arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tsjechische Republiek: repressie tegen anarchisten blijft duren;
by Anarchist Black Cross - Gent Thursday January 11, 2001 at 08:49 AM
abc_gent@yahoo.com

Op 8 januari werden drie antifascisten veroordeeld terwijl de repressie tegen anarchisten doorgaat.

Tsjechische Republiek: repressie tegen anarchisten blijft duren;
veroordelingen tegen 3 anarchisten in de ZLIN-10 ZAAK


We hebben allen gehoord van het zeer brutale politieoptreden tijdens de S26 anti-IMF protesten in Praag. Zo'n 350-400 gewonden, waarvan 30 zo zwaar dat ze in het ziekenhuis dienden opgenomen te worden; 859 arrestaties, waarvan de meeste ondertussen zijn vrijgelaten (na een doortocht in de gevangenis waar de grofste brutaliteiten plaatsvonden), (een twintigtal blijft in vervolging gesteld, ...)

Toch hoefde ons dit alles niet te verbazen. Niet allen werd de repressie als het ware aangekondigd, door een maandenlange media-hetze en door de voorbereidingen van de Tsjechische politie die zwarte lijsten opstelde, nieuw materiaal aankocht, intens samenwerkte met de FBI, etc., ook is er het repressieve klimaat dat er al jaren heerst, en dat in het bijzonder minderheidsgroepen (denken we aan de zigeuners) en ...anarchisten treft.

De heropkomst van neofascistische groepen speelt hierin, zoals in heel Oost-Europa, een grote rol, en de samenwerking tussen deze groepen en de politiediensten is een publiek geheim. Volgens officiële bronnen zouden er zo'n 30.000 neonazi’s actief zijn in de Tsjechische republiek en zou meer dan 1/3 van de politie lid zijn van of actief sympathiseren met neofascistische, racistische of nationalistische organisaties. De laatste jaren hebben
neofascisten al herhaaldelijk gesteld de anarchisten uit de weg te willen ruimen en is het al meermaals tot confrontaties gekomen. Het scenario is steeds hetzelfde: neonazi’s zoeken de confrontatie met anarchisten of
bekende antifascisten, die zich genoodzaakt zien zich te verdedigen, waarop ze dan worden gearresteerd en vervolgd/veroordeeld.

Dit gebeurde in juli 1997 met Vaclav Jez, in november 1998 met Michel Patera (beiden werden in mei 1999, na een internationale solidariteitscampagne, in voorlopige vrijheid gesteld), in mei 2000 met Tomas Hruska en Tomas Izberovic (zij werden op 27 mei 2000 te Most tijdens een gevecht met nazi’s gearresteerd en riskeren 3 jaar).

Het gebeurde nu met het monsterproces tegen de 10 van Zlin. Het gaat hier om 10 anarchisten en antifascisten die in April 1998 aangevallen werden door een bende skinheads, zich weerden waarbij 1 skinhead zwaar gewond werd. De politie arresteerde enkel de anarchisten, stelde hen voor als daders en de skinheads als onschuldige brave burgers. Zij worden allen beschuldigd van "geweldpleging in groep met zware verwondingen als gevolg, begaan om ideologische motieven", zij riskeren 3 tot 10 jaar gevangenis. Het proces sleepte meer dan 2 jaar aan, kende 15 zittingen, en telkens bleek dat de aanklagers eigenlijk geen been hadden om op te staan, geen enkel
serieus bewijs tegen de beschuldigden kon aangedragen worden.... Toch werden, op maandag 8 januari ll., 3 anarchisten veroordeeld. Hieronder geven we u een vertaling van het bericht dat de Tsjechische afdeling van het Anarchist Black Cross rondstuurde:

Uiteindelijk kwam een opmerkelijk einde aan het Zlin-zaak, een drie jaar durend monsterproces en politiek gevecht tussen antifascisten/anarchisten en de Tchechische staat. Op 8 januari werden 8 van de 11 beklaagden vrijgesproken. Drie mensen kregen voorwaardelijke straffen. De openbare aanklaren wil de zaak echter wel in beroep trekken.
De ganse zaak begon in de lente van 1997 toen een groep van 15 gewapende,de neonazis uit Zlin, goed georganiseerd en aanhangers van het fascistische « Patriotic Front », een pub aanvielen waar geregeld anarchisten en antifascisten samenkomen. Ze werden op een militante manier tegengehouden, waarbij één van hen zwaar gewond achterbleef. De politie, die verwittigd werd door de pub-eigenaar, kwam snel ter plaatse en begon alle bekende militante anarchisten aan te houden, ondanks het feit dat sommigen zelfs nietr bij het incident aanwezig waren. Een van hen was David SROTT (22), metaalwerker), een overtuigd militant van de anarchistische vakbond FSA-IWA en een van de actiefste anarchisten uit west-Tchechië. Omwille van zijn politieke activiteiten was hij reeds regelmatig het doelwit van repressie (meer hierover in het engels op : http://www.volny.cz/fsa-map ). Het Tchechische Anarchist Black Cross volgde deze zaak en zorgde voor een goede verdediging van David Srott, betaalde de uitgaven en organiseerde ook het internationaal protest omtrent de « Zlin 10 » zaak. Teksten werden gepubliceerd in belangrijke internationale anarchistische tijdschriften en kranten als het britse Direct Action en het franse Le Monde Libertaire. Honderden protest emails, brieven en fexen werd overal in de wereld naar Tchechische embassades gestuurd. De sterke combinatie van internationaal protest en een lokale goede juridische voorbereiding bewees zichzelf nog eens als een uitstekend middel om capitalistisch (on)recht te bekampen.
Ondanks alles is de zaak niet afgelopen en wil de openbare aanklager de zaak in beroep aantekenen. Alhoeweldit de uitgesproken veroordelingen niet zou moeten wijzigen blijven de internationale ABC groepen toch alert.
ABC-TCHECHIE


(Het gaat hier telkens om bekende en actieve leden van de FSA-Federatie van Sociale Anarchisten, AIT-sectie van Tsjechië. De FSA gewaagt dan ook van een complot om de organisatie en heel de anarchistische beweging te criminaliseren en te elimineren. Zo werden op maandag 23 oktober in drie verschillende steden, gelegen in drie verwijderde regio's van het land, drie van de actiefste militanten in de anarcho-syndicalistische beweging, op straat omsingeld en aangehouden door de politieke politie. De avond voor de arrestaties vernietigde een virus ook alle computers van de organisatie. Tegelijkertijd woedde er ook een ware mediacampagne tegen anarchistische militanten. De belangrijkste Tsjechische kranten beschuldigden de anarchisten ervan aan de basis te liggen van de Praagse rellen op 26 september, en gesteund te worden door een "internationale organisatie". De kranten publiceren zelfs foto's met rellende mensen met een oproep om ze bij de politie aan te geven. Hoewel de FSA-AIT niet bij naam wordt genoemd en hoewel de 3 arrestanten na 2 dagen ondervragingen werden vrijgelaten, is het wel duidelijk dat zij en de hele anarchistische beweging wordt geviseerd en dat de Tsjechische staat wraak wil nemen na de geslaagde acties tegen het IMF op 26 september.)

Wat kan je doen:
Voor meer info:
FAS/IAA, Internationales Sekretariat, PO BOX 5, 15006 Prag 56,
Tschechische
Republik, fsa-praha@volny.cz, http://fsa-map.virtualave.net
CNT AIT Secretariat International BP 186 89003 AUXERRE Cedex FRANCE
cnt.ait@wanadoo.fr http://www.cnt-ait.org
CSAF: