DE BRUG tussen Porto Alegere en Davos by Maryse Vanderstraeten Friday February 02, 2001 at 12:03 PM |
De videobridge tussen het World Social Forum in Porto Alegre en het World Economic Forum in Davos: van voor ons vertrek naar Brazilië keek ik er naar uit; dit zou immers één van de hoopvolle hoogtepunten worden.
Eindelijk werd een kans geboden om de voor- en tegenstanders van de nieuwe ideologie, de neoliberale invulling van globalisering, via discussie wat nader tot elkaar te brengen.
Technische problemen, te wijten aan de verbinding die via vier satellieten tot stand moest komen, zorgden ervoor dat de opname met heel wat vertraging begon. Na de dreiging vanuit Davos om het debat te annuleren (de panelleden hadden nog andere afspraken en Time is immers Money in Davos), werd er gestart met een abominabele klank in Porto Alegre, waardoor de voorstelling van de panelleden de mist in ging.
Vanuit Porto Alegre werd vooral gewezen op de nefaste gevolgen van de vrije markt. Vooral van de Zuiderse panelleden kwamen sterke getuigenissen en aanklachten, soms heel emotioneel en vol woede. De panelleden in Davos (allen blank en allen mannen, zoals de Filipijnse Walden Bello opmerkte) deden alles om hun bereidheid tot dialoog en het zoeken naar oplossingen te onderlijnen, maar bleven wel zweren bij het neoliberale model als oplossing voor de problemen in het Zuiden. Ook al gaf Georges Soros toe dat de koof tussen arm en rijk de laatste jaren vergroot was. Vanuit Porto Alegre werden op verzoek ook een aantal (reeds bekende) concrete voorstellen gedaan, namelijk de afschaffing van de schuldenlast en de invoering van een Tobin-taks. Jammer dat een wereldregering en –parlement, toch één van de mogelijke oplossingen die op het Forum besproken worden, niet vermeld zijn.
De verhoopte dialoog kan ik tot mijn grote ontgoocheling enkel omschrijven als een dovemansgesprek. Vanuit Porto Alegre sprak het hart luider dan het verstand, zoals Paula Broeders het zo mooi omschreef, en in Davos leken ze zo overtuigd van hun gelijk en goede wil dat de boodschap niet echt leek door te dringen.
De zakenman in Davos zei op een bepaald moment: "Do you want to make a point or do you want to make the difference ? The point has been made, let's make the difference now". Ik hoop dat het ooit gebeurt.
Maryse Vanderstraeten, Porto Alegre, 28.01.2001