt razendsnel een antwoord van iemand die het weer van iemand anders heeft, die het op zijn beurt weer van iemand anders heeft… .
Het systeem is uiteraard niet helemaal waterdicht. Downloaden van muziek blijft makkelijker op te sporen omdat je dan werkt met commerciële software.

Gnutella is minder kwetsbaar als organisatie zoals Napster, omdat het geen echte organisatie is maar eerder een « protocol ».

IFPI over Gnutella :
"Other high profile systems like Gnutella and Freenet (which has barely been seen in practice) are currently getting a lot of publicity. These are examples of a new and worrying generation of services that run independent from any central server and therefore are more difficult to identify and detect. These are a threat to far more than just the music industry, however- they confront governments and societies with a much bigger issue of how to regulate the internet to stop the free, and in may cases anonymous, circulation of pornographic, racist and other such material."

Hieronder vind je één van de Gnutella linken

juist van het net geplukt
by Mara Thursday February 15, 2001 at 02:27 PM

Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil anoniem surfen
[15/02/2001 13:28] /Belgabrief/Algemeen/Internet/Vs

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA investeert ongeveer 42,6 miljoen frank in het internetbedrijf Safeweb. Internetters kunnen via de website van het bedrijf anoniem over het wereldwijde web surfen. Van deze dienst wil de CIA nu gebruik maken om haar agenten incognito te laten rondgluren op het internet.

Safeweb is onder meer in staat IP-nummers onherkenbaar te maken. Elke computer die is aangesloten op internet, heeft in principe zo'n IP-nummer (Internet Protocol-nummer), een unieke adresnummer dat informatie verschaft over het land waaruit de surfer afkomstig is en over de internetprovider of organisatie waarbij de surfer is aangesloten.

Bovendien kan Safeweb ook de zogenaamde 'cookies' onherkenbaar maken, de stukjes software die vanaf websites op een pc worden geplaatst en waardoor de site bij een volgend bezoek herkent of de bezoeker al langs is geweest.

OK, maar
by J Tuesday February 27, 2001 at 12:59 PM
jurgen@shithappens.be 013523149

Ik weet dat deze discussie al duizend keer is gevoerd, maar zijn jullie nu echt voor het opheffen van vergoedingen voor muzikanten? Is het niet logisch dat als je artistiek iets maakt dat je er iets voor terug krijgt, jaja zelfs financieel.
Ik wil hier niets zeggen over het feit dat platenmaatschappijen veel te veel verdienen, en dat CD's te duur zijn. Ben ik volledig mee eens, maar hoe wil je muzikanten anders gaan vergoeden?
En nee ik geloof niet in de stelling dat mensen die Napster gebruiken meer CD's kopen.

Vergoeding voor de muzikanten.
by han Tuesday February 27, 2001 at 03:48 PM

Eerst en vooral, enkel de auteur is hier verantwoordelijk voor het standpunt dat hij inneemt.

Maar wist je dat van 750 fr die je voor een CD betaald ongeveer 8% bij de muzikant terecht komt.
Daar is het de platen bonzen dus zeker niet om te doen.

Waar het hen om te doen is, is dat ze in MP3 een bedreiging zien van hun haast Monoplie positie (de muziek wereld wordt gedomineerd door 8 multinationals).
En misschien nog erger, de gebruiker zou wel eens rechstreeks bij de muziekant zijn muziekjes kunnen kopen.

Maar natuurlijk zijn de slimme platenbonzen al lang begonnen hun monopolie uit tebreiden naar het internet. Naptser is van Bertelsman,....

Maar je kan natuurlijk de vraag stellen oif muzikanten moeten overgeleverd worden aan de markt. Misschien zouden we muzikanten een soort loon kunnen uitbetalen,...
Dan kunnen we naar hartelust copieren,.... eens zien wat de platenbonsen daarvan denken.