arch/ive/ief (2000 - 2005)

Debat : Welk perspectief voor de strijd tegen het Vlaams Blok en verechtsing ?

by han Wednesday, Jan. 10, 2001 at 5:37 PM

In 1989 was er voor het eerst een grote delegatie van Vlaams Blok in de Antwerpse gemeenteraad. Ondertussen zijn we meer 10 jaar verder, het Vlaams Blok boek nog steeds vooruitgang, en wat misschien nog beangstiger is, is het feit dat opeenvolgende regeringen en gemeentebesturen meerdere punten van Vlaams Blok programma realisseerden. Hoog tijd dus om het debat over de perspectieven voor de strijd tegen verechtsing en het Vlaams Blok.

Stop "Stop vlaams blok" ??

In 89 was ik reeds bij.  We hielden een grote actie op de Grote Markt van Antwerpen.  Onder het Motto "Geen racisten in de raad" kwamen we met vele duizenden onze stem laten horen bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad.
Sindsdien regende het innitiatieven en acties tegen het toenemende racisme, het Vlaams blok, verechtsing.
Nooit zal ik "Rock Against Racism vergeten, meer dan 3000 jongeren kwamen er samen op een concert tegen racisme en Fascisme.  We organiseerden het concert in de aanloop ven de verkiezingen die later zouden bekend worden als zwarte zondag.

Na die zwarte zondag organiseerden we in Antwerpen met Studenten tegen Racisme, AJOKAR, Scholen zonder Racisme,… meerdere acties en betogingen het Vlaams Blok. Het hoogte punt van acties waren zeker de scholieren stakingen waar we met 10.000 jongeren onze stem lieten horen tegen het Vlaams Blok en verechtsing.

Wie zal ooit de historische "hand in hand" betoging vergeten, we waren met 100.000 mensen in de straten van Brussel die opkwamen voor meer verdraagzaamheid. Of de petitie die Objectief lanceerde, evenveel handtekingen ophalen voor gelijke rechten als het Vlaams Blok in 92 stemmen haalde.  Er werden twee maal zoveel zoveel handtekeingen opgehaald als er Vlaams Blok stemmen waren, meer dan een miljoen.  Jawel meer dan een miljoen mensen tekenden een petitie tegen racisme en voor gelijke rechten.
En ik vergeet hier zeker tientallen, zo niet honderden initiatieven, die elk op hun mannier iets wilden doen tegen de opgang van extreem rechts en de verechtsing.

Maar kunnen we vandaag niet stellen dat dat alles haast een maat voor niets is geweest.

De hoogste tijd om onze srategie tegen de opgang van extreem rechts te evalueren volgens mij.
Want naar mijn mening zijn er ook lichtpunten in deze zwarte tunnel.

Voila dat is wat ik ervan denk, ik denk dat dit meer dan voldoende stof is voor een goed debat.

Houd U dus niet in, ….

Een nieuwe strijd tegen het (neo)liberalisme

by Vuile mong Wednesday, Jan. 10, 2001 at 5:41 PM

De grootste fout die we gemaakt hebben is dat we gedaan hebben alsof we zouden moeten kiezen tussen het Vlaams Blok aan de ene kant en al de andere goede partijen aan de andere kant. Maar de partijen zijn gewoon niet goed, ze zijn dat nooit geweest en zullen dat ook nooit zijn. Het is alsof men ons voor keuze plaatst: tussen de Pest of de Cholera. EN dit hier in Antwerpen is ook de Pest of Cholera, moet ik nu in eens voor de SP zijn omdat tegen het Vlaams blok ben? En ook AGALEV hoor want voor mij laten ook zij serieuze steken vallen en verliezen ze hun eerlijkheid.
We zouden terug een serieuze strijd tegen het (neo)liberalisme moeten op poten krijgen.

