arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tukse gevangenissen bestormd om een einde te maken honger stakingen
by han Tuesday December 19, 2000 at 02:44 PM

Soldaten bestormden 20 gevangenissen verpreid over Turkije om meer dan 200 gevangenen te dwingen hun hogerstaking te staken. De bestorming ging gepaard met zwaar geweld en er vielen ook doden. De gevangenen startten de hongerstaking twee maaden geleden om te protesteren tegen de plannen om hen onder te brengen in kleinere cellen, die haast isolatie cellen zijn, en waar ze bloot zouden staan geweld van het gevangenispersoneel.

Istanbul Turkije (AP) - De Turkse autoriteiten bevestigen dat een gevangene de Istanbulse gevangenis Bayrampasa stierf nadat hij zichzelf in brand stak.
Turkse mensenrechtenorganisaties zeggen dat er minstens nog drie andere gevangen stierven nadat ze zichzelf in brand staken, een onder hen werd brandend door de politie doodgeschoten.

De operaties werden simultaan ondernoemen in om 5.00 in 20 verschillenden gevangenissen, verklaarde de Turkse minister van justitie Hikmet Sami Turk.

Gevangenen zouden zich volgens de autoriteiten hebben verschanst en het vuur hebben geopend op de politie met half automatische wapens. Soldaten werden op dak van de gevangenis gedropt, ze braken door de muren heen. Nog volgens Turk zouden vijf Soldaten daarbij gewond geraakt zijn.

Er zou ook brand gemeld zijn in het Zuidelijke Ceyhan, meerdere gewonde gevangenen moesten er opgenomen worden in ziekenhuizen.

Raids van het leger op politieke gevangenen leidden in het verleden reeds meerdere malen tot doden en zware confrontaties met de gevangenen. Nadien bleek dat het leger deze aanvallen uitvoerde met zwaar geschut en vlammenwerpers.

De gevangenen weigeren om naar nieuwe gevangenissen te verhuizen, deze nieuwe gevangenissen zijn uitgerust met kleinere cellen, voor een tot drie gevangenen, de gevangen stellen dat ze op die manier kwetsbaarder zullen zijn voor misbruiken en geweld. Mensen rechten organisatie verklaren nagenoeg unaniem dat folteringen veel voorkomen in de Turkse gevangenissen.