arch/ive/ief (2000 - 2005)

Porto Alegre : Sprekers op WSF veroordelen productie van steriele landbouwzaden
by Geert Van Damme Friday February 02, 2001 at 11:59 AM

"De intentie van multinationale bedrijven om steriele zaden te produceren is een misdaad tegen de mensheid".

Marcelo Mazoyer van het Franse Nationaal LandbouwInstituut kreeg met deze verklaring een enorm applaus tijdens de tweede dag van het World Social Forum. Als spreker op de conferentie over "Toegang tot de rijkdommen en Duurzaam ontwikkelen" verdedigde hij de stelling dat "mensen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaad uit de maatschappij zouden moeten verbannen worden. Zij moeten vervolgd worden en we zouden best nooit meer iets kopen van dergelijke bedrijven."

Hij had ook een alternatief voor het patenteren van zaden door het opnieuw invoeren van het Vegetal Acquisition Certificate (plantaankoopcertificaat) en nu al goedgekeurd in 40 landen. Dit certificaat werd veel gebruikt tot de multinationals er in slaagden om het patentrecht op levende organismen in te voeren. Het certificaat geeft landbouwers en onderzoekers het recht om deze zaden te hergebruiken. Als het patentrecht toch triomfeert, dan stelde hij voor dat de landen waar het genetische materiaal werd gevonden het recht zouden hebben op een billijke vergoeding en dat ze zouden meedelen in de winsten van deze multinationals.

"Slechts 7 (ontwikkelde) landen bezitten 95 % van alle voedselpatenten en de rest is verdeeld over meer dan 180 landen", vertelde Ladron de Guevara (Mexico) van VIA CAMPESINA. Hij veroordeelde de concentratie van kennis door het patentrecht. Volgens hem werden 74 % van de medicijnenpatenten eigenlijk "gestolen" van inheemse gemeenschappen, die hiervoor niet werden vergoed. "Zo wordt de kennis weer gemonopoliseerd door enkelen" zei Guevara. De biodiversiteit moet bewaard worden voor de mensheid en is geen koopwaar. Het behoud van alle natuurlijke vormen van leven is nodig om het menselijke leven in de gehele wereld voor de toekomst te garanderen.

Geert Van Damme (met dank aan het WSF-persagentschap)