arch/ive/ief (2000 - 2005)

Met 400 om de vrijlating van Pascal te eisen en te vieren.
by han Friday February 09, 2001 at 02:25 PM

Vrijdag 9 februari 2001 om 8u45 kwamen een vierhonderdtal mensen bij elkaar aan het justitie paleis om de vrijlating van Pascal Marschall te eisen.

Met 400 om de vrijla...
palais_de_justice.jpg, image/jpeg, 1152x864

Pascal Marchal werd op 26 januari bij verstek veroordeeld omdat hij in oktober 1999 deelnam een actie aan het vluchtelingen centrum 127bis in Steenokkerzeel. Hij kwam er om de uitwijzing van een aantal Roma zigeuners aan te klagen, daarbij heeft men ook een poging ondernomen om de mensen te bevrijden uit het "gesloten centrum". Dat wil zeggen dat Pascal samen met vele anderen hebben geprobeerd om de omheining rond het "gesloten centrum" af te breken.
Toen de politie tijdens die actie trachtte de activisten van nabij te fotograferen heeft Pascal dat proberen te beletten.

Op 24 januari werd Pascal Marschall voor deze feiten veroordeeld tot 1 jaar cel,
En dit op beschuldigd van:
# Het toebrengen van slagen en verwondingen (een schrammetje op de vinger van fotograferende politie agent)
# Poging tot diefstal en vernietiging van privé eigendom (Pascal brak de omheining af om ze nadien in zijn tuin te hergebruiken??)

Noch Pascal noch de 400 mensen die vandaag aan het justitie paleis hun Solidariteit met Pascal kwamen betuigen aanvaarden deze uitspraak niet.
Er werd dan ook beroep aangetekend en het proces komt opnieuw voor op 4 mei.
Vandaag ging er een zitting door om Pascal in vrijlating te stellen in afwachting van het proces op 4 mei.

De Rechter had geen enkele reden om Pascal nog langer in hechtenis te houden, zeker niet nadat werd aangetoond dat Pascal in de gevangenis reeds meerdere keren werd mishandeld.
Maar de solidariteit die ontstond tegen deze uitspraak was voor de rechter waarschijnlijk ook verassing, meer dan 400 mensen kwamen opdagen om hun solidariteit te betuigen, onder hen natuurlijk de mensen van het Collectief tegen de uitwijzingen, maar opvallend was toch ook de aanwezigheid van Roberto D'orazzio, de liga voor de rechten van de mens, centre libertaire, een uitgebreide delegatie van de PVDA, Ecolo, …

Na de zitting trok een delegatie van 150 mensen naar de gevangenis van Vorst om Pascal op te wachten bij zijn vrijlating.