arch/ive/ief (2000 - 2005)

RODE KRUIS verliest haar neutraliteit.
by Luc Schrijvers Monday December 18, 2000 at 12:37 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Volgens de dienst van dringende sociale interventie van het Rode Kruis helpen zij de mensen van sans-papier in de 'ijskelders'(VUB) niet omdat het een POLITIEKE AKTIE is. Een POLITIEKE AKTIE is,volgens hun oversten, een reden om geen hulp te bieden. Hiermee bewijst het Rode Kruis dat NEUTRALITEIT niet bestaat en schendt hiermee duidelijk haar eigen doelstelling.

Om de mensen van sans-papier, die vastzitten in de ijskelders van de VUB in Brussel te helpen nam ik kontakt met het Rode Kruis. Na verschillende keer doorverwezen te zijn heb ik kontakt gehad met de dienst dringende sociale interventie. Zij staan enkel in voor psychologische begeleiding. Na bepaalde gevens te hebben doorgegeven kreeg ik al na 15 tal minuten telefoon terug.
Men zei duidelijk dat er geen hulp geboden wordt omdat het om een politieke aktie gaat. In het verleden heeft men noodopvang voorzien van 'vreemdelingen'. Maar dit maximaal voor enkele uren. Men kende het 'dossier'van de sans-papier in de Begijnhofkerk en men had het dossier doorverwezen naar het OCV, met name Pieter De Grijze.
Het Rode Kruis bevestigde ook dat er geen sprake kan zijn om structureel te helpen. Dit was niet hun taak.

Men kan enkel hulppakketen aanbieden, maar moest dan wel eerst de 1O5 bellen.

Rode Kruis kiest duidelijk partij. Zij verliest hiermee haar neutraliteit. Dit is voor de democratie een gevaarlijke ontwikkeling.
Met dit standpunt schendt ze haar eigen doelstelling.
Iedere mens in NOOD helpen. En zoeken naar oplossingen enz.. Wie deze mensen ook moge zijn, al zijn het vreemdelingen.
Wat zou Prinses Astrid hiervan denken?

Standpunt tegen de vluchtelingen
by Mara Monday December 18, 2000 at 02:02 PM

Beste Luc,

Ik denk niet dat princes Astrid hiervan wakker zal liggen. Maar het is inderdaad verschrikkelijk dat het Rode Kruis zo reageert.
Het is een dooddoener te beweren geen politieke acties te kunnen steunen omdat men dan zijn neutraliteit verliest. Deze mensen zijn in nood.
Met zo'n opmerking neemt het Rode Kruis juist wel een duidelijk politiek standpunt in.
Een politiek standpunt tegen de vluchtelingen.