arch/ive/ief (2000 - 2005)

Philippijnen, het einde voor Preisdent Estrada ?? (19.01.01)
by Philippijnen werkgroep Saturday January 20, 2001 at 12:00 AM

Een uur of drie geleden heeft minister van defensie Mercado samen met de top van zowel het Filippijnse leger als van de Filippijnse politie de verenigde oppositie tegen president Estrada vervoegd. Samen met Mercado zijn ook de gouverneur van de centrale bank en de minister van binnenlandse zaken uit de overheid opgestapt. Dit betekent de doodsteek voor het presidentschap van Joseph Estrada.

Op een paar dagen na herhaalt zich de volksopstand van februari 1986 tegen dictator Marcos. Ditmaal tegen een minstens even corrupt en gewetenloos staatshoofd, President Estrada.

De verenigde oppositie had in de nacht van 16 januari opgeroepen tot een "people's power II" nadat op het impeachment proces een nipte meerderheid van de senaatsjury de president in bescherming had genomen en de weg had willen effenen voor Erap's vrijspraak. Onder leiding van ex-president Fidel Ramos, vice-presidente Gloria Macapagal-Arroyo, kardinaal Sin en de militante volksorganisaties heeft zich vanaf dan een alsmaar verder aanzwellende mensenzee aan het Edsa-monument gevormd.

Tot op het laatste moment heeft Erap het volk proberen om te kopen. Gisteren en vandaag waren er pro-Erap demonstraties te zien aan Mendiola en in Makati, die door de lokale overheden bij mekaar gekocht waren. In een allerlaatste poging om de gemoederen te bedaren had Estrada kort voor de aankondiging van Mercado nog in een televisietoespraak aangekondigd dat de famauze "tweede enveloppe" – met daarin bewijsstukken van 3,3 miljard peso aan onwettelijke rijkdom – als bewijsstuk in het impeachment proces mocht geopend worden.

Op het moment van de aankomst van Mercado aan het Edsa-monument werd de massa toegesproken door Dr. Joseph ‘Jojo' Carabeo van HEAD (Health Alliance for Democracy, een partnerorganisatie van Geneeskunde voor de Derde Wereld). Mercado en de leger- en politietop hebben zich aan de aanwezigen en aan geheel de Filippijnen voorgesteld, letterlijk een meter boven de vlag van Bayan Muna (de politieke partij die door de overkoepelende volksorganisatie Bayan werd opgericht in voorbereiding van de verkiezingen van mei 2001). Op de persconferentie van Mercado, Ramos en Macapagal-Arroyo zat ook Satur Ocampo (voorzitter van Bayan Muna en voormalig woordvoerder van het Nationaal Democratisch Front) aan de sprekerstafel.

Op deze perscoferentie werd Gloria Macapagal-Arroyo voorgesteld als de grondwettelijke opvolger van Estrada. Maar Estrada repliceerde kort daarop in een televisietoespraak dat hij enkel zal aftreden als er een wettelijk verkozen opvolger is. Hij kondigde prompt die verkiezing aan voor mei 2001. Een standpunt waarmee de verenigde oppositie geen genoegen kan nemen, gezien Gloria als vice-president grondwettelijk gezien het presidentschap onmiddelijk kan overnemen bij een aftreden van Erap. De situatie is dus nog niet volledig beslecht en de protesten zullen naar alle waarschijnlijkheid verder aanhouden en zich in de nabije toekomst naar het presidentieel paleis verplaatsen.

Het is in deze bewogen momenten uiteraard nog niet duidelijk hoe de volgende dagen, weken en zelfs maanden zullen verlopen. Erap's opvolger erft alvast de immense taak om het land politiek en economisch te stabiliseren. Maar dit zal enkel kunnen als er zal rekening gehouden met de noden van het volk en het programma van de volksbeweging. Dit is alvast een mooi resultaat van het aangehouden bewustmakings-, organisatie- en mobilisatiewerk van de volksorganisaties