arch/ive/ief (2000 - 2005)

JONGEREN HOUDEN MUZIKALE OPTOCHT TEGEN GENETISCHE MANIPULATIE
by Leen & han Friday December 29, 2000 at 02:10 PM

De Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming organiseert vrijdag 29 december een feestelijke optocht tegen genetische manipulatie (GM). De vereniging voor jongeren met interesse voor natuur en milieu zal optrekken naar EuropaBio, de lobbyorganisatie van biotechnologische bedrijven. Een video montag over de voorbereidingen van de actie

RealVideo: stream with RealPlayer     or download RM file (6.5 mebibytes)

(perbericht van JNM )
De JNM kant zich tegen GM om twee redenen. Enerzijds houdt de techniek risico's in voor de consument en het leefmilieu. We weten immers nog maar heel weinig over de werking van de genen. De techniek van GM is ontwikkeld in laboratoria. Het is erg onduidelijk hoe gemanipuleerde organismen uiteindelijk gaan reageren in het menselijk lichaam en in het ecosysteem. Uit voorzorg zouden bedrijven GM-gewassen nog niet in het milieu mogen brengen, laat staan ze in hun voedingsproducten verwerken!
Het gebruik van GM versterkt daarnaast ook de industrialisering van de landbouw en de monopolisering van de voedselvoorziening. Grootschalige industriƫle landbouw is onverzoenbaar met de principes van ecologische duurzaamheid en maakt de boeren afhankelijk van de grote agro-bedrijven. GM is echter een techniek die enkel in deze productiewijze past.
Momenteel is 70% van de wereldhandel in graan in handen van slechts 6 multinationals en de toptien van de zaadhandelaars controleert 40% van de markt. Doordat bedrijven patenten kunnen nemen op gentech-gewassen, vergroten ze nog hun de greep op de handel in landbouwgewassen. De JNM verzet zich tegen deze evolutie, omdat voedsel geen handelswaar is maar een basisrecht.

EuropaBio is de Europese lobby- en PR-organisatie voor biotech-bedrijven als Monsanto, Novartis en Unilever. De organisatie wil in Europa een positief klimaat scheppen voor GM en streeft de markttoelating van GM-producten na. Dat doet ze bijvoorbeeld door topontmoetingen tussen industriƫlen en Europese commissarissen en parlementsleden te organiseren. Gezien de risico's van GM en de impact van de techniek op de organisatie van de landbouw en de wereldhandel in voedsel, vindt de JNM het onaanvaardbaar dat de betrokken bedrijven wegen op het Europees beleid.

De JNM vzw is een vereniging voor en door jongeren met interesse in natuurstudie en milieubescherming. De Jeugdbond voert al ruim een jaar campagne tegen genetische manipulatie van landbouwgewassen, o.m. met acties in warenhuizen. De JNM organiseert deze optocht naar aanleiding van haar jaarlijks Congres, dat van 26 tot 30 december plaatsvindt in Vilvoorde.

JNM
by Riet Durinck Tuesday January 30, 2001 at 09:09 PM
rietdurinck@hotmail.com

ik zou graag de video over de betoging van de JNM tegen GGO's bekijken, maar dit lukt niet. hebben jullie enig idee waarom? en zal het lang duren voor dat fotoverslag uitgebreid zal worden? 'k zou graag nog wat meer foto's zien.

groetjes
Riet