arch/ive/ief (2000 - 2005)

"De Jeugdbond van de Toekomst"
by JNM Thursday December 28, 2000 at 08:56 PM

Globalisering, e-mail en internet, veranderingen binnen zowel de traditionele ‘natuurbehoudssector' als binnen het jeugdwerk. Dit alles leidt ongetwijfeld tot een nieuwe organisatie van het verenigingsleven van de toekomst. Aan de vooravond van het 21ste millennium houdt de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (ofwel JNM vzw) zijn jaarlijkse congres met als thema "De Jeugdbond van de Toekomst".

In de Hogeschool HORTECO te Vilvoorde congresseren zo'n 350 jongeren 4 dagen lang over hoe deze veranderingen ook onze vereniging aanbelangen. Dit alles gebeurt aan de hand van voordrachten en workshops over alle mogelijke facetten van onze veranderende omgeving. Wat is er loopt er mis bij de huidige globalisering? Hoe kunnen we e-mail en internet efficiënter inzetten voor het mobiliseren van vrijwilligers en het verspreiden van nieuws? Het zijn maar enkele voorbeelden van een zeer gevarieerd programma.

Maar het jaarlijkse Jeugdbondscongres is meer: naast de thematische sprekers, biedt het ook de gelegenheid aan jeugdbonders en jeugdbondsters projecten voor te stellen aan een breed publiek. Het is het uitgelezen moment om het democratische hart van de JNM te horen kloppen, want tijdens deze vier dagen komt de Algemene Vergadering samen om het oude bestuur te evalueren, moties te stemmen en een nieuw bestuur te kiezen. Vanzelfsprekend wordt dit alles georganiseerd voor en door jongeren van 13 tem. 25 jaar.

Aan de hand van de pagina op onze website http://www.jnm.be/congresprogramma.htm kan u zich zelf een beeld vormen van het congresprogramma. In tijden met onheilspellende berichten over het tanende maatschappelijke engagement van onze jeugd, bieden we u een sterk tegenargument en wel van 26-30 december te Vilvoorde.

Erasmushogeschool Horteco
‘De Tuinbouwschool'
De Bavaylei 116
1800 Vilvoorde

contactpersoon: ….

N.B.: Voor het on-line volgen van ons congres doen we een beroep op het Independent Media Centre Belgium (archive.indymedia.be)

Interview "toekomst van de jeugdbond"
by Hannelore Tuesday January 02, 2001 at 08:08 PM

Naar aanleiding van de vraag die Willy Ibens (Natuurreservaten/Wielewaalvereniging) in de zaal gooide gisteren ("Streeft de Jeugdbond naar een drempelverlagend beleid of wil ze een elitair clubje natuurfreaks zijn/blijven?") ging ik kruiselings door de zaal om reacties en doordenkers te sprokkelen.

Afdeling Eeklo

Hannelore (H): Heb je zelf een antwoord of visie over bovenstaande vraag?

Gaea: Drempelverlaging ... zeker, maar ik vrees wel dat een toenemend ledenaantal de interne "kwaliteit" en de sfeer gaat veranderen.

Karel: een verbrede werking betekent ook mensen binnenhalen die niet echt geïnteresseerd zijn. Ik denk dat je dan naar een vereniging als de Chiro evolueert. Drempelverlaging is niet maakbaar. Je hebt m.a.w. niet in de hand wie je allemaal bereikt via je uitgebreidere infokanalen.

H: Kan dat volgens jullie: een 40-jarige bijvoorbeeld die een jeugdvereniging gaat voorstellen?

Gaea: Om drempelverlaging te realiseren moet er wel veel meer promotie gevoerd worden. Daar hebben JNM-ers zelf vaak te weinig tijd voor. Iets waar personeel onvermijdelijk voor ingeschakeld zal moeten worden.

H: Denken jullie dat die zogenaamde drempelverlaging ook op sociaal vlak kan gebeuren (ook laaggeschoolden aanspreken, allochtonen, enz.)?

Gaea: Ik denk dat dat moeilijk is. Het is normaal dat mensen met problemen zich minder met luxeproblemen als natuur- en milieuvervuiling bezighouden.

H: Haalt het iets uit om naar scholen te stappen denk je?

Gaea: misschien is het organiseren van natuurbeheersklassen een idee om schoolkinderen te stimuleren. Een eenmalige activiteit is niet voldoende om mensen warm te maken voor natuurstudie of -beheer.

Afdeling Mechelen

H: Hebben jullie schrik dat de nieuwe NR/WW-fusievereniging mogelijks JNM-leden zal "wegkapen"?

Frank: de samenwerking met natuurreservaten is bij ons zeer goed. Zij geven adressen van mensen die op hun jongerenactiviteiten afkomen aan ons door zodat onze JNM-afdeling die op hun tochten kan uitnodigen.

Els: Na drie keer vragen we hen dan om lid te worden van JNM. Het gaat om ongeveer 40 kinderen. Soms gaan ouders zelf mee en helpen ons een handje. In de examens organiseren zij meestal een tocht zodat de piepers continu uit activiteiten kunnen kiezen.

