arch/ive/ief (2000 - 2005)

STOP MISHANDELING POLITIEKE GEVANGENEN IN TURKIJE!
by LIGA VOOR MENSENRECHTEN Tuesday December 26, 2000 at 11:08 AM

De Vlaamse Liga voor Mensenrechten is geschokt over het misbruik van isoleercellen door de Turkse overheid. Turkije -dat op het vlak van de mensenrechten al lang een kwalijke reputatie geniet- maakt steeds meer systematisch gebruik van de zogenaamde "type F"-gevangenissen om politieke opponenten psychisch en fysiek te kraken. Plannen om het aantal isoleercellen in de toekomst gevoelig te verhogen, staan op stapel.

816 politieke gevangenen hebben een hongerstaking ingezet tegen deze vorm van foltering. 137 onder hen willen doorgaan tot de finish. De kans dat we tijdens de komende uren met de eerste sterfgevallen worden geconfronteerd, is reëel. De hongerstakers eisen terecht het uitbannen van de isoleercellen en van de andere vormen van marteling die schering en inslag zijn.

De Vlaamse Liga voor Mensenrechten ondersteunt deze eisen volledig, net als de eis tot opheffen van de anti-terreurwet, een instrument dat de volstrekte willekeur in de hand werkt en strijdig is met alle verdragen inzake mensenrechten. Voor de Liga moeten ook onverwijld de uitzonderingsrechtbanken worden afgeschaft.

De Liga voor Mensenrechten zegt haar steun toe aan de mensen die - uit solidariteit - in Brussel een hongerstaking voeren. De Vlaamse Liga voor Mensenrechten eist van de Turkse regering dat ze onmiddellijk een einde stelt aan de onmenselijke behandeling van de politieke gevangenen. De Liga wijst er de Belgische regering en de Europese Unie op dat ze over efficiënte drukkingsmiddelen beschikken om Turkije ertoe te bewegen een einde te stellen aan de grootschalige schending van de mensenrechten.
Willen België en de EU niet de nakende dood van 137 mensen op hun geweten hebben, dan treden zij onmiddellijk op. Elke dag uitstel is er een teveel.

Liga voor Mensenrechten,
Tel. 09/223.07.38"