arch/ive/ief (2000 - 2005)

FOTOBOEK KAREL HEIRBAUT
by potsed by han Tuesday January 02, 2001 at 09:41 AM

Karel Heirbaut is geen onbekende in het Waasland. Terwijl hij vroeger bekend was als tegendraads syndikalist op de Boelwerf, heeft hij zich de laatste jaren vooral laten opmerken als croniceur van zijn streek. In het voorjaar van 2001 krijgt zijn werk in het Waasland eindelijk de plaats die het verdient.

FOTOBOEK KAREL HEIRB...
karelh__01.gif, image/gif, 300x201

Karel Heirbaut is geen onbekende in het Waasland. Terwijl hij vroeger bekend was als tegendraads syndikalist op de Boelwerf, heeft hij zich de laatste jaren vooral laten opmerken als croniceur van zijn streek. In het voorjaar van 2001 krijgt zijn werk in het Waasland eindelijk de plaats die het verdient. Met een grote overzichtstentoonstelling en een daaraan gekoppeld fotoboek blikt Karel Heirbaut (geboren in 1927 in Sint-Niklaas) terug op een rijk sociaal bewogen leven. Een grootscheeps project dat de naam Stromen blijven stromen meekrijgt en gesteund wordt door De Barst, de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas, het Amsab en verschillende geestesgenoten van de schrijver-fotograaf.

Karel Heirbaut werkte jaren als stellingmaker en syndikalist op de Boelwerf. Het KWB-manifest uit de jaren '70 heeft zijn leven gekenmerkt: "Het kapitalisme maakt mens, dier en natuur kapot." Het Waasland, eens een industriegebied met de Boelwerf, de textielindustrie, de bonneterie en vele metaalwerkhuizen zoals Nobels-Peelman, is nu een industrieel kerkhof. Karel Heirbaut heeft deze evolutie van dichtbij meegemaakt en vastgelegd in vertellingen, romans en fotoboeken. Maar Karel Heirbaut kwam ook met pen en camera terecht midden de strijd tegen de opbouw van de kerncentrales en stapte mee langs de Schelde om ze van de vervuiling te redden. Hij vloog naar Manila, Hongkong en Belfast waar hij de begrafenis meemaakte van één van de hongerstakers. Hij was in Albanië, achter het Ijzeren Gordijn, bezocht het land van Fidel Castro en deelde het leed van de Palestijnen.

Het fotoboek en de tentoonstelling Stromen blijven stromen zijn een opeenvolging van deze beelden. Steeds gefotografeerd vanop de vloer, in dorpen en op pleinen, iedereen recht in de ogen kijkend.

Via fotocollages werpt de auteur een blik op de liberale economische omwenteling. De Europese mars naar Amsterdam, met duizende werklozen, uitgeslotenen, sans papiers e.d. kreeg een vervolg in Luxemburg, Keulen en Nice. Hij zocht de politieke top op van Europa om te zien waar bankiers, bazen van multinationals en witwassers van zwart geld hun plannen smeden.

De tentoonstelling loopt van 11 maart tot 15 april 2001 in de Vierkante Zaal van de Academie voor Schone Kunsten, Van Britsomstraat te Sint-Niklaas en is geopend op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur en op maandag, dinsdag en woensdag van 18 tot 21 uur.

Het fotoboek kunt u tot 11 maart bestellen aan de voorverkoopprijs van 690fr. bij De Barst, Breedstraat 293 te Sint-Niklaas, tel. 03/776.87.17