arch/ive/ief (2000 - 2005)

Haider schenkt kerstboom aan Vatikaan
by by Leen Van Zele. Monday December 18, 2000 at 09:37 PM
link naar: www.indymedia.org/display.php3?article_id=14614

De Italiaanse politie vuurde traangas af om de duizenden demonstranten die protesteerden tegen de meeting tussen Paus Johannes Paulus II en de Oostenrijks rechtse leider Joerg Haider, uiteen te drijven. De meeting vond plaats naar aanleiding van de kerstboomceremonie van het Vatikaan.

Zondag, 17 december, kwam Joerg Haider de kerstboomceremonie van het Vatikaan bijwonen. De kerstboom is afkomstig uit de bossen van zijn regio en prijkt nu midden op St. Peter's Square. "We hopen dat deze boom een symbool van hoop en sociale rechtvaardigheid kan zijn", zo zei hij. De Italiaanse politie vuurde traangas af om de 3000 demonstranten uit elkaar te drijven.

De rellen vlakbij St. Peter's Square - één van de gewelddadigste in het 22-jarige pausdom van Paus Johannes Paulus II - vormden het hoogtepunt van vier dagen politiek vuurwerk naar aanleiding van de komst van Haider. Haider heeft in de voorgaande dagen niet geprobeerd de spanning te talmen. Meer nog karakteriseerde hij Carlo Azeglio Ciampi, de president van Italië, als een typisch linkse leider en berispte hij Italië van een laks immigratiebeleid.
Anti-fascistische demonstranten protesteerden tegen deze kerstboomceremonie van het Vatikaan. Ze scandeerden slogans als "Jullie beschermen een fascist!" en sommigen droegen beelden mee van de Duitse bezetting van Rome in WOII. De protestanten werden geconfronteerd met een gewelddadig optreden van de Italiaanse politie. Ondertussen was er aan de noordkant van het Vatikaan een tegendemonstratie van extreem-rechts die de steun voor Haider uitriepen.

Opmerking.
Onlangs nog werden er fascistische bomen gerooid in Duitsland. De bomen - het betreft lariksen - vormden in de herfstperiode vanuit de helikopter een duidelijk zichtbare bruin-gele swastika in het groene woud. Deze werden tijdens WOII ingenieus aangeplant door een heer geteisterd door nazi-manie.