arch/ive/ief (2000 - 2005)

Omdat de waarheid getoond moet worden.
by han Thursday January 04, 2001 at 05:44 PM

"Het zijn vreselijke beelden, maar we tonen ze U omdat de waarheid getoond moet worden." Dokter Geert van Moortele op de persconferentie na de Humanitaire missie in Turkije. Uit deze beelden blijkt dat deze mensen niet zijn omgekomen door zelf ontbranding maar door een langdurige blootstelling aan vlammenwerpers of napalm of iets dergelijks.

Omdat de waarheid getoond moet worden.

Volgens de Turkse overheid zouden bij de bestorming op de gevangenissen op 19 december 16 gevangen zijn omgekomen door zelfontbranding. Ze zouden zichzelf in brand hebben gestoken en zich dan op de soldaten hebben geworpen, nog steeds volgens de Turkse overheid. (en volgens nagenoeg alle media.

Uit getuigenissen die de leden van de humanitaire missie opnamen blijkt dat dit niet strookt met de realiteit. De linkse organisatie DHKPC stelt dat +/- 2 tot drie mensen zichzelf weldegelijk in brand hebben gestoken, omdat zij liever de dood tegemoet gingen dan in isolatie cellen terecht te komen.
Maar de overige mensen zouden door de Turkse politie en het leger in brand zijn gestoken. Daarvoor gebruikte het leger vlammenwerpers en een chemisch hoog energetisch mengsel dat gelijkenissen vertoont met Napalm.
Uit het beeldmateriaal dat familie leden in het geniep maakten blijkt dat het niet gaat om brandwonden die veroorzaakt zijn door zelfontbranding.
Dokter Geert Van Moortele: "Bij zelfontbranding overlijden mensen tengevolge van de brandwonden. De lijken die we op deze beelden zien zijn volledig verkoolt, dat wijst er op dat ze blootstonden aan een langdurig vuur. Bij zelfontbranding overgieten mensen zichzelf met petroleum, alcohol, au de cologne, … het vuur is dan hevig genoeg om eraan te overlijden, maar zeker niet om volledig te verkolen."
"De lijken die we hier zijn volledig verkoold, hun gewicht is herleid tot enkel kilo's, ze zijn nagenoeg gecremeerd, dat kan niet het gevolg zijn van zelfontbranding.
"

Volgens de gegevens van de humanitaire missie zouden er zeker 30 overledenen zijn.
Maar er zijn nog steeds meer dan 50
mensen vermist.