arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonstratie voor een Humaan Asielbeleid
by W. Rommel Saturday January 20, 2001 at 03:51 PM
i_say_th@ihateclowns.com nope Sint-Annaplein 8 8000 Brugge

Op 20 januari hield het Vlaams Blok een nationale betoging in Oostende tegen het huidige asielbeleid van de Belgische regering. Aan de Brugse 'refuge' werd ook axie gevoerd door het blok en werd er een tegenbetoging gehouden door een groepje van een 60-tal Jongeren.

Op zaterdag 20 januari voerde het Vlaams Blok een nationale ‘campagnedag' tegen het asielbeleid van de regering. De nationale betoging in Oostende werd voorafgegaan door protestacties in alle regio's van Vlaanderen. Ook in Brugge protesteerden de bruine troepen, nl. aan het gesloten asielcentrum ‘de refuge'.
De "Brugse Jongeren Tegen Racisme" riepen op om op deze zelfde dag tegen te gaan betogen voor een humaan asielbeleid, voor de sluiting van alle gesloten centra, tegen racisme, onverdraagzaamheid en vreemdelingenhaat.

Er werd muziek gespeeld, gejongleerd,... en een spandoek werd over de weg gespannen. De "mestkevers" kwamen rond 10u30 aan en na een halfuurtje moesten zij alweer vertrekken. (De betoging van het Vlaams Blok was niet aangevraagd) Enkele Blokkers kregen nog wat sneeuwballen te slikken en rond een uur of elf was de axie afgelopen.

's Middags, om 12u30, was er nog een axie in de Brugse Binnenstad. Gratis soep werd uitgedeeld en flyers met een boodschap voor solidariteit werden uitgedeeld. Na een goed uur was de trouwens zeer lekkere soep op.