Het werk in de wijken en de bedrijven,...

by Peter Mertens Wednesday, Jan. 10, 2001 at 5:43 PM

Het is vandaag essentieel om de mensen in de wijken en op de werkvloer terug te proberen winnen voor een radikaal links alternatief. Als we dat de komende 6 jaar op een consequente manier kunnen aanpakken dan kunnen we het tij misschien doen keren. Want je hebt natuurlijk gelijk dat we dat agelopen 10 jaar nauwelijk gedaan hebben, daarom is onze aanwezigheid hier slechts een deel van het project, de fundering of het basiswerk voor de komende 6 jaar is zeker het werk in de wijken en de bedrijven.

probleem met Vlaams Blok ??

by Bart Friday, Jan. 12, 2001 at 3:07 PM

Met wat de huidige regering presteert aan beleid en met de verrechtsing van de andere partijen is het vlaams blok het grootste probleem niet meer. De andere partijen zijn ongeveer even rechts (asielbeleid, sociale zekerheid, ....)

zolang het er bij de politici niet het signaal komt dat de bevolking hun rechts beleid niet meer pikt, heeft een strijd tegen het vlaams blok niet veel zin. Waarom moet iedereen altijd op die mannen wijzen als zelfs de groenen een mensonwaardig en ronduit crapuleus asielbeleid blijven voeren (ze zitten nog steeds in de regering).



PVDA = links???

by anarreke Sunday, Jan. 14, 2001 at 1:02 AM

De PVDA links?

Ik kan me niet voorstellen wat er links is aan een partij als de PVDA. Stalin was een voorbeeld, Tito een held en Albanie een vakantieparadijs. Zelfs Noord-Korea is een ware verluchting voor de arbeidende klasse. De centralistische partijdictaturen die mensen wegcijferen tot eenheden in statistieken, onbelangrijk, opofferbaar en vervangbaar voor dat hogere ideaal, het gecentraliseerde communisme is nooit een alternatief geweest voor de kapitalistische barbarij. Een mens leeft niet alleen van een warm nest en een volle maag. Hij wenst vrijheid van handelen, denken, extressie, cultuur, gaan en staan. Geen enkele dictatuur gunt haar mensen deze vrijheden. Kiezen tussen de kapitalistische barbarij of het onvrije gecentraliseerde commisme is pas kiezen tussen pest en cholera. De lessen uit de geschiedenis leren me dat de bestaande barbarij verkieselijker is dan bvb. de sovjet-russische Stalin paradijzen.

Anti communisme, ... en het eenheidsdenken

by han Monday, Jan. 15, 2001 at 5:03 PM

Het eenheidsdenken, en het anti-communisme zorgen ervoor dat het gewoon onmogelijk wordt om het over een alternatief voor deze samenleving te hebben.
Je moet geen communist zijn om dat te begrijpen, voor bijvoorbeeld Chomsky is het anti-communisme een van de instrumenten om de media en het denken onder controle te houden.

Wat ik dan ook boeiend vind aan het intervieuw met Vuile Mong is dat hij stelt dat we het terug over Socialisme en communisme moeten durven hebben.

De conclusie van Anarreke spreekt boekdelen. Liever het kapitalisme en eigenlijk zegt de auteur (anarreke ???) zelfs nog liever het Blok aan de macht, dan een open debat aan te gaan over een andere samenleving.
De haat tegen het communisme zorgt ervoor dat 30.000 dode kinderen per dag vergeten en vergeven worden, ...

Ik denk dat het precies dat soort anti-communisme is waar Chomsky het over heeft. Het belet ons in dit geval zelfs om eens kritisch te kunnen nadenken over de mannier waarop we extreem rechts zouden moeten bestrijden.

Lieve Han, niet in mijn plaats denken aub...

by anarreke Wednesday, Jan. 17, 2001 at 11:24 PM

Lieve Han,

Willen we beginnen met appelen en citroenen gescheiden te houden? Zoniet, hoeveel van uw 30.000 dode kinderkes per dag sterven er ondertussen ook in jouw felgeprezen arbeidersparadijzen zoals N-Korea, etc? Mijn reactie was er één op een opmerking in het hoofdartikel over de rol van de laatst 5 overblijvende democraten die vlaanderen na de gemeenteraadsverkiezingen nog heeft: de 5 van de pvda dus. Kiezen tussen een doorgedreven kapitalistische maatschappij met een vlaams blok bestuur of leven in een stalinistisch arbeidersparadijs alà merckx en co, das pas kiezen tussen pest en cholera. Hopelijk zijn de grenzen dan nog open en immigratie mogelijk. Dus wat jij denkt te lezen en ik bedoel is niet echt hetzelfde.

