arch/ive/ief (2000 - 2005)

Porto Allerge, donderdag 25 januari
by Jaques Mevis Friday January 26, 2001 at 03:02 AM

‘De 21e eeuw begint in Porto Allegre', schreef onlangs Ignacio Ramonet, hoofdredacteur van Le Monde Diplomatique. Als we mogen voortgaan op wat we vandaag hebben gezien, ziet die volgende eeuw er schitterend uit.

‘Een dag van emoties en symbolen', noemt Johan deze eerste dag van het we Forum Social Mundial (WSF), met ontmoetingen van delegaties uit 120 landen, vlaggen, slogans en een verboederende optocht doorheen het centrum van de stad. Hartverwarmend, maar inhoudelijk moet het Forum nog helemaal loskomen.

Het was 9u52 toen we hier in een aangenaam warm (34°C) Porto Allegre toekwamen, na een rustige nachtvlucht. De enige verrassing was dat Bart's en Geert's bagages niet toegekomen waren. In Parijs blijven staan of gedropt in de Atlantische oceaan? We weten het nog steeds niet zeker.
Paula Broeders stond ons, zoals afgesproken, op de luchthaven te verwelkomen. Paula woont en werkt al meer dan twintig jaar in Brazilië voor diverse ngo's. Zij zal onze gids en onze tolk zijn de komende twee weken : de eerste hier in Porto Allegre tijdens het Forum Social Mundial (FSM) en nadien op onze tocht langs de landbezettingen van de MST in de deelstaat Paranà.

We hoefden in Parijs niet te twijfelen dat het vliegtuig ons naar Porto Allegre zou brengen. : ruim de helft van de plaatsen in het toestel werd bezet door Franse WSF-gangers. We herkenden alvast enkele Europarlemantariërs en bekende koppen uit die anti-globaliseringsbeweging.

Wat we van het Forum mochten verwachten, wisten we niet. Oorspronkelijk werden er 3000 gasten verwacht, maar intussen zijn al 10.000 inschrijvingen, werd verteld. Niemand op het vliegtuig had al een volledig programma-overzicht te pakken gekregen.
We hadden chaos verwacht dus. Maar dat blijkt best mee te vallen. Er is wel degelijk een netjes uitgewerkt programma. Pendelbussen brengen ons overal waar we moeten zijn en overal staan vrijwillligers (studenten) klaar om ons wegwijs te maken staan. En het Forum is hier nieuwsitem nummer één : op radio en televisie, in de kranten en in het straatbeeld met affiches en spandoeken.

Porto Allegre is één van de weinige steden in Brazilië waar sinds enkele jaren de socialistische Partido de Trabachadores(PT) aan het bestuur is. En het stadsbestuur doet al het mogelijke het Forum Social Munddial gastvrij te onthalen. Dat lokte vandaag in de pers al scherpe kritiek uit van de Braziliaanse president Cardoso. Hij heeft er geen begrip voor dat de stad, en ook de deelstaat Rio Grande do Sul, zoveel geld inversteert in de organisatie van een dergelijk ‘alternatief' forum.

Onze eerste opdracht hier was de openingszitting van het Forum om 15u30 op de campus van Katholieke Universiteit. In een broeierig audiitorium met 6000 aanwezigen werden, met typisch zuidamerikaanse zwier, delegaties uit 120 landen de voorgesteld. Een spreker vatte de kerngedachte van het gebeuren samen als : ‘Het forum wil de wereld laten zien, dat een andere wereld kan!" Een andere spreker had het over de ‘globalisering van de hoop'. Gouverneur Olivio Dutra hield een indringende toespraak, waarin hij scherp uithaalde naar het ultra-liberalisme.

Het hele volkje verzamelde nadien voor een mars door het centrum van de stad. 10.000 duizenden deelnemers, schatten we. En een kleurijk en feestelijk gebeuren. Zelden zoveel vlaggen bij mekaar gezien. We ontmoetten mensen van 11.11.11-partners als Via Campesina. Johan vroeg een Filippijnse boer hoe het nu liep met de nieuwe preident ginds, en de man bleek vice-president van de KMP te zijn. Dirk Barrez en onze cameraman Han Soete interviewden Joao Stedilé, één van de bestuurders van MST. En tientallen mensen fotografeerden onze vlag enkwamen ons vragen uit welk land we waren en wat die 11.11.11. nu toch betekende.

De mars mondde uit op een grote wei aan de rand van de stad, waar vanavond een heus muziekfestival plaatsvindt voor 30.000 toeschouwers. Wij lieten het genoegen echter aan ons voorbijgaan, want morgen begint het Forum pas echt. Want inhoudelijk heeft deze internationale ontmoeting nog alles waar te maken en wij willen er niets van missen.