arch/ive/ief (2000 - 2005)

OVERSTAP VAN WILLY VERMEULEN NAAR HET VLAAMS BLOK
by DEMOCRATIE 2000 Wednesday January 10, 2001 at 09:04 PM

Democratie 2000, sociale actiegroep voor een multiculturele democratie, deze avond in vergadering bijeen in Gent, reageert verbolgen maar niet verbijsterd op het bericht van de overstap van Willy Vermeulen naar het Vlaams Blok.

Verbolgen over het feit dat een ex-winnaar van de jaarlijkse Prijs voor de Democratie zich enkele jaren later tot het fascistische gedachtengoed van het Blok bekent in plaats van het democratische gedachtengoed in woord en daad uit te dragen en een voorbeeld te zijn als ex-winnaar voor de politieke democratie.
De Prijs voor de Democratie werd de voorbije jaren o.a. gewonnen door wijlen Maurice De Wilde, Paula D'Hondt, Mustapha Naït Birrou, Regine Beer, wijlen Karel Van Noppen, Didier Vanderslycke, syndicale delegatie van Volkswagen Brussel, Max Frank en verleden jaar door onderzoeksrechter Garzon (Spanje).
Democratie 2000 is echter niet onthutst of verbijsterd over de beslissing van Willy Vermeulen, omdat het helemaal geen verrassing is. Reeds een jaar na het ontvangen van de Prijs voor de Democratie 1997 (die hij wel deelt met Robert Druyts en Eddy Suys) bracht Vermeulen op hetzelfde podium bij de lauwering van de nieuwe laureaten (de syndicale delegatie van Volkswagen Brussel) een fel opgemerkte anti-politieke, anti-democratische en rechts-populistische speech ten gehore.
Het waren de eerste strubbelingen tussen de heer Vermeulen en Democratie 2000.
De heer Vermeulen heeft later zijn excuses aangeboden, maar het tij was niet meer te keren. Toen hij de rangen van de "partij" van Paul Marchal vervoegde, wisten we reeds dat hij op elke passerende trein zou springen om zijn tomeloze ambitie, namelijk behoren tot het politieke establishment, zo vlug mogelijk te kunnen waarmaken.
Het cynische is dat hij de partij van Marchal verliet met de beschuldiging aan het adres van Marchal wegens politiek geflirt met het Vlaams Blok.
Wat vandaag uiteindelijk gebeurd is, is dan ook de eindfase van deze politieke evolutie.
We moeten echter vandaag niet alleen met de vinger wijzen naar de evolutie van het individu Vermeulen, maar ook even durven stilstaan bij de maatschappelijke evolutie in dit land de voorbije tien jaar.
Vermeulen is de zoveelste in een rij die de overstap waagt naar het Blok en hij zal in de huidige evolutie zeker niet de laatste zijn.
Vermeulen past in het rijtje van de voorbije maanden: Guido Tastenhove (journalist), Luc Lamine (professor) en Anke Vandermeersch (advocate).
Het Blok is in dit land politiek salonfähig geworden en wordt steeds minder gezien, lat staan bestreden als fascistische partij, maar wordt tegemoet getreden als een rechtse populaire volkspartij.
Deze anti-democratische partij krijgt overal een podium aangeboden, ook in de media, zowel in de geschreven pers als in de audio-visuele media. Voor een grote groep mensen is op die manier het Blok, zoals andere politieke partijen, gewoon deel gaan uitmaken van het Vlaamse politieke landschap.
Nog erger is dat er meer en meer stemmen weerklinken (vanuit democratische partijen) om het cordon sanitaire maar te begraven omdat het contra-productief zou zijn.
Als klap op de vuurpijl moesten we vernemen dat de Antwerpse VLD fractieleider het Blok alleen nog maar racistisch vond, maar voor de rest een gewone rechtse partij. Dat zulke politieke onzin dan nog uitgekraamd wordt uitgerekend in een stad als Antwerpen, maakt de "vaudeville" helemaal gruwelijk.
Wanneer we dus zien dat langzaam mar zeker het bedje gespreid wordt waarop ooit politiek zal samengewerkt worden met het Vlaams Blok, dan wordt het steeds moeilijker voor ambitieuze individuen ( maar politieke onbenullen) zoals Willy Vermeulen om de verleidelijke sirene van het Blok te weerstaan.
Willy Vermeulen heeft vandaag de laatste stap gezet die hij kon zetten, namelijk de opbouw van een democratische samenleving de rug toekeren.
Dat hij dit doet als ex-laureaat van de Prijs voor de Democratie, laat vandaag een wrange nasmaak achter.
Willy Vermeulen schaart zich vanaf nu bij de vijanden van de democratie, bij een fasctische partij, waardoor vanaf nu Willy Vermeulen ook onze vijand wordt.
Wij zullen hem dan ook vanaf vandaag als vijand van de democratie behandelen.
Democratie 2000, als initiatiefnemer van de jaarlijkse Prijs voor de Democratie, zal alle leden van de democratiejury en alle ex-winnaars, uitnodigen om zo vlug mogelijk een gemeenschapelijk standpunt te bepalen.
In de hoop op Uw begrip,
Tekenen wij met de meeste achting,
Voor Democratie 2000
Eric Goeman, voorzitter


Democratie 2000
Dracenastraat 21 9000 Gent
Tel./Fax. 09/372.44.91
e-mail: egoeman@worldonline.be