arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bommen met verarmd uranium, een nieuwe nucleaire oorlog?
by han Wednesday January 10, 2001 at 05:11 PM
han@skynet.be

De afgelopen weken lezen we in de media alarmerende berichten over de ziektes die zich voordoen bij "onze jongens" die deel uitmaakten "vredes missies" in Joegoslavië. Tientallen soldaten hebben te kampen met het "Balkan syndroom", een van de belangrijk oorzaken van dit syndroom zou verarmd het uranium zijn. Maar over wat gaat het eigenlijk, wat zijn de eigenlijke gevaren, is dit een nieuw nucleair wapen, …

Bommen met verarmd uranium, een nieuwe nucleaire oorlog?

Han

De afgelopen weken lezen we in de media alarmerende berichten over de ziektes die zich voordoen bij "onze jongens" die deel uitmaakten "vredes missies" in Joegoslavië.  Tientallen soldaten hebben te kampen met het "Balkan syndroom", een van de belangrijk oorzaken van dit syndroom zou  verarmd het uranium zijn dat massaal werd gebruikt in Joegoslavië en ook Irak.  Maar over wat gaat het eigenlijk, wat zijn de eigenlijke gevaren, is dit een nieuw nucleair wapen, … 

Het gebruik van en de strijd tegen het gebruik van verarmd uranium in wapens is niet nieuw.  Tijdens golfoorlog zou zo'n  300 ton verarmd uranium gebruikt zijn.  Amerikaanse soldaten die streden tijden die golfoorlog kampen dan ook al jaren met het "Golf syndroom"

Wat zijn  nu de eigenlijk gevaren van Verarmd Uranium (VU)??

VU, is net zoals uranium waar het nauwelijks van verschilt zowel radio actief als giftig.  VU is een afval product in het productie proces voor verrijkt uranium dat gebruikt wordt in kernwapens en kerncentrales.   Enkel in de VS zit zo met meer dan een half miljard kg dat op een veilige manier moet worden opgeslagen of verwerkt door het departement van energie.  De radioactiviteit van verarmd uranium bedraagt min of meer 4,5 miljard jaar, of met andere woorden het goedje is voor eeuwig een gevaar voor de mensen en zijn omgeving.

VU is die mate problematisch dat het Bureau voor energie het schenkt aan de militaire sector en wapen producenten.  VU heeft namelijk een dichtheid die 1,7 maal groter is dan die vaan lood.  Wanneer VU verwerkt wordt in metaal ken het worden gebruikt voor bommen die staal doorboren.  Bovendien is ontvlambaar, dat wil zeggen, het brand wanner het wordt verwarmd door wrijving, bijvoorbeeld wanneer een bom een stalen plaat doorboort.

Als VU ontvlamt komen er minuscule zeer giftige en radioactieve deeltjes vrij.  Deze kleine deeltjes worden meegedragen met de wind, kilometers ver, ze kunnen worden ingeademd of ingeslikt door mens en dier. Een deeltje dat terechtkomt in een vitaal orgaan (bijvoorbeeld de longen) kan een gevaar betekenen.

Het Pentagon testte VU op verschillende plaatsen in de VS en gebruikte het openlijk tijden de golfoorlog (1991). Amerikaanse en Britse troepen lieten meer dan 300.000 kilo VU en uranium stof achter in Irak, Koeweit en Saoudi Arabie.

Alhoewel de Amerikaanse regering en militairen de gevaren van wapens met Verarmd Uranium publiekelijk ontkennen en minimaliseren hebben ze zelf reeds de gevaren toegegeven.  In 1995 bracht het Amerikaanse U.S. Army Emnviromental Policy instute een rapport uit onder de titel "Gezondheids en milieu consequenties van het gebruik van Verarmd Uranium in het Amerikaanse leger".

In dat rapport kan je lezen: "Indien VU het lichaem binnendringt heeft het het potentieel belangerijke medische consequeties te veoorzaken.  De risico's die geassocieerd worden met VU in het lichaam zowel chemisch als radiologisch (bestraling), …  Personen die zich in of in de nabijheid van een voertuig dat getroffen wordt door VU kunnen blootgesteld worden aan belangrijke interne blootstellingen."

