arch/ive/ief (2000 - 2005)

Porto Alegre, maandag 29 januari, Asterix in Porto Allegre
by J Marnix Tuesday January 30, 2001 at 04:58 AM

De franse boerenleider José Bové werd door een parlementlid van Rio Grande do Sul aangeklaagd voor ordeverstoring en kreeg van de politie bevel om binnen de 24 uur het land te verlaten. De vraag is nu : Blijft hij, en stapt hij nog mee in de mars naar de plaatselijke MacDonalds die morgen zou plaastvinden?

Asterix in Porto Alegre. Of, beter gezegd, Asterix moet binnen de 24 uur Porto Alegre en Brazilië verlaten hebben.
De franse boerenleider José Bové werd door een parlementlid van Rio Grande do Sul aangeklaagd voor ordeverstoring en kreeg van de politie bevel om binnen de 24 uur het land te verlaten. De vraag is nu : Blijft hij, en stapt hij nog mee in de mars naar de plaatselijke MacDonalds die morgen zou plaastvinden? Of vertrekt hij, met zwier uitgewuifd door vrienden en sympatisanten van Via Campesina en MST. Morgen het vervolg over de lotgevallen van deze sympathieke boer uit de Larzac, die met Asterix en Lech Walesa niet alleen zo’n prachtige neerhangende borstelsnor gemeen heeft, maar ook het feit dat ze, samen met hun symathieke vrienden, trachten het ’romeinse rijk’ aan het wankelen proberen te brengen.

Sympatisanten heeft Bové hier nu zeker in overloed zijn toespraak van vanavond. Als geen ander wist hij de overvolle en kolkende zaal met 3000 mensen enthousiast te maken voor zijn strijd.
Toch gingen we in de eerst plaast naar de laatste avondontmoeting hire op het Forum om Joao Stedilé aan het het woord te horen, de algemeen secretaris van MST (beweging van de boeren zonder land). Stedilé schetste de geschiedenis van MST, die begon met een strijd tegen het grootgrondbezit, maar nu ook strijd voor een nieuw maatschappijmodel geworden is, en een nieuw economisch model voor Brazilië vooropstelt die ook de armen en kleine boeren kansen in het land geeft.

Bové verbaasde ons met zijn toespraak, die heel wat meer bevatte dan oppervlakkige slogantaal. Hij schetste een gevat beeld van de problemen waar kleine boeren in noord en zuid mee kampen in deze geglobaliseerde wereld. Voedselzekerheid, recht op land biodiversiteit, de agro-industrie en genetisch gemanipuleerde gewassen : problemen die niet alleen de boeren aanbelangen, maar de toekomst van ons allemaal bedreigd, in noord én zuid.

Het meest positieve was wellicht dat beide boerenleiders zich uitdrukkelijk bekenden tot de wereldwijde boerenetwerk Via Campesina, ooit gegroeid uit de beweging van Paulo Freire en van in het begin gesteund door 11.11.11. Daarmee zetten ze een stap voorbij hun eigen grenzen en plaatsen ze de boerenbeweging in een globale context van internationale solidariteit en samenwerking. “Globaliser la lutte, pour globaliser l’espoir’, besluit hij.

Beide leiders roepen ook op tot actie. “De Franse revolutie zou er nooit geweest zijn, als de Bastille niet steen voor steen afgebroken was door de sansculotten.”, betoogt Bové. Af en toe moet je een grens overschrijden en in een stap in de illegaliteit zetten om iets in beweging te brengen. De eigenaar van de Mac Donalds in Porto Alegre mag zich ongerust beginnen maken.

Via Campesina was er vanmorgen ook op een overlegvergadering die Johan en Koen belegd hadden met een aantal van onze partners hier aanwezig : FIAN, MST en Via Campesina dus, drie peilers van de wereldwijde strijd voor voedselzekerheid en de recht op grond. Een bewijs dat 11.11.11ook op dit vlak een stem waar naar geluisterd wordt. Er werden afspraken gemaakt voor verdere samenwerking en 11.11.11 bleek echt op dezezelfde golflengte te zitten als die drie organisaties. Een aangename verrassing was dat vooral de educatieve samenwerking hierbij erg gewaardeerd wordt.

Namiddag was Johan aan het woord tijdens een workshop die hij samen met het CNCD inrichtte over ‘Europa als wereldmacht of solidaire wereldpartner?’. Een 20-tal geboeide luisteraars in het klaslokalen, hoewel het voor de Brazilianene, die de Europese structuren niet zo goed kenne, niet gemakkelijk volgen was.

In andere klaslokalen vinden allerlei geïmproviseerde vergaderingen plaats om tot een slotverklaring te komen of om actielijnen voor de toekomst uit te zetten. Om 18u00 is er ‘een’ slotverklaring klaar van een aantal grote organisaties (MST, CUT, ATTAC, ..): een evenwichtige tekst, maar echt tevreden zijn we niet. We ondershrijven deze slotverklaring, maar hij geeft niet helemaal wat weer er hier op het Forum gebeurde. Het forum was veel rijker dan de tekst klaar blijken. De tekst is een klassieke en algemenen analyse, zoals we die al jaren kennen en gebruiken.

Morgen om 9u00 is er nog de slotzitting en dat zal het dan geweest zijn voor dit eerste World Social Forum. Morgenavond verlaten we dan ook, Porto Alegre en de staat Rio Grande do Sul om met de nachtbus naar Curitiba te reizen (800 km). Misschien geen dagverslag dus morgen, hoewel we zeker onze persoonlijke besluiten en indrukken over dit historisch Forum op papier proberen te zetten. En die zullen we met plezier doormailen.

En dan is nog dit goede nieuws : Bart’s bagage is eindelijk terecht, denken we. Er staat een naamloze zak bij de douane van Sao Paulo, en volgends de beschijving zou het de goeie zijn. Die wordt mogen naar hier toegestuurd. Bart zal opgelucht zijn en misschien zijn we nog net op tijd om onze ‘steen’ af te geven : de tegel die we hadden laten maken op vraag van het Forum. Elke organisatie heeft hier een eigen tegel afgegegeven om er een rosas mee te metsen op het plein van de campus. Er zijn er al 400 binnen. 11.11.11. ontbreekt nog, maar Vlaanderen is in elk geval vertegenwoordigd door de steen van Vredeseilanden.