arch/ive/ief (2000 - 2005)

S.O.S NOODKREET
by Luc Schrijvers Monday December 18, 2000 at 11:14 AM
lucschrijvers@hotmail.com

Deze middag moeten de sans-papiers, die voorheen in de Begijnhofkerk zaten, uit de 'ijskelders' van de VUB. Als er geen oplossing komt staan ze letterlijk en figuurlijk op straat. Wie heeft een oplossing? Dit is een noodkreet.

Ik doe een oproep naar alle progressieve krachten in Belgiƫ om deze mensen zonder papieren te helpen en hun verantwoordelijkheid op tenemen. Niet alleen met beloftes maar ook met materiƫle ondersteuning.
Nu iedereen, rond deze tijd van het jaar, de mond vol heeft over vrede, rechtvaardigheid en beter mens zijn, blijkt dat men zijn medemens letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan. Waarom zouden we er ons druk om maken. Op voorhand worden deze mensen al veroordeeld op basis van hun afkomst. Het zijn criminelen, zigueners en noem maar op. Dit is toch een zware overtreding van de mensenrechten.
Het is onze verantwoordelijkheid en plicht om ieder mens in nood te helpen. Ook al zijn het vreemdelingen. Wie dat niet doet is strafbaar volgens de Belgische en internationale wetgeving. Op dit moment maken vele mensen zich hieraan schuldig. Overal trekt men zijn paraplu open.
Of is het alleen, kijk niet naar onze daden.. maar naar onze woorden???? Heeft er tweeduizend jaar geleden niet iemand gezegd "stelletjes hypocrieten".
Op dit ogenblik leven de mensen zonder papieren in de VUB in onmenselijke omstandigheden, geen warmte, water .. De studenten noemen het niet voor niks de ijskelders op de VUB. Hebben deze mensen dan geen recht op een gelijkwaardige menselijke behandeling? Waar zijn nu al de mooipraters? Waar is het Rode Kruis?
Waar is de overheid? Als er in buitenland iets gebeurt, kunnen ze niet snel genoeg daar zijn...
Waar zijn nu al die organisaties die de mond vol hebben om vreemdelingen te helpen? En noem maar verder op?
Och meneer, het zijn maar vreemdelingen..dat ze terug gaan naar hun land van herkomst...
En wat er verder gebeurt met deze mannen, vrouwen en kinderen.. dat is hun probleem. Maar dat ze in hun eigen land vervolgd en gedood kunnen worden, interesseert blijkbaar niemand.
Dit is een midaad tegen de mensheid.
En laten we later niet zeggen:"we hebben het nooit geweten".