Ook voor de 130.000 gevallen van het golfsyndroom wordt VU gezien als op zijn minst een van de belangrijkste oorzaken.  Meerdere internationale studies in Groot Brittanie, VS en Irak hebben het gofsyndroom gelinkt aan het gebruik van radio actieve wapens tijdens bombardementen.  De chronische simptonen van het golfsyndroom variëren van een sterke toename van kanker tot geheugen verlies, chronische pijn en vermoeidheid en afwijkingen bij kinderen van de oorlogsveteranen.

De schade bij het Irakese volk is nog veel ernstiger.   Een symposium in Bagdad in december 1998 stelde een verhoogde toename van Leukemie en andere kankers vast in de omgeving van Basra (Irak) en zag bombardementen met VU als een van de belangrijkste oorzaken.  Er werden gegevens voorgesteld die een toename met meer dan 500% tot 1000% van bepaalde kankers aantoonden, en enorme toename in het aantal doodgeboren baby's en baby's met serieuze afwijkingen.

Verarmd Uranium in Joegoslavië en het "Balkan syndroom"

De Amerikaanse regering geeft vandaag toe dat er meer dan 31.000 bommen met verarmd Uranium werden gebruikt tijdens de bombardementen op Joegoslavië.  Op 5 januari kondigden de Verenigde Naties aan dat het bewijzen vond ven verhoogde radioactiviteit op 8 van de 11 onderzochte plaatsen in Kososvo.  De 11 plaatsen in Kosovo waren allen doelwitten die getroffen werden door VU.  Een rapport van UNO in mei 2000 wees er reeds op dat het drinkwater in Kosovo ernstig besmet zou zijn en niet geschikt voor de watervoorziening.

Het eigenlijk aantal bommen met VU dat in Joegoslavië werd gebruikt is nog steeds niet bekend.  Meer dan 10.000 bommen zouden reeds in 1994 in Bosnië gebruikt zijn.

Wanneer de Italiaanse soldaat Rinaldo Colombo in september 2000 overleed aan de gevolgen van leukemie bracht het totaal aantal soldaten dat waarschijnlijk aan het Balkan syndroom is overleden op 5.

In België werden vijf gevallen van kanker vastgesteld bij soldaten die dienst deden in de Balkan oorlog.  In Spanje zijn er twee gevallen bekend waarvan een soldaat reeds overleed in oktober.

De Portugese korporaal Hugo Paulino kwam midden februari 2000 thuis in Lissabon na de Kosovo oorlog. Hij had klachten over hoofdpijn en voelde zich zeer ziek.  Hij stierf op 9 maart in het militaire hospitaal.  Volgens zijn vader, Luis Paulino, toonden medische onderzoeken aan dat zij dood in geen geval te wijten was een hersenvliesontsteking.  Volgens de vader is het zeker dat "verarmd Uranium" zijn zoon doodde.

Het leidt geen twijfel dat de militaire overheden van de NAVO landen op de hoogte waren van het gebruik van wapens met Verarmd Uranium.  Het is zeker zo dat het Pentagon publicaties en onderzoek vermijdt en tegenwerkt.  Dat is immers haar politiek geweest sinds het begin.  Toch zijn er verschillende rapporten verschenen van het Amerikaanse leger die waarschuwen voor Verarmd Uranium.

Antitankwapens op basis van verarmd uranium zijn in de NAVO landen zeer courant.  Reeds tijden de Kosovo oorlog dwong de Amerikaanse media het Pentagon tot het toegeven van hert gebruik van Verarmd Uranium.  Het Pentagon moest toegeven dat 10 Amerikaanse A-10 vliegtuigen bombardementen uitvoorden met Verarmd Uranium.

Valse verontwaardiging van de Europese leiders.

Vandaag is de Europese bevolking razend is omdat "haar jongens" werden blootgesteld aan gevaren die ze zelf niet kenden.  Maar onze Europese regeringen hebben meer dan boter op hun hoofd.

