arch/ive/ief (2000 - 2005)

Laffe aanval op gevangenen in Turkije.
by Luc Schrijvers Tuesday December 19, 2000 at 09:15 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Op een persconferentie te Brussel getuigd Dr. Geert Van Moorter (People Rights Watch) dat mensen op 5 minuten tijd veroordeeld worden tot 2O jaar cel omdat ze PKK lid zijn. De veroordeelden hebben meestal hun 'lidmaatschap' bekend op papier na foltering.

Dr. Geert Van Moorter was zelf getuige van zo'n rechtbank- zitting. De Turkse overheid wilt hier mee aantonen dat er wel degelijk recht gesproken wordt in Turkije. Hij veroordeelde de laffe aanval van vannacht en vandaag op weerloze gevangenen die al 61 dagen in hongerstaking zijn. Er zouden meer dan 2OO gevangenen in hongerstaking zijn. Zij willen niet naar kleinere cellen omdat dat juist de Turkse overheid de gelegenheid zou geven om bepaalde mensen de doen verdwijnen zonder dat andere er ooit weet van krijgen. Mensen worden in isoleercellen gestopt. Het is bewezen dat het systematisch en georganiseerd gebeurt. Dit is trouwens door verschillende mensenorganisaties aangetoond. Isoleercel is een psychologische foltering om mensen gek te maken. Er wordt veel gefolterd en gevangenen worden verminkt voor het leven. Bij het verlaten van de gevangenis worden de gevangene onderzocht door een dokter en deze worden verplicht om valse verklaringen af te leggen dat de gevangene in goede gezondheid is en geen verminkingen of wat dan ook heeft. Bij de dokter zijn er 4 soldaten aanwezig.
Hongerstaking is voor de meeste gevangenen hun ultieme wapen om zich te verzetten tegen hun onrechtvaardige behandeling en het zoveel zinloze geweld.
Dokters worden verplicht om gevangenen te voeden tegen hun zin. Nochtans hebben gevangenen het recht om in hongerstaking te gaan. Hij roept alle demokratische krachten op om krachtig te protesteren tegen de gebeurtenissen in de Turkse gevangenissen.
De operatie vannacht kreeg de naam 'zachte hand'met zich mee. Regeringssoldaten viellen binnen in 2O gevangenissen, verspreidt over het hele land. Volgens bepaalde bronnen werd er zeer veel geweld gebruikt.
Volgens ouders, familie en advocaten zijn er 14 doden gevallen. Volgens de officiële media zijn er 6 doden gevallen. 4 gevangenen en 2 soldaten die bij de aktie betrokken waren. Er zouden wel eens meer doden kunnen zijn dan de Turkse regering zou willen toegeven.
Zeker nu ze kandidaat zijn om aan te sluiten bij de Europese Unie.
Ook de twee personen Kimyongür Bahas en Demirkapi Deniz die al 44 dagen in België in hongerstaking zijn sloten zich aan bij de oproep van Dr.Geert Van Moorter. De dokter begeleidt deze twee personen. Eerder heeft hij dit al gedaan bij Erdal.