arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mensenrechtenmissie n.a.v. situatie in de turkse gevangenissen
by People's Rights Watch Tuesday December 26, 2000 at 11:11 AM
Louizalaan 112, 1050 Brussel

De delegatie kwam tot stand op initiatief van People's Rights Watch en heeft een mandaat van de Liga voor de Mensenrechten en van de Ligue des Droits de l'Homme. De delegatie wordt ondersteund door Dhr. Karel Van Hoorebeke, volksvertegenwoordiger voor de Volksunie, Mevr. Anne Van Lancker, Europees Parlementslid van de Socialistische Partij en van Mevr. Nadine Rosa-Rosso, Algemeen Secretaris Partij Van De Arbeid.


Deelnemers

 Mr. Manu Leclercq, advocaat aan de balie van Brussel, president van PRW, mensenrechtenorganisatie
 Dr. Geert Van Moorter, arts, gemandateerd door Geneeskunde voor de Derde Wereld, NGO
 Dr. Anne Van Mackelenbergh, arts, gemandateerd door People’s Rights Watch
 Mr. Isabelle Wirtz, advocate aan de Balie van Brussel, gemandateerd door de “Ligue du droit de l’ homme”
 Dhr. Joris Van der Aa, journalist

Volgende parlementairen gaan mee met de delegatie ter ondersteuning:
 Mevr. Leen Laenens, volksvertegenwoordiger -Agalev
 Mevr. Frieda Brepoels, fractie-voorzitster Kamer van Volksvertegenwoordigers,Volksunie

Delegatie

De delegatie kwam tot stand op initiatief van People’s Rights Watch en heeft een mandaat van de Liga voor de Mensenrechten en van de Ligue des Droits de l’Homme. De delegatie wordt ondersteund door Dhr. Karel Van Hoorebeke, volksvertegenwoordiger voor de Volksunie, Mevr. Anne Van Lancker, Europees Parlementslid van de Socialistische Partij en van Mevr. Nadine Rosa-Rosso, Algemeen Secretaris Partij Van De Arbeid.

Situering

Naar aanleiding van de politionele en militaire inval dinsdag 19 december in twintig turkse gevangenissen nam People’s Rights Watch (PRW) het initiatief tot een urgente mensenrechtenmissie van 27 december tot 31 december.

Uitgangspunt zijn de verontrustende berichten over het gewelddadige karakter van de inval in de twintig gevangenissen waarbij - naargelang de bronnen - tussen de zeventien en veertig doden zijn, waaronder twee politieagenten. De berichten over de modaliteiten van de inval in de gevangenissen lijken onduidelijk: noch advocaten, noch de media lijken over de volledige feiten te beschikken. Ook zijn er geweldplegingen en arrestaties verricht bij de solidariteitshongerstakers nabij het Taksim-plein in Istanbul. Onafhankelijke Turkse mensenrechtenorganisaties staan onder druk bij hun investigatie naar de gebeurtenissen. Zo werd Mr. Erin Keskin van de mensenrechtenorganisatie IHD gearresteerd toen zij een bezoek aan één van de gevangenissen wilde brengen. De aanval op de gevangenissen gebeurde twee dagen nadat er door de Turkse autoriteiten een moratorium voor zes maanden is voorgesteld en op dag zestig van de hongerstaking, het punt waarop de hongerstakers de grens tussen leven en dood bereikt hebben. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch, People’s Rights Watch en de Liga voor de Mensenrechten hebben reeds officieel geprotesteerd tegen deze inval. Aan de hongerstaking in 18 gevangenissen namen sinds 20 oktober 816 politieke gevangenen deel. Het protest tegen de isolatiecellen in zogenaamde F-type gevangenissen heeft een breed maatschappelijk draagvlak en wordt onder meer gesteund door verschillende balies van advocaten (o.a. Istanbul, Izmir, Ankara), de familieleden van politieke gevangenen (voornamelijk verenigd in TAYAD) verschillende politieke partijen van Koerdische, sociaal-democratische en/of progressief democratische tendens (ENEP, SIP, ODP, DDP, HADEP). Ook individuele politici van regerende partijen tekenden een petitie tegen de installatie van F-type gevangenissen. Onder hen Dhr. Serbgetullah Seydaglu van ANAP, de moederlandpartij, en Mevr. Osnul Sara Arpan van DSP, de regerende sociaal-democratische partij.

Hier in België heeft de regering in antwoord op een actualiteitsvraag terzake in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op donderdag 14 december van Leen Laenens (Agalev) verklaard dat er in Nice door de Turkse delegatie een moratorium van 6 maand werd afgekondigd op de installatie van de type F-gevangenissen! Daaropvolgend heeft de Agalev-fractie haar bezorgdheid geuit inzake schending van de mensenrechten en haar steun geuit aan de eis tot definitieve afschaf van de F-type gevangenissen, de afschaf van uitzonderingsrechtbanken en de instelling van een onafhankelijke inspectiecommissie. Ook de Volksunie heeft zich steeds verzet tegen isoleercellen (ook in N-Ierland en Baskenland) vanuit een eerbiediging van de elementaire rechten van de gevangenen, vermits deze cellen ertoe strekken een psychische ondermijning van de gevangenen teweeg te brengen (normaal contact met medegevangenen en familie). Om diezelfde redenen wordt geprotesteerd tegen de verspreiding van de gevangenen over het grondgebied waardoor contacten met de familie sterk bemoeilijkt worden. In het Europees Parlement is een resolutie getekend door 10 parlementariërs waaronder Dhr. Daniel Cohn Bendit waarin de installatie van F-type wordt veroordeeld.

Karakter

De delegatie doet aan observatie en legt contacten met officiële insanties en organisaties en personen die kunnen informeren over het onderwerp van de delegatie. Het onderwerp van de delegatie is klaarheid te krijgen in de politionele en militaire inval in 20 gevangenissen die begonnen op 19 december en de verdere afwikkeling ervan enerzijds, en het inwinnen van verdere informatie over het karakter en de installatie van F-type gevangenissen anderzijds. De delegatie zal trachten zowel de klassieke gevangenissen (slaapzaal-regime) te bezoeken als de F-type gevangenissen (isolatie-cellen) . Zij zal vragen een medisch onderzoek te mogen verrichten van de gewonden in de gevangenissen en de hongerstakers die zijn overgebracht naar de ziekenhuizen. Zij zal interviews afnemen van politieke gevangenen en familieleden, zij zal contact opnemen met mensenrechtenorganisaties, Minister van Binnenlandse zaken, Minister van Justitie, Minister van Mensenrechten, de Procureur van de Republiek, de balies van advocaten en orde van geneesheren die betrokken zijn bij het onderwerp van de delegatie.

Contactpersoon in België

Dr. Elly Van Reusel (PRW)
0486 07 19 01(GSM)
03 828 02 43 (fax)
elvare@yucom.be (thuis)
ellyvanreusel@yahoo.com (werk)

Contactpersonen in Turkije

Mr. Manu Leclercq (People’s Rights Watch)
0476 20 82 98 (GSM)

Dr. Geert Van Moorter
0479 27 23 01 (GSM)

Mevr. Leen Laenens
0478 20 19 93

Mevr. Frieda Brepoels
0475 94 70 35