Het Britse leger kampt reeds jaren met het Golfsyndroom en is dus meer dan op de hoogte van de mogelijke gevaren.  Maar nagenoeg alle Europese regeringen en zeker  militaire leidingen waren op de hoogte van het gebruik van  verarmd Uranium.

De verontwaardiging van de Europese regeringen vandaag is dan ook zo vals als ze groot is.  Het is duidelijk dat een aantal Europese regerings leiders het gebruik van Verarmd Uranium en contoverse er rond wil gebruiken om de vorming van een Europees leger te versnellen.

Op Netwerk van 09.01.01 (Nederlandse Televisie) Verklaarde de ex minister van defensie dat de onthullingen in verband met Verarmd Uranium en het Balkan Syndroom moeten leiden tot een sterkere Europese militaire samenwerking die zelfstandig (zonder Amerikanen) kan tussenkomen.  Men verzwijgt weliswaar dat ook Frankrijk en Groot Brittanie over dergelijke wapens beschikken en gebruikt hebben zowel tijdens de golf als de Balkan oorlog.

Bronnen

Verschillende rapporten die je kan vinden op www.iacenter.org (International Action Center)

Boek: Metal of dishonor, Sara Flounders & John Catalino

Rapport : La double toxicité de l'uranium appauvri,
Association des médecins français pour la prévention de la guerre nucléaire

NAVO-bommen met verarmd uranium
by Johan Modderman Friday January 12, 2001 at 02:22 AM
johan.modderman@tip.nl

Wat denken de Europese regeringen te doen tegen de gezondheidsrisico's voor de bevolking van Bosnië en Kosovo als gevolg van hun gebruik van munitie met verarmd uranium? Ze net zo laten stikken als de bevolking van Irak? Over ‚humanitaire interventies' gesproken!

Verarmd uranium wordt gebruikt om het projectiel beter door bepantsering van tanks en pantserwagens te laten dringen.

Het inademen van uraniumstof leidt tot een ophoping in de longen die slechts zeer langzaam verdwijnt. Daardoor kan er "lokale stralingsschade aan de long ontstaan die tot kanker leidt", aldus een door de BBC opgedoken artsenrapport van de Britse landstrijdkrachten uit 1997. Malcolm Hooper, oud-hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Sunderland die Golfveteranen adviseert, noemt het "weerzinwekkend" dat het rapport circuleerde terwijl het ministerie tegelijkertijd volhield dat er niets aan de hand is.

In Nederland zijn tot nu toe twee sterfgevallen onder militairen bekend. Een militair diende in Bosnië, de ander in Kosovo. In medische dossiers van militairen werd bij 17 militairen leukemie geconstateerd.
In Italie zijn tot nu toe zeven 'Balkan-soldaten' overleden aan de gevolgen van leukemie.

Ook vier Franse militairen die in de Balkanoorlog hebben gediend lijden op het ogenblik aan leukemie.

In België zijn inmiddels al vijf soldaten overleden die dienst deden in de Balkanoorlog.

In Spanje zijn twee soldaten met kanker bekend, hiervan is inmiddels een in oktober 2000 overleden.

Uit voornoemd uitgelekte rapport van de Britse landstrijdkrachten uit 1997 blijkt verder dat Britse soldaten die urine- en weefselmonsters inzonden voor tests op verarmd uranium het bij de helft van hen ongebruikelijk hoog was. Britse militairen hebben de munitie gebruikt in de Golfoorlog en op de Balkan. Ze oefenden ermee op schietbanen in Schotland en noordwest-Engeland.

radioactiviteit
by Bart Friday January 12, 2001 at 03:38 PM
marescaux.vincke@pandora.be Kortrijk, Belgium

gewoon een opmerking:

meestal wordt voor radioactiviteit halveringswaarden gebruikt. dit betekent dat de radioactieve uitstraling om een bepaalde periode halveert. Van uranium is die 4,5 miljard jaar. na zo'n 18 miljard jaar is dat nog 1/16de ...
kortom, uranium blijft eeuwig gevaarlijk ....