H: Heeft dat geen invloed op de sfeer als ouders van piepers mee op tocht zijn?

Els: Nee, het blijft een JNM werking.

Jelle: Het grote voordeel is ook dat we hun bezoekerscentrum en ander materiaal mogen gebruiken. Zij geven ons ook soms vervoer, … zoals voor het kongres bijvoorbeeld. Dat betekent kostenbesparing voor ons.

Afdeling Kortrijk en Gent

Ephrim: Ik denk dat drempelverlaging voor de nieuwe NR/WW vereniging een andere betekenis heeft dan voor JNM: zij hebben geld nodig om natuurreservaten aan te kopen, wij niet.

H: Maar wij dragen onrechtstreeks toch ook bij aan natuurbehoud en -beheer en helpen zelf ook soms mee aan acties i.v.m. aankoop van gronden!? Vind je het niet belangrijk om ook qua ledenaantal te groeien?

Liesbeth: Ja, maar de kwaliteit binnen de afdelingen moet behouden blijven. In afdeling Gent bijvoorbeeld hebben we veel leden, maar weinigen zijn echt actief (de zogenaamde papieren leden). Je hebt er geen vat meer op. We hebben al vanalles geprobeerd om ze te zien te krijgen, maar 't hielp niet echt. Ze gaan enkel op kamp.

H: Denk je dat NR/WW daar wel in zou kunnen slagen met hun toekomstig jeugdoffensief? Wat is volgens jullie een aantrekkelijke activiteit om papieren leden/geïnteresseerden over de drempel te halen?

Ephrim: de Wielewaaljeugdwerking of beter Natuur en Milieu-educatie was tot nu toe specifiek op scholen gericht en geenszins te vergelijken met wat wij als JNM-ers doen (denk aan de eigen sfeer bijv.). Jongeren van 13 tot 18 jaar komen makkelijk af als ze met een paar zijn of reeds iemand kennen (volk trekt volk aan). Elke afdeling zou elke maand een initiatietocht moeten organiseren.

Liesbeth: Ja, een breed anbod, dus geen specifieke tocht haalt sommigen wel over om eens af te komen. Het moet ook speciaal aangekondigd worden.

Afdeling Westkust

H: Wat is er volgens jullie zo eigen aan de JNM dat een jeugdwerking georganiseerd door Wielewalers of Natuurreservaten niet kan halen?

Marijn: "jeugd voor jeugd". Daarom moet de bestaande leeftijdsgrens (25 jaar) ook behouden blijven. Zo worden verouderde taboes continu tegengegaan (en blijft de JNM een frisse jeugdorganisatie).

Isabelle: Ja, de structuur van de JNM is ideaal. Alleen moet het gat na de piepleeftijd (tot 12 jaar) verholpen worden door meer/betere initiatiewerking.

H: Hebben jullie een idee hoe de toekomst van de JNM er uit zou kunnen zien in verschillende scenario's? Is uitgebreide initiatiewerking de enigste manier om meer leden te werven en onze werking te versterken? Aan welke organisaties of activiteiten denken jullie als je je een 'verbreding van de JNM' voorstelt?Heb je zelf tips?

Isabelle: Als we de kinderoppas van de kinderen van natuurreservatenmedewerkers worden, zijn we gedoemd om te verdwijnen, denk ik. Activiteiten waarop je een breder publiek meekrijgt zijn zeker de milieu-acties. Zo deden wij eens een kajakopruimactie samen met de kajakclub en de scouts. Ook derde-werledorganisaties kunnen daarbij betrokken worden.

Het is een feit dat de JNM een hoog fuifgehalte heeft. Een deel van de mensen komen daarom naar hier. Daarmee dreigt het engagement natuurlijk wel te verminderen.

Marijn: de J van JNM die voor Jeugdbond staat, is de afgelopen jaren redelijk verwaarloosd. Nu met het jaarthema wordt daar eindelijk eens rond gewerkt. We mogen de N(atuur…) nu natuurlijk niet vergeten.

In de piep zou men ook meer educatieve spelen i.v.m. sociale thema's kunnen gebruiken (bijv. rond homosexualiteit). Dat zijn dingen die in de JNM kunnen en het ook bijzonder maakt. Er moet zeker wel meer promotie gemaakt worden: via tv zeker (zelfs VTM!).

H: Vinden jullie JNM-ers of jezelf een bende freaks?

Absoluut niet. In de JNM voel je je simpelweg op je gemak.

Laat ik dit kruiselings verslagje besluiten met de algemene indruk en bedenking dat volgens mij een eerste drempelveralging begint bij het feit dat JNM-ers uit zelfrespect zichzelf niet als freaks moeten afschilderen. JNM heeft een hoge karakteristieke waarde, waar heel veel verschillende mensen met een gelijkgerichte ideologie elkaar kunnen vinden en actief van elkaar leren. Het is echter hoogdringend tijd om met die overtuiging meer naar buiten te komen. De vonk springt wel over als jongeren merken dat men hier écht iets te zeggen/te doen heeft.