Ik ben geen anti-communist. Maar de eerste internationale is nu éénmaal gestrand op de tegenstellingen tussen het vrije- en het autoritaire communisme. Het autoritaire heeft het pleit gewonnen, heeft in vele varianten mogen experimenteren met de macht en is, zoals door zovele vrijheidslievende communisten voorspelt, verworden tot het vervangen van de bestaande kapitalistische- of feodale orde door een partijdictatuur die mijlenver verwijderd is/was van wat marx en engels voor ogen hadden als uitkomst van het experiment. Dus daarin zijn ze meer dan gebuist.

Dus als je echt de discutie wenst te starten, dan ben ik echt niet geinteresseerd om te weten of de bestaande barbarij nu al dan niet meer of minder slachtoffers maakt dan jouw geprezen communistische arbeidersdictaturen. Lijken tellen is echt geen leuke bezigheid en beide systemen hebben nu éénmaal een kwalijke reputatie. Wat me interesseert is of een klassenloze maatschappij met X miljard homo sapiens-sapiens mogelijk is en zo ja binnen welk maatschappelijk systeem deze in gelijkheid en broederlijkheid vrij kunnen rondzwermen. Een marxistisch antwoord dat mij zegt dat we eerst 4 generaties slaven van het eigen systeem moeten kweken heeft haar ondeugdelijkheid bewezen. Machthebbers lossen de macht niet. Zelfs niet als dat in jouw of mijn naam gebeurt.

eh

by han Friday, Jan. 19, 2001 at 6:41 PM

Je zegt dat ik niet in jou naam moet denken, maar helaas is dat niet wat ik doe. Daarentegen is dat wel wat jij doet. Ik denk dat jij de enige bent die in deze discussie Noord Corea als een mogelijk model stelt,...
Ik heb dat in geen enkel geval gezegd

Nog minder beweerde ik dat 5 verkozenen van de PVDA de enige echte democraten waren, ik heb willen aangeven dat het nog mogelijk was om met links radikaal programma te scoren.

Jij hebt daarop geantwoord :
"De lessen uit de geschiedenis leren me dat de bestaande barbarij verkieselijker is dan bvb. de sovjet-russische Stalin paradijzen."

Dus eigenlijk is voor jou het bekampen van de PVDA en de communsiten belangerijker dan het zoeken naar mogelijk oplossingen voor deze samenleving. Ik vind niet uit dat is wat zelf zegt. Zo iets noem ik "anti-communisme" waarmee ik nog niet zeg dat jij dat bent.

Waarachijnlijk heb je gelijk als je zegt dat discussie rond de eerste internationale meer dan actueel is.
Maar dan moet je dat ook met de nodige openheid kunnen doen en niet met als uitgangspunt dat het hele socialistische evaring te verwerpen valt.

Als ik je goed bergrijp zeg je dat er maar een mogelijke oplossing of strategie is tegen de verrechtsing, namelijk een radikaal (links) platform, verandering, .... ??




juist...

by anarreke Wednesday, Jan. 24, 2001 at 1:07 AM

Lieve, lieve Han,

Met je slotconclusie geef ik je gelijk, alleen blijven wij steken op jouw opvatting dat de pvda als links en alternatief aanhalen mij tegen de borst blijft stoten. Het bekampen van een secte als de pvda staat mijns inziens niet gelijk aan het afwijzen van het communisme. Ergo, het benoemen van de pvda tot communistische partij is mij iets te veel eer. Maar goed, jij jouw mening, ik de mijne en we leefden nog lang en gelukkig.

PS: mag ik je enkele leuke antifa sites aanbevelen?

kijk eens op http://www.antifa.be en http://www.antifa.net.