Journalist Raf Custers terecht na reis door Zuid-Kivu. by Jos Hennes Wednesday December 20, 2000 at 01:45 AM |
De Belgische journalist Raf Custers vertrok eind oktober naar Afrika om uit te zoeken hoe het in werkelijkheid zit met de Forces Negatives van Zuid-Kivu, de zogenaamde Mayi-Mayi, die nauw zouden samenwerken met de Interahamwe. Na drie weken voorbereiding in Kigoma (Tanzania) is hij op 18 november clandestien het Tanganyika-meer overgestoken naar Congo voor een kort verblijf.
Na drie weken voorbereiding in Kigoma (Tanzania) is hij op 18 november clandestien het Tanganyika-meer overgestoken naar Congo voor een kort verblijf. Het was zijn bedoeling om vervolgens via Tanzania terug te keren naar België. Sindsdien hoorden we niets meer van hem.
Een paar dagen geleden kwamen we in contact met personen in Kinshasa die ons per e-mail de volgende informatie stuurden. Volgens een Belgisch piloot die met een klein vliegtuig opereert in Kamina en Mbuyi-Mayi, is Raf Custers met hem vanuit Fizi (vliegveld Kibembe) inderdaad vertrokken naar Mbuyi-Mayi.
Gisteren kregen we bericht dat hij gezond en wel terug boven water is gekomen. Maar Custers maakte wel een en ander mee. Hij is een tijdlang gearresteeerd door niet-Congolese rebellen die vanuit Kivu opereren. Vervolgens werd hij bevrijd door Mayi-Mayi. Hij heeft met hen een voetmars afgewerkt van 350 kilometer, heeft hun hoofdkwartier bereikt en er de legendarische kolonel Dunia (ancien van het maquis van Hewa-Bora van Laurent-Désiré Kabila) ontmoet. Dunia verzekerde Custers dat er nooit eerder een westerse journalist geweest is.
Onderweg heeft hij kunnen zien dat de "territoire" van Fizi (een gebied zo groot als Vlaanderen) gecontroleerd wordt door de Mayi-Mayi. Alleen de stedelijke centra Fizi, Baraka en Kazimiya zijn nog in handen van buitenlandse bezettingstroepen (vnl. uit Rwanda en Burundi) en lokale collaborateurs. Custers is er ook getuige geweest van de beruchte "onkwetsbaarheid" van de Mayi-Mayi.
De journalist probeert momenteel de Congolese hoofdstad Kinshasa te bereiken. We houden u op de hoogte van zijn eventuele terugkeer naar België.