arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het ware gezicht
by Ludo De Brabander Monday January 15, 2001 at 11:21 AM

Volgende week houden de VS, Israel en Turkije voor de derde keer gezamenlijke manoeuvers. De manoeuvers gaan door onder de naam Mermaid III. Toen deze gezamenlijke manoeuvers voor de eerste keer plaatsvonden, was dat onder luid protest van de meeste Arabische naties. Die vrezen de toenadering tussen Ankara en Tel Aviv, de twee regionale supermachten die eerder, in 1996, twee militaire samenwerkingsakkoorden tekenden.

Dat de manoeuvers op dit ogenblik plaatsvinden getuigt van ongelooflijke arrogantie. De VS spelen al jaren zogezegd bemiddelaar in het Midden-Oosten. Maar elk jaar ontvangt Israel tientallen miljarden frank militaire steun. Hoewel de regering nog maar net weer zo`n enveloppe heeft gekregen, heeft ze opnieuw in Washington aan de deur geklopt voor een nieuwe 15 miljard frank militaire steun en dat dan nog omdat de kosten van de repressie tegen de Palestijnen uit de pan swingen. Na enkele maanden van Palestijnse Initfadah, die erop gericht is een einde te maken aan jaren van bezetting en onrecht, willen de VS zonder verpinken met de Israelische bezetter militaire manoeuvers houden. De vraag is overbodig en het antwoord al langer gekend, maar nogmaals dan: wat blijft er nog over van de geloofwaardigheid van de VS als bemiddelaar in het conflict tussen de Joden en de Palestijnen?

De vraag is overbodig omdat de VS helemaal niet geinteresseerd zijn in vrede in het Midden-Oosten. De alsmaar nieuwe voorstellen en onderhandelingsrondes, hebben er alleen maar voor gezorgd dat Israel kostbare tijd won om de kolonisatiepolitiek tot een goed einde te brengen. Enkele cijfers illustreren dat: het aantal joodse kolonisten sinds Baraks premierschap is (volgens Israelische officiele cijfers!) gestegen met 7,5 procent tot 200.000. In 1993, het begin van het Oslo `vredesproces`, lag het aantal rond ongeveer 120.000 kolonisten, dus bijna een verdubbeling op 7 jaren tijd! In diezelfde periode werden meer identiteitskaarten van Palestijnse inwoners van Jeruzalem ingetrokken dan tussen 1967 en 1993 (Sinds 1967 mogen 6213 Palestijnen zich niet langer burger van Jeruzalem noemen)! Aan het vernietigen van Palestijnse huizen is nooit een einde gekomen. In 1999 werden 21 huizen met de grond gelijk gemaakt. Dat aantal kan verder stijgen omdat veel huizen plaats moeten ruimen voor de By-pass roads die de verschillende joodse nederzetting in de Westbank en Gaza met mekaar moeten verbinden. Aan die verbindingswegen wordt volop voortgewerkt. Vredesproces??? De VS laten begaan, roepen de Palestijnen op het geweld te stoppen (en wat met het geweld van de Joodse kolonisten en leger?) en reppen nauwelijks over resolutie 194 (terugkeer en compensatie vluchtelingen), resolutie 242 (ontruimen van de bezette gebieden), de Vierde Conventie van Geneve (volgens dewelke de Joodse nederzettingen illegaal zijn) om er maar enkele op te noemen.

Kan het de Palestijnse bevolking verweten worden dat ze geen enkel geloof meer hecht in het door Washington ingeleide `vredesproces`? Ze zijn het beu dat er alsmaar opnieuw gepalaverd wordt over rechten die hen al lang zijn toegekend. Het enige wat de Palestijn in de straat vraagt is de implementatie van de VN-resoluties. Meer niet.

Tenslotte, nog iets over die andere partner van het trio. De aankondiging van nieuwe manoeuvers komt op hetzelfde ogenblik dat het Turkse leger opnieuw, in minder dan een maand tijd, met 10.000 troepen de Iraakse grens is overgetrokken om te jagen op de PKK, die al lang een vrijwillig wapenbestand ten aanzien van de Turkse staat in acht neemt.

De VS hebben al voor minder landen naar het stenen tijdperk gebombardeerd.

Ludo